Hava Durumu

Doğalgazda tarife şoku

Bursa'daki konutlarda her 100 TL'lik doğalgaz faturası için 4.8 TL olan "Bursagaz komisyonu" 5.8 TL'ye çıkarken, tüketimin daha yoğun olduğu sanayide ise 4 TL'den 2 TL'ye düşürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2013 09:36
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2013 09:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Doğalgazda tarife şoku

Kadir GÜZEL

 

Türkiye'yi bu kış yüzde 30 daha pahalıya ısıtan EPDK bir süredir zamda frene basarken, Bursagaz'ın "tarife zammı" talebini konutlarda onayladı, sanayide ise sürpriz yaparak fiyatları düşürdü. Bursa'daki konutlarda her 100 TL için 4.8 TL olan "sistem kullanım bedeli" artık yüzde 20 daha fazla (5.8 TL) ödenecek. Bursalılar ayrıca, 4 yıl boyunca her ay ÜFE artışı kadar doğalgaz faturasını zamlı ödeyecek.


SANAYİCİYE GÜN DOĞDU
Tüketicinin sırtındaki yükü biraz daha artıran EPDK, Bursalı sanayicilerin ise yüzünü güldürdü. 2012'de her 100 TL'de 4 TL "sistem kullanım bedeli" ödeyen işletmeler ve fabrikalar, bu yıldan itibaren yüzde 50 indirimle sadece 2 TL ödeyecek. Tüketimin yüksek olduğu OSB veya enerji çevrim santralı gibi bölgelerde ise yine 4 TL olan bu bedel, artık 1 TL olarak uygulanacak.


BURSAGAZ DAVA AÇACAK
Sanayideki doğalgaz faturalarını yüzde 3'e varan oranlarda indiren EPDK'nın bu kararına itiraz eden Bursagaz, yargıya başvurmaya hazırlanıyor. Konutlardaki tarife artışının tek başına yeterli olmadığını belirten Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, "Bursa'da 2012 yılında konutlar 550 milyon metkeküp, işletmeler 200 milyon metreküp, OSB veya enerji çevrim santralları gibi büyük yerler de 2 milyar metreküp doğalgaz tüketti. 2013-2016 yıllıranı kapsayan yeni tarife, kar oranımız yarı yarıya düşecek" dedi.


"MEVZUATLAR UYGULANMADI"
EPDK'nın böyle bir karar çıkmasına şaşırdıklarını belirten Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, özellikle sanayiye verilen doğalgazın tarifