Hava Durumu

Dar gelirliye 'sosyal kiralık konut'!

Hükümetin gündeminde yer alan 'sosyal kiralık konut' hamlesinin bu yıl devreye girmesi bekleniyor. Kamunun elinde bulunan konutların dar gelirli vatandaşa uygun fiyatlarla kiraya verilmesi planlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2017 05:53
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2017 05:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dar gelirliye 'sosyal kiralık konut'!

Dar gelirli vatandaş için sosyal kiralık konutlar devreye alınacak. Hükümetin 2017 programında yer alan konu için çalışmaların hızlandığı öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Şurası'na katılan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Gürsel Öngören, Kalkınma Bakanlığı'nın konu ile ilgili çalıştığını söyledi. Kamunun elinde bulunan konutların sosyal kiralık konut olarak değerlendirileceğini belirten Öngören, sivil toplum kurumları ve derneklerle ortak çalışmalar yapılacağını kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Şurası'nın çalışmaları hakkında da bilgi veren Öngören, "Kentsel dönüşümde yeni modeller konuşuluyor. Mahalle bazında dönüşüme sıcak bakılacak. Dönüşümde muhtarlarla rol alabilecek. Bir de yatay yapılaşma için kat karşılığı anlaşmaya sıcak bakılmıyor. Yani işin finansmanı emsal artışı ile karşılanmayacak, vatandaş para ile müteahhitlik hizmeti alacak ve böylece yoğunluk artmayacak" dedi.

UCUZ ARSA İÇİN İŞBİRLİĞİ

Geçtiğimiz ay göreve gelen GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, derneğin önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Yetgin, orta ve dar gelir gruplarına konut üretimini kolaylaştıracak yeni sermaye piyasası araçlarının üretilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Daha ucuz konut üretimi için arsa maliyetlerinin düşürülmesi konusunda kamu kurumları ile işbirliği içinde düzenlemeler yapılmasını gündeme getireceğiz" dedi. Türkiye'de 31 gayrimenkul yatırım ortaklığı olduğunu, sermayenin tabana yayılması için halka açıklığın artması gerektiğini belirten Yetgin, "Yeni dönemde üzerinde durduğumuz en önemli konular arasında sektörün şeffaflaşması, kurumsallaşması, etik kodların belirlenmesi, gayrimenkul finansmanında çeşitlilik gibi önemli başlıklar olacak" dedi.

TEŞVİK MEVZUATI BEKLENİYOR

Yetgin, yeni dönemde özellikle İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin (İFM) hukuki ve vergisel altyapısının düzenlenmesiyle ilgili konuların takipçisi olacaklarına dikkat çekti. Yetgin, İFM'nin finansal anlamda cazibesinin artırılması için teşvik edici düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Küresel merkez olmayı hedefleyen, kamu bankaları ve kurumlarını bir araya getirecek İFM, ülkemize uluslararası saygınlık katacak büyük bir proje. Ülkemizin öncelikle bölgesel nihai olarak da küresel finans merkezi olması yönünde teşvik edici, kolaylaştırıcı adımların atılması ve kararların alınması için öncelikle mevzuatsal altyapının oluşturulması gerekiyor. 2020 son çeyrekte fiziki olarak çalışmalar bitecek. Ama bunun sadece gayrimenkul projesi değil bir finans merkezi olması için hukuki altyapı biran önce hazırlanmalı" dedi. Yetgin, İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında yer alan kulelerden birine yönelik 150-250 milyon lira büyüklükte gayrimenkul sertifikası ihracı üzerinde çalıştıklarını, ihracı bu yıl içinde gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

İMAR YÖNETMELİĞİ BİLMECESİ

6 Haziran'da Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'yi ziyaret ettiklerini hatırlatan Yetgin, "30 Haziran'da sona erecek Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin uzatılması veya değiştirilmesi konusunu bizzat aktardık. 30 Haziran 2017 tarihine kadar ruhsatını alan projelerde ek yüzde 25 inşaat hakkı var. Bu hak vatandaşın yeni projeden alacağı metrekareyi büyütürken, inşaat şirketinin de önünü açıyor. Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği'nde ek emsal sağlayan bu madde, daha önce de bizlerin talebiyle iki kez uzatılmıştı. Ancak verilen sürenin 30 Haziran'da dolacağını, süre dolunca çeşitli mağduriyetler yaşanacağını dile getirdik. Yönetmelikte bir daha süre uzatılmasının bir anlam ifade etmediğini, mutlaka kalıcı bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu ve bu yönde düzenleme yapılmasının gerekliliğini anlattık. Bir çözüm olmazda kentsel dönüşüm süreci zarar görür" dedi.

Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektörünün dünyada yeni trendleri takip edebilmesi için tıpkı Sanayi 4.0 devrimi gibi 'Gayrimenkul 4.0' versiyonunu odaklarına alıp dünya ile paylaşacaklarını dile getirdi. Bu söylemde öncü olmayı amaçladıklarını belirten Yetgin, "Dijitalleşme, inovasyon, iklim değişikliği, yaşlanan dünya nüfusu, bir yandan ise genç nüfusun farklı beklentileri başta olmak üzere yeni bir trendler dalgası var. Bunu yakalamak ve hepsini bir arada sunabilmek için kapsamlı bir harekete ihtiyaç var. Bu da ancak gayrimenkulde yeni şeyler söyleyerek olabilir. Gayrimenkul 4.0 da yeni dünyadaki trendlere uyum sağlamayı sağlar. Türkiye, Sanayi 4.0'a geç kaldı ancak Gayrimenkul 4.0 dönemini birlikte başlatıyoruz" diye konuştu. Öte yandan İstanbul dışında Anadolu'yu kapsayacak şekilde hareket etme kararı aldıklarına dikkat çeken Yetgin, GYODER tarafından düzenlenen 'Gelişen Kentler Zirvesi'nin 3 farklı şehirde yapılacağını dile getirdi. Ayrıca bu kapsamda 'Anadolu Roadshow' etkinliği ile de tüm kentlerde fikir alışverişlerinde bulunacaklarını anlatan Yetgin, bu şehirlerdeki fırsatları anlatacaklarını ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.