Hava Durumu

Dikkat! Bildirmeyene para cezası var...

2008 yılında ücretli ve sürekli olarak çalışan gündelikçilerin sigortalanması gerektiği yönünde değişiklik yapıldı. SGK bu konuda pek çok ülkedeki düzenlemeyi inceledi, uzunca bir süre kupon sistemi üzerinde duruldu fakat kolay sigortalılık adı altında bir uygulama hayata geçirildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2015 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2015 09:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dikkat! Bildirmeyene para cezası var...
KOMŞULAR İHBAR ETTİ 

SGK’nın bu konuda yürüttüğü sıkı denetimleri sonucunda üç büyük ilde yaklaşık 15 milyon TL’ye yakın idari para cezası kesildi. Yapılan denetimlerin yüzde 20’si komşu ihbarı sonrası yapılan denetimler.  

1 YILLIK CEZASI 32 BİN TL 

SGK mevzuatı uyarınca evdeki gündelikçiyi sigortasız çalıştıran kişiye çok yüksek idari para cezaları kesiliyor. Yapılan denetim sonucunda toplam 1 yıl boyunca gündelikçiyi sigortasız çalıştırdığı tespit edilen işverene 32 bin 440 TL idari para cezası kesilmesi mümkün. İlk ay işyerini SGK’ya bildirmediği için gündelikçi çalıştıran işverene 1 asgari ücret, aylık prim ve hizmet belgesini SGK’ya vermediği için 2 asgari ücret, temizlikçinin sigorta girişi yapılmadığı için 2 asgari ücret olmak üzere 5 asgari ücret idari para cezası uygulanıyor. Diğer aylar için ise aylık prim ve hizmet belgesinin verilmemiş olması nedeniyle 2 aylık asgari ücret tutarında ceza işlemeye devam ediyor. 

NİSAN'DA NE DEĞİŞECEK? 

1 Nisan'dan itibaren evinde bir gün bile olsa ücretli gündelikçi çalıştıran kişilerin bu kişileri SGK’ya bildirmesi gerekecek. Ay içerisinde 10 günün altında çalışan gündelikçiler yalnızca iş kazası riskine karşı sigortalanacak ve bir kaza halinde geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri alabilecekler. İş kazası sonucu hayatını kaybetmeleri halinde geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabilecek. Çalıştırdığı gündelikçinin iş kazası yaşaması halinde ev sahibinin herhangi bir sorumluluğu olmayacak. Ölüm yaşansa bile ev sahibi adına cezai bir yaptırım söz konusu olmayacak. 

Nasıl teşvik alacak?

Evinde çalıştırdığı gündelikçinin 6 aydır sigortalı bir işte çalışmıyor olması şartıyla SGK teşviklerinden yararlanarak sigorta priminin işveren hissesinin ödenmemesi mümkün. Bu durumda ödenmesi gereken aylık prim miktarı 180,2 TL’ye düşmektedir. Dolayısıyla SGK’ya bildirim yapacak kişilerin bu konuya dikkat etmeleri gerekiyor. Teşvik hükümlerine göre bu indirimden 54 aya kadar yararlanmak mümkün. 

1 SORU 1 CEVAP

Sokakta yaşıyorum gelir testinde borç çıktı 

Soru: 2012 başında gelir tespiti yaptırdım. İtirazımla beraber bu tespit yeniden yapılarak kayıtlara girdi. İtirazım şuydu: Yasal olarak reşit bir bireyin ikamet adresi üzerinden diğer hanedaşlara tabi kılınarak gelir tespitinin yapılması haksızlık ve yanlıştı. O dönem hiçbir gelirim olmamasına ve hatta sokakta yaşamama reğmen, ikamet adresim üzerinden aile bireylerinin geliri baz alınarak gelir tespitine tabi kılındım ve en üst düzeyden primlendirilerek borçlandırılmışım. Bunu Başbakanlığa, Çalışma Bakanlığı'na ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na da yazdım. Ancak sonuç alamadım. Bunun düzeltilmesi adına neler yapılabilir? Bu borcu ödemek istemediğim gibi ödeyecek imkânım da yoktur. (Ahmet)

Cevap: Gelir testinin hane temelli yapılmasındaki aksaklıklara bu köşeden pek çok kez değindik. Gelir testi haneyi değil bireyi esas alarak gerçekleştirilmeli ve aynı hanede yaşasalar bile bireylerin kendi gelirleriyle bir değerlendirme yapılarak test gerçekleştirilmeli. Ancak bu konuda mevzuat değişikliği olmadığı sürece adres değişikliği dışında bir çıkar yol bulunamıyor. KAYNAK:OKAN GÜRAY BÜLBÜL /AKŞAM
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.