Hava Durumu

Davutoğlu İslam Zirvesi'nde konuştu

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi'nde konuşan Davutoğlu, İslam dünyasının çok önemli meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2016 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2016 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Davutoğlu İslam Zirvesi'nde konuştu
Davutoğlu, "Krizlerin merkezi coğrafyasında bulunan İslam dünyası çok önemli meydan okumalarla karşı karşıya. Biz İslam medeniyetinin bugünkü temsilcileri olarak şunu ifade ediyoruz ki; İslam dünyası ve İslam medeniyeti dünyaya barış ve adalet mesajı iletmek üzere bugün Türkiye'de İstanbul'da bir araya geliyor. Ama bir taraftan da çok güçlü bir iç muhasebe yapmak durumundayız" dedi.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

İslam dünyası aşırılıkla anılmamalıdır.
İçimizde gerginlik yaşandığında İslam dünyasının liderleri olarak barış mesajı vermeliyiz. İslam dünyası aşırılıkla anılmamalı

İslamı terörle özdeşleştiren akımlara da ortak tavır göstermeliyiz.

Dünyada bugün İslam dini ile ilgili olarak oluşturulmaya çalışılan olumsuz algıya karşı ortak bir tavır takınmalıyız Batı dünyasındaki tavır İslam'ın yanlış anlaşılmasına sebebiyet veriyor. İslamafobiye karşı sesimizi yükseltmeliyiz.
Suriye konusunda farklı kanaatler savunulabilir ama Suriyeli kardeşlerimizin karşı karşıya kaldığı sorunlar konusunda ortak bir tavır sergilemeliyiz. Aynı şekilde mülteciler açısıdan diğer ülkelerin sorunlarını da anlıyoruz.
Afrika'da kıtlık çeken ülkeler için ortak bir çalışma yapmalıyız.

Sizleri 23-24 Mayıs'ta İslam Zirvesi'nde davet ediyorum.

İslam dünyasının insanı konularda sesini yükseltmesi önemli.

Üst düzey siyasi diyaloğa önem vermeliyiz. İslam dünyasının sorunları söz konusu olduğunda hiçbir kayıt olmaksızın bir araya gelmeliyiz.

Siyasi görüş ayrılıklarımızı bir kenara bırakarak İslam dünyasındaki her türlü sorunu ele alabilecek seviyede ikili ilişkileri güçlendirmeliyiz.

Sınırların yeniden belirlenmesi, sınırların parçalanmasına karşı sınır bütünlüğü konusunda ilkeli bir tavır takınmak zorundayız.

Müslüman toplulukların yaşadığı ve göçe zorlanarak o topraklardaki İslam kimliğinini yok etmeye çalışanlara karşı ortak tavır sergilemeliyiz. Özellikle Filistin'in altını çiziyorum. Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin için ortak tavır almalıyız.

Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları konusunda da omuz omuza durmak zorundayız.
Müslüman azınlıkların meselelerine sahip çıkılması teşkilatın önemini gösterecektir.

İslami İşbirliği Teşkilatı üyelerinin ekonomik işbirliği istediğimiz seviyede değil. Ülkelerin kendi aralarında gerçekleştirecekleri ekonomik işbirliği barışa katkı sağlar.

Önümüzdeki dönem zorlu bir dönemdir, İslam dünyasında mezhep ayrımcılığı gündeme getirilmeye çalışılabilir. Bütün sorunlara ortak akıl ve vicdanla çözüm arayacağız. İnsanlık vicdanını temsil eden İslam inancının en iyi şekilde anlatılması, teröre kaşrı ortak tavır sergilenmesi, köklü devlet geleneklerimiz içinde dünyada barış içinde yaşanacak şartların sağlanması ve ekonomik işbirliği temel ilkelerimiz arasındadır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.