Hava Durumu

'Daha ucuz elektrik için çabalıyoruz'

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman, bölge sanayisinin ener- ji talebinin 5 yılda yüzde 35 oranında arttığına işaret ederek, daha kaliteli ve ucuz enerji temin etmek için çaba harcadıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2014 08:11
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2014 08:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Daha ucuz elektrik için çabalıyoruz'
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, bölge sanayisine daha kaliteli ve ucuz maliyetli elektrik enerjisi temin etmek için çaba gösterdiklerini söyledi.

DOSAB’ın, bugüne kadar sanayiye OSB’ler içinde en uygun fiyatla elektrik temin eden bölgelerden olduğunu ve bunu sürdürmek için çabaladıklarını söyleyen Kahraman, “Ancak enerjide fiyat ve maliyet artışları yanında artan elektrik enerjisi talebi, bunu her geçen gün daha zor hale getiriyor. DOSAB olarak, sanayi bölgemizin elektrik ihtiyacı için her yıl üreticiler ile masaya oturuyoruz. Görüyoruz ki her geçen yıl fiyat baskısı artıyor. 2015 yılı için bu baskıyı daha fazla hissediyoruz” dedi.

“HEDEF DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAK”

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, kaliteli, düşük maliyetli ve en önemlisi çevre ve insan sağlığı konusunda tüm duyarlılıkları dikkate alan yaklaşımı benimsediklerini vurgulayan DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman, “Enerjide dışa bağımlılığı böyle azaltabilir ve rekabetçi fiyatlarla enerji temin edebiliriz. DOSAB’ın Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi Projesi, tüm bu duyarlılıkları gözeten bir projedir. Ancak, konuyu bu perspektifte görmek istemeyen ve bu duyarlılıklarımızı yokmuş farz eden yaklaşımlar da var. Ancak onların ortaya koyabildiği bir çözüm görmedik. Türkiye, öz kaynaklarını çevreye rağmen değil, çevre ve insan sağlığını en öne koyarak kullanmalıdır” dedi.

“TALEP 5 YILDA YÜZDE 35 ARTTI”

DOSAB sanayisinin, halen elektrikte Bursa’daki büyük OSB’lere göre yüzde 10 daha ucuz fiyatla elektrik aldığını söyleyen Kahraman, “Öte yandan DOSAB’daki elektrik enerjisi talebi de her geçen gün artıyor. 2009 yılında 736 milyon kilovat saat olan toplam tüketim, bu yıl yüzde 35 oranında artarak 1 milyar kilovat saati geçti. Aynı şekilde ülkemizde de talep artışı dünya ortalamasının üzerinde. Elektrikte temel çözüm, günlük yaklaşımlar değil, arz güvenliğinin sağlanması yanında kaliteli ve düşük maliyetli temin için, orta ve uzun vadede yeni tedbir ve politikalar gerekiyor. Nitekim, ülkemiz bu politikalar çerçevesinde enerji stratejisini yerli kömür ve hidrolik potansiyelimizin ekonomimize kazandırılması, yenilenebilir kaynaklarla çeşitlendirme üzerine kurdu. DOSAB da buradan hareketle, kendi projelerini geliştiriyor” şeklinde konuştu.

“NE ÇEVREYİ NE GELECEĞİ FEDA EDERİZ”

Kahraman, “Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız, gerek kendisini ziyaretimizde gerekse son günlerde yaptığı açıklamalarda, ‘Mahallenin delisi biz miyiz?’ diye soruyor. Çünkü, çevreyle, iklim değişikliğiyle ilgili hepimizin kaygıları var. Ama her ülke ulusal politikalarında öz kaynaklarını kullanıyor. Bakan Yıldız’ın da belirttiği gibi bugün Almanya’nın kömürden elektrik üretim oranı yüzde 44’lerde ve bunu yüzde 51’e çıkarma kararı almış. Dünya kömür, petrol ve doğalgazdan şu anda enerjisinin yüzde 85’ini karşılıyor. Onun için Sayın Bakan ‘Dünyada hal böyleyken biz kömür santralının yapılıp yapılmamasını tartışıyoruz. O zaman şöyle derler: Mahallenin delisi biz miyiz arkadaşlar?’ şeklinde açıklamalarda bulundu. Sonuç olarak bizler, ne çevreyi, insan sağlığını, tarımı feda edeceğiz ne de yerli kaynaklarımızı ve geleceğimizi feda edeceğiz… Çevreci teknolojilerle yatırımlarımızı yapıp, daha az doğalgaz ithal edip dışa bağımlılığı azaltacak ve kalkınmamızı sürdüreceğiz.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.