Hava Durumu

Dağyenice çöpe gitti

Termal köy haline getirilmek istenen Dağyenice için hazırlanan ‘çılgın proje’ Danıştay’dan veto yedi. 2 milyar dolarlık yatırımla 818 bin metrekarelik inşaat alanına yapılması planlanan Termal Turizm Merkezi, bu kararla tamamen rafa kalktı.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2014 07:57
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2014 07:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dağyenice çöpe gitti
Bursa’nın ‘Termal Kent’ kimliğini geri kazandıracağı belirtilen Dağyenice Termal Turizm Merkezi macerası kısa sürdü. Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Bölgesi ilan edilen Dağyenice’ye yapılması planlanan termal köy projesine bir veto da Danıştay’dan geldi.




Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Bursa Barosu’nun 1/25 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın iptali ve yürütmeyi durdurma talebiyle açtığı davanın sonucu, Dağyenice’de 818 bin metrekarelik alanda 7 kat inşaat izni verilen projeyi tamamen rafa kaldıracak nitelikte.  Kültür ve Turizm Bakanlığı`nca 06.08.2013 tarihinde onaylanan Bursa Dağyenice Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Merkezi 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı, iptal edildi. 

KURUL KARARI İPTAL 

Dağyenice, Doğancı, Atlas ve Çalı köylerinin ortak arazileri üzerinde proje için seçilen bölge Bakanlar Kurulu’nun 2011/1796 sayılı kararı ile Turizm Merkezi olarak ilan edilmişti. Projeyle ilgili 1/25 bin, 1/5 bin ve 1/bin ölçekli planlar tamamlanırken, plan değişikliğinin yönetmelik hükümlerine aykırı olduğu ortaya çıktı. Danıştay 6. Daire Başkanlığı, Bursa Dağyenice Termal Turizm Merkezi’nin 1/25 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı kentin Anayasası olan 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na aykırı olduğu, çevresiyle uyumsuz olduğu, Dağyenice Sulama Göleti içinde yer aldığı ve bölgede toplulaştırma yapılmış tarım arazilerinin bulunduğu gerekçesiyle iptal etti. Bakanlar Kurulu’nun Dağyenice’yle ilgili verdiği Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kararının da yürütmesini durdurmuş oldu. 

HÜKÜMLERE AYKIRI

Dağyenice`nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Bölgesi ilan edilmesinin ardından bölge için hazırlanan planlar, tartışmaları da beraberinde getirdi. Bölge için hazırlanan planların 10 milyon metrekarelik alanı talan edeceği iddia ediliyordu. Turizm tesis alanlarında 8 bin 504 yatak kapasiteli konaklama tesisleri planlandı. Bu alanda yapılacak tesislerin maksimum 21.50 metre yükseklikte olacağı, yani 7 kata kadar izin verileceği gerekçesiyle Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bursa Barosu ve DOĞADER, Kültür ve Turizm Ba        kanlığı`na dava açtı. Bölgeyle ilgili onaylanan meclis kararının Bursa 2020 yılı 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı hükümlerine aykırı olduğu belirtilirken, tarımsal niteliği korunacak özel mahsul alanları, tarımsal niteliği korunacak alanlar, diğer tarım alanları şeklinde olup, plan notlarında bu sınıflandırma, mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri, marjinal tarım arazileri olarak değiştirildiği ifade edildi. 

VALİ HARPUT BAŞLATMIŞTI

Bursa’nın hatırı sayılır yeşil piknik alanlarından biri olan Dağyenice’ye termal tesis kurulması girişimi Bursa’nın eski Valisi Şahabettin Harput tarafından başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan projeye göre Dağyenice`de 818 bin metrekarelik inşaat alanında 7 kata kadar izin veriliyor. Bakanlar Kurulu kararı ile teşvik bölgesi içine alınan Dağyenice`de kurulması planlanan tesis için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacaktı.

                                                                                                                              Rabia DENİZ'in özel haberi 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.