Hava Durumu

Devlerin milyar dolarlık savaşı

Avrupa Birliği (AB), dünyanın en değerli şirketi Apple’a İrlanda’daki faaliyetlerinden dolayı 13 milyar Euro tutarında geriye dönük vergi borcu çıkardı. Bu karar ABD’nin Volkswagen’in emisyon skandalından sonra Alman şirkete kestiği 15 milyar dolarlık cezanın intikamı olarak yorumlandı.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2016 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2016 09:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Devlerin milyar dolarlık savaşı
Geçtiğimiz yıl ABD’nin Alman otomotiv devi Volkswagen’in (VW) emisyon skandalını ortaya çıkarmasından sonra, Avrupa ile ABD arasında yaşanan ticari gerilim dün ABKomisyonu’nun aldığı Apple kararı ile zirveye çıktı. ABD Adalet Bakanlığı’nın VW’ye 15 milyar dolar ceza kesmesiyle sonuçlanan skandal sonrası dün Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun kararı ‘intikam’ olarak yorumlandı. 3 yıldan beri süren davada Apple’ınİrlanda’ya ödediği geçmişe yönelik vergileri inceleyen AB Komisyonu, şirketin İrlanda’ya 13 milyar Euro ek vergi ödemesine karar verdi. AB Komisyonu’nun gerekçesi ise Apple’ın Avrupa’daki satışlarından ödemesi gerekenden vergi miktarından çok daha azını ödemesi.

SADECE KÂĞIT ÜZERİNDE

Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, şirketin İrlanda’da Apple Sales International ve Apple Operations Europe şirketlerini kurduğunu ve bu şirketlerin ABD’deki Apple’a bağlı olduğunu söyledi. Vestager, “Alınamayan vergilerin hemen hepsi Apple Sales International hakkında. Bu şirket, Apple’ın ürünlerini ABD dışında satma ve üretme hakkına sahip. Bu hak karşılığında da gelir elde ediyor. 

Uygulamada Apple ürünlerini üreticiden alıyor, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan’da satıyor. Bir iPhone’u Berlin’de, Roma’da ya da başka yerde alırsanız cihazı Apple Sales International’dan temin etmiş bulunuyorsunuz. Satışlardaki tüm kârlar ise İrlanda’da kaydediliyor. İrlanda’da Apple’ın bir şirket merkezi görünüyor, ama bu kağıt üzerinde, hiçbir çalışanı, gerçek aktivitesi yok. Apple İrlanda şubesi normal vergi ödüyor. Şirket merkezi ise hiçbir yerde vergilendirilmedi. Kârların sadece küçük bir kısmı Apple İrlanda şubesine bırakıldı, kârın çoğu ise şirket merkezine aktarıldı. Böylelikle Apple Sales International kârlarından çok daha düşük vergi ödemiştir” dedi. 

COOK CEZAYI REDDETTİ

Vestager, Apple’ın 2014’te Avrupa’daki kârı üzerinden yüzde 0.005’e kadar düşen vergi ödemesi AB’yi geri ödeme kararı almaya iten unsurlar arasında yer alıyor. Bu oran Apple’ın Avrupa’da elde ettiği her bir milyon Euro düzeyindeki kâr için sadece 50 Euro vergi ödemesi anlamına geliyor. Bu açıklamadan sonra ABD Hazine Bakanlığı da devreye girdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, komisyonun aldığı kararın Avrupa ülkelerine yapılan yabancı yatırımların ve iş atmosferinin olumsuz etkileneceğine işaret edildi. Apple CEO’su Tim Cook ise yaptığı açıklamada, 13 milyar Euro’luk vergi cezasının gerçekliği ve hukuki bir dayanağı olmadığını söyleyerek, kesilen cezayı reddetti.

AVRUPA'YI BIRAK TÜRKİYE'YE GEL

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Komisyonu’nun verdiği ceza sonrası Twitterhesabından yaptığı İngilizce açıklamada Apple’ı Türkiye’ye davet ederek, “Apple Türkiye’ya taşınmalı. Avrupa Birliği’nin bürokrasisi ile uğraşmadan daha cömert vergi teşvikleri sağlamaktan mutluluk duyarız” dedi.

iPhone 7 HAFTAYA VİTRİNE ÇIKIYOR

Avrupa’dan darbe yiyen Apple, uzun zamandır beklenen yeni akıllı telefon modeli iPhone 7’i 7 Eylül’de ABD’nin San Francisco şehrinde tanıtacak. Baştan aşağıya yenilenen bir tasarımla gelmesi beklenen iPhone 7, önemli değişikliklerle sunulacak. İddialara göre bu yeniliklerin başında ise çift kamera, yeni renk seçeneği, depolama kapasitesinin 32 GB’tan başlaması ve kulaklık çıkışının kaldırılması geliyor. Buna ek olarak akıllı saat Apple Watch’un tanıtılması bekleniyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.