Hava Durumu

Diş eti rengine dikkat! Hastalık belirtisi olabilir...

Koyu tenli bireylerde ve sigara içen bireylerin diş etlerinde görülebilen morumsu-kahverengi renklenmelerin estetikle tedavi edilebildiğini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji AD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli, bazı hastalıkların da ön belirtisi olabildiğine vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2017 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2017 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Diş eti rengine dikkat! Hastalık belirtisi olabilir...

Diş etinin rengi, cildimizin rengini de belirleyen melanin adı verilen pigmentlerce belirleniyor. Sağlıklı diş eti dokusu soluk pembe bir renge sahiptir. Bazı durumlarda diş etinde morumsu-kahverengi renklenmeler görülebiliyor. Peki bu durum neyin habercisi? Tedavisi var mı?
İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji AD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli, her şeyden önce bu renklenmenin nedenlerini tetkik etmenin önemine dikkat çekiyor ve tedavi sürecinin bu doğrultuda gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Diş etinde görülen morumsu-kahverengi renklenmelerin özellikle koyu tenli bireylerde ve sigara içen bireylerde görülebilen bir estetik problem olabildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli, bu tip renklenmelerin nadiren de olsa bazı hastalıkların da ön belirtisi olabileceğine dikkat çekerek, "Diş eti renklenmelerinin görülebileceği bu hastalıklar arasında metal zehirlenmeleri, bazı böbrek ve gastroinstestinal sistem hastalıkları yer almaktadır. Melanoma adı verilen ağız kanserlerinde de diş etinde kahverengi-morumsu renklenmeler gözlenebilir" dedi.

Önce etkenin tespiti ardından estetik
Diş eti renklenmelerinin tedavisinde öncelik etkenin ne olduğunu bulmanın önem arz ettiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli, estetik amaçlı tedavinin gerekirse ötelenebileceğinin altını çizerek, "Eğer bu renklenme başka hastalıkların ön belirtisi olarak karşımıza çıkıyorsa, hastaları tıp doktorlarıyla iletişime geçmeleri yönünde bilgilendirerek diş etindeki estetik problemin çözümüne daha sonra geçmekteyiz."
Tüm bu bilgiler ışığında estetik bir problem olarak karşımıza çıkan diş eti renklenmelerinin birçok sebebi olabileceğinin akılda tutulması gerektiğine vurgu yaparken, "Bu sebeple diş etinde renklenme olan kişiler, diş eti hastalıkları uzmanı ile temasa geçerek sebebine dair mutlaka bilgi almalıdır" dedi.

Diş eti renklenmesinde tedavi
Diş eti renklenmelerinin tedavisinin sahanın cerrahi olarak uzaklaştırılması şeklinde yapıldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli, tedavide bisturilerden faydalanıldığı gibi gelişen teknolojinin ışığında lazer cihazlarının kullanılarak lokal anestezi ile de tedavi yapılabildiği bilgisini paylaştı. Yrd. Doç. Dr. Meşeli, sigara kullanan bireylerde, uzaklaştırılan renklenmiş dokuların kullanılan sigara miktarıyla ilişkili olarak tekrar renklenebildiğine dikkat çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.