Hava Durumu

Dikkat sadece saatler kaldı! Türkiye 4.5G ile buluşuyor

Türkiye bu gece saat 00.01 itibariyle aylardır beklenen 4.5G ile buluşuyor. Bu yeni teknoloji şu anda kullandığımız mobil internete göre 10 kat daha hızlı olacak. Ancak 4.5G hakkında da akıllarda birçok soru işareti de yok değil...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 07:26
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 07:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dikkat sadece saatler kaldı! Türkiye 4.5G ile buluşuyor
Türkiye yarın aylardır beklediği 4.5G hasretine son veriyor. Türkiye yarın 4.5G ye geçiyor.İnternet hızını 10 kata kadar hızlandıracak olan bu durum devrim niteliğinde.4.5G hizmetini en çok kullacak olanlar kurumlur Eğitim bakanlığı ve sağlık bakanlığı olmak üzere en başta geliyor ayrıca gençlerde bu durumu çok iyi bakıyor.
 
Dizi ve Filmlerde Takılmaya Artık Son

Film ve dizi izleyenler HD bir film veya diziyi donmadan çok rahat bir şekilde seyiredecebilecek.Veri indiriminde ise hızlar 100Mbps den başlayarak 375 Mbps ye kadar artabilecek internet hızı kullanılan internetin konumuna ve coğrafi göre değişkenlik gösterebilecek.2 gb lık bir dosya indirmek 10 saniyeye kadar düşecek ancak interneti kullanırkende dikkatli olmamız gerekli çünkü paket aşımı yaşayabilir ek ücretler ödeyebiliriz.
İnternet hızı 100 Mbps den 375 Mbps ye kadar değişkenlik gösterecek.

4.5G ye nasıl geçiş yaparım ?

Bu teknolojiden kullanabilmek için birincisi kullandığınız telefonun 4.5 destekli olması gereklidir.Destekli olan telefon modellerini aşağıda sizlerle paylaştık.Ardından kullandığınız operatöründe destekli olması gerekir.Operatörünüz bu konuda sizlere onay mesajı yollamıştır bu mesaja onay verdiğinizde 4.5G li olursunuz.Öyle bir mesaj gelmedi ise en yakın iletişim merkezine giderekte sorunu halledebilirsiniz.

Hangi ayarları yapmalıyım?

4.5G’ye bağlanmak için akıllı telefon ve SIM kartınız tamamsa, yapmanız gereken bir ayar olabilir. Bu ayar ise şebeke seçimi. Şu anda kullandığınız akıllı telefonlar 3G şebekesine bağlanmak üzere otomatik olarak ayarlanmış durumda. Bu geceden itibaren 4.5G’ye bağlanmak için cihazınızın şebeke ayarlarını LTE veya 4G seçeneklerine göre ayarlamanız gerekiyor. iPhone modelerinde sırasıyla ayarlar, hücresel veri seçenekleri, ses ve veri menüsüne gelin. Buradan LTE seçeneğine basarak ayarlarınızı tamamlayın. Android işletim sistemli cihazlarda ise ayaları açtıktan sonra diğer ağlar seçeneğine gelerek mobil ağlar menüsünden 4G seçeneğini işaretleyin.

Hangi telefonla 4.5G’li olabilirim? Hangisi daha hızlı bağlanır?

 Yeni teknolojiye bağlanmak için en önemli kriterlerden biri 4.5G desteği. Ancak her 4.5G destekleyen akıllı telefon aynı hızda mobil internete bağlanmıyor. Kategorilere göre sınıflandırılan cihazlar, buna göre 4.5G’den faydalanabiliyor. Akıllı telefonların teknik özellikleri listesinde ‘CAT’ olarak belirtilen kategoriler, akıllı telefonların 4.5G’ye bağlanma hızını belirleyecek. Bu kategorilerde ‘CAT 4’ 150 mbps, ‘CAT 6’ 200 mbps ve ‘CAT 9’ 450 mbps indirme hızı ile mobil şebekeye bağlanabilecek. Satın aldığınız akıllı telefon özelliklerine bakarak ne kadar hıza ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Öte yandan 4.5G şebekesinin yoğunluğu ve uzaklığına göre hız değerleri değişecek.

