Hava Durumu

Dikkat! Emekli olanlar maaşınız kesilebilir...

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, son dönemlerde binlerce emeklinin maaşının kesilerek iptal edildiğini, çalışma günlerinin silindiğini ve yıllardır aldıkları toplam 100 bin liraları bulan emekli aylıklarının faiziyle iadesinin istendiğine dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2019 08:56
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2019 08:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dikkat! Emekli olanlar maaşınız kesilebilir...

Duman, "Son dönemde birçok emeklinin hizmetleri incelemeye alındı. Sigorta prim ücretleri ödenmiş olsa dahi, 'fiili olarak çalışmadığı tespit edilen emeklilerin' öncelikle çalışmadığı halde ödenen hizmet süreleri iptal edildi. Böylelikle geriye kalan süre emekli olmaya yetersiz geldiğinden maaşları durduruldu" dedi. Yaşanan mağduriyetlere ilişkin örnek de veren Ali Duman şunları söyledi:

GÜN SAYISI AZILIYOR

"Emeklilik için yaşını doldurduğu halde çalışma günü eksiği nedeniyle üç yıl boyunca, i􀃦 yeri sahibi tanıdığının yanında çalışmadan sigorta primini ödemiş ve 2014'te 3600 gün ile emekli olmuşsa ve 2019'daki incelemelerde sigorta primi bedeli düzenli ödenmiş olsa dahi kişinin aktif çalışmadığı tespit edilmişse, öncelikle; çalışmadığı halde üç yıl boyunca ödediği 1080 gün hizmeti iptal ediliyor ve ödenen primler hazineye aktarılıyor. Kalan süre 3600 eksi 1080 gün, yani 2520 gün emekli olmaya yetmediği için maaşı kesiliyor. Ödenen beş yıllık maaş yasal faiziyle geri isteniyor."

BAĞKURLUYKEN SSK'DAN PRİM ÖDEYENLER...

Kendini çalışıyor gösterenlerin daha çok Bağkurlu olduğuna dikkat çeken Ali Duman, 2011 yılında çıkan yasa nedeniyle birçok işyeri sahibi Bağkurlu'nun daha erken emekli olabilmek için 42 ay boyunca çalışmadıkları halde SSK'ya prim ödeyerek 2014 yılından itibaren emekli olduklarının ilgili kurum ve kuruluşlarca belirlendiğini söyledi. Bu durumda olanların sayılarının gün geçtikçe arttığını belirten Duman, yapılan incelemeler neticesinde daha on binlerce emeklinin aylıklarının her an kesilebileceği uyarısı yaptı.

EMEKLİLERİN HAKLARINI KORUYACAK YASA TEKLİFLERİ

Yaşları ilerlemiş olması sebebiyle çalışma hayatını tamamlamış yalnızca emekli aylığıyla hayata tutunmaya çalışan binlerce emeklinin bu borç yükü nedeniyle çaresiz kaldığı ve aylıkları da kesildiğinden hiçbir şekilde gelirleri olmadığından ciddi bir mağduriyet oluştuğuna dikkat çeken Duman, bu konuda mağduriyet yaşayan tüm emeklilerin yeni düzenlemelerle çözüm beklentisi içinde olduklarını vurguladı.

Duman, sosyal güvenlik açısından özellikle emeklilerin ve çalışanların haklarını iyileştirecek ve koruyacak yasa tekliflerinin yakından izlendiğine dikkat çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.