Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diş fırçalamak ve çektirmek orucu bozar mı?

Su ile temasta bulunduğumuz durumların orucu bozup bozmadığı merak ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2018 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2018 10:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Diş fırçalamak ve çektirmek orucu bozar mı?

Özellikle gün içerisinde birkaç kez tekrar ettiğimiz diş fırçalamanın oruç üzerindeki etkisi merak ediliyor. Peki diş fırçalamak ve diş çektirmek orucu bozar mı?

Her Ramazan ayında olduğu gibi orucu bozan durumlar bu yıl da araştırma konusu oldu. Diş fırçalamak gibi kişisel bakımların orucu olumsuz etkileyip etkilemeyeceği sık sık gündeme geliyor. Öte yandan diş çektirmenin de oruç üzerindeki etkisi merak ediliyor. Peki diş çektirmek orucu bozar mı? İşte Diyanet İşleri tarafından yapılan bilgilendirme!

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

DİŞ ÇEKTİRMEK ORUCU BOZAR MI?

Diş çektirmek orucu bozmaz. Ancak dişin çekildiği yerden çıkan kan, karıştığı tükürüğün yarısından çok olur ve bu kan yutulursa oruç bozulur. Ramazan ayından sonra o günün orucunu kaza etmek gerekir. Diş çekiminde dişi uyuşturmak için yapılan iğne lokal anestezi olup, orucun sıhhatine engel değildir. Yani orucu bozmaz. Keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediğinden orucu bozmaz. Ancak bir hastaya kan verilmesi orucu bozar. Diş çektirmek veya iğne yaptırmak durumunda olan kişilerin bu işlemleri sahur ve iftar vakitlerinde yaptırmaları daha uygun olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.