Aramalar yavaşlayacak!

-MOBİL iletişim sektöründe en çok tartışılan konulardan başında arama süreleri geliyor. İnternet hızımız artsa da arama süremiz 4.5G’nin ilk dönemlerinde yavaşlayacak. Saha mühendislerinden aldığımız bilgilere göre aramak istediğiniz kişiye bağlanma süresi en az 2-3 saniye artacak. Yani karşı tarafın sesini daha geç duyacağız. Bunun sebebi de teknoloji farkı. 4.5G şebekesine bağlı olan bir akıllı telefon 3G şebekesine bağlanmaya çalıştığında kendini otomatik olarak 3G şebekesine düşürecek. Eğer karşı taraf 2G ise bu bir 2-3 saniyenin daha eklenmesi anlamına geliyor. Böylelikle şu anda ortalama 6 saniye olan bağlanma süresi 10 saniyeye kadar çıkabilecek. Bu sorun 4.5G’li abone sayısı ile azalacak. Asıl çözüm ise uçtan uca IP şebekesi olan ‘VoLTE’ ile çözülecek.

Bankacılık işlemleri

4.5G’li sim kartlarını alan kullanıcılar bankacılık işlemlerinde sıkıntı yaşayabiliyor. Bunun sebebi de internet ve mobil bankacılık uygulamalarına giriş için kullanılan tek kullanım şifrenin tek bir SIM kartla eşleştirilmesi. Siz de 4.5G uyumlu SIM kart almışsanız ve dijital bankacılık işlemlerinizi gerçekleştiremiyorsanız, müşterisi olduğunuz bankanın çağrı merkezini arayarak veya şubesine giderek eşleştirme işlemini birkaç dakikada tamamlayabilirsiniz.

4.5G’ye geçmezsem ne olur?

4.5G’ye geçmemeniz durumunda şu anda iletişiminizi aynı şekilde sağlayabilirsiniz. Başka bir deyişle iletişiminizin kesilmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Şu anda cep telefonunuzda internet bile kullanmıyorsanız 4.5G’li dönemde hiçbir değişiklik yapmadan iletişiminizi sağlayabilirsiniz. Şu anda 3G abonesiyseniz, internete aynı hızdan bağlanabilirsiniz.

4.5G hızı artar mı?

Yeni dönemde akıllı telefonlarda en fazla 375 mbps hız sağlanacak. Ancak bu bana yetmez diyorsanız, iletişim operatörlerinin geliştirdiği yeni bir teknoloji var. Wi-Fi ağlarıyla mobil interneti birleştiren bu teknolojiyle 1 gbps hıza ulaşabilirsiniz. Yani yaklaşık 3 kat fazla daha hız alabilirsiniz. Ancak şu anda bu teknolojiye uygun akıllı telefon sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu teknolojiyi destekleyen akıllı telefon sayısının önümüzdeki dönemlerde artması bekleniyor.

Ekranımda 4.5G'mi yazacak

4.5G teknolojisi hem hız hem de isim olarak ilk kez Türkiye’de kullanılacak. Akıllı telefon üreticileri ise daha önce ‘4.5G’ olarak bir çalışma yapmamış durumda. Bu yüzden akıllı telefonların işletim sistemlerinde yeni teknoloji ‘LTE’ ve ‘4G+’ olarak belirtiliyor. Yani akıllı telefonunuzun üstünde 4.5G yazmazsa şaşırmayın. Ancak bunun için akıllı telefon üreticileri Türkiye’ye özel bir çalışma gerçekleştirdi. ÖrneğinSamsung, yeni akıllı telefon modellerinde ‘4.5G’ simgesini kullanmaya başlayacak. Daha önce alınan Samsung cihazları işletim sistemine gelen ilk güncelleme ile 4.5G simgesini kullanacak. Apple ise iPhone modellerinde benzer bir çalışma gerçekleştiriyor. Diğer üreticilerin de bu konuda harekete geçmesi bekleniyor.

4.5G kapsama alanı dışındaysam ne yapacağım?

Operatörler, deyim yerindeyse gece gündüz çalışarak en fazla kapsama alanı için çalışmalarını devam ettirdi. Ancak bu kısa sürede tüm Türkiye’nin 4.5G kapsama alanına sahip olması oldukça zor. Bu yüzden 4.5G’nin ilk dönemlerinde bazı yerleşim birimleri kapsama alanı dışında kalabilir. Eğer siz de kapsama alanı dışındaysanız, operatörünüzü arayarak sorunnu bildirin. Daha sonraki dönemlerde ise kapsama alanı hızla artacaktır.

4.5G nin yararları olduğu gibi zararlarıda var

Evet faydaları bize çok saymakla bitmez tabiki ama en büyük sıkıntı yaşatacağı konular ise şarj süresi ve internet kotamız.Bu iki konuda sıkıntı yaşayacağımız kesin nedeni ise ne kadar hızlı internet o kadar çok enerji ve kota demektir.Kotamız hızlı bitebilir bu konuda dikkat etmelisiniz.Ayrıca şarj süremizide kısaltacak 4.5G yanımızda powerbankları gezdirebiliriz yada şarjı çok uzun giden telefon modellerine geçebilir.

4.5G Destekli Telefonlar

Turkcell T60, Turkcell T50, Turkcell Turbo T50, iPadAir 2, iPad Air, iPad 4, Apple iPad Mini, iPad Mini, Retina, iPad Mini 3, Apple iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, BlackBerry Q10, Blackberry Q5, Blackberry Z30, NokiaLumia 625, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 925, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1320, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 930, Nokia Lumia 830, Nokia Lumia 735, Nokia Lumia 640, Sony Xperia Tablet Z2, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Z, Sony Xperia SP, Sony Xperia Z Ultra, Sony Xperia Z1, Z1 Compact, Z2, M2, Z3, T3, C3, E3, SZ3 Compact, Z3 Tablet Compact, E4G, M4 Aqua, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy Grand Prime, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy Tab S, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy E7, LG G2, LG Nexus 5, LG G3, LG G Flex 2, LG G4, HTC One Max, HTC One Mini, HTC One Mini 2, HTC One M8, HTC Desire 601, 610, 816, HTC 510, 820. HTC One E8, HTC Desire Eye, HTC One M9, Huawei Ascend P7, Huawei Ascend G7, Huawei Ascend Mate 7, Vodafone Smart 4, Power, Vodafone Smart 6, Avea In Touch 4, Vestel Venus 5.5 X, Vestel Venus 5.5 V, General Mobile Android One, Casper Via V6, Casper Via V6x, Casper Via V9 ve Asus Zenfone 2.
 
TÜRKİYE’NİN MOBİL İLETİŞİM SERÜVENİ

1G

- 1994’te ilk cep telefonu görüşmesi gerçekleştirildi. 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile dönemin Başbakanı Tansu Çiller cep telefonundan ilk alo diyen kişiler oldu. İlk SMS 1995 yılında gönderildi.

2G

Cep telefonları ile ilk internet macerası 2000 yılında başladı. O dönemde kullanılan WAP teknolojisini, GPRS izledi. Günümüzde ilse 2G olarak ‘Edge’ teknolojisi kullanılıyor.

3G

İlk mobil genişbant olarak ifade edilen 3G teknolojisi Türkiye’de 2009 yılında sunuldu. Akıllı telefonlarla beraber geliştirilen uygulamalar mobil internetteki veri trafiğinin katlanarak büyümesini sağladı.

4.5G

26 Mayıs’ta yapılması planan ihale Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4G yerine 5G teknolojisine geçilmenin daha sağlıklı olacağını belirtmesi üzerine 26 Ağustos’a ertelendi. Yapılan ihale sonrasında iletişim operatörlerine frekans dağıtımı yapıldı

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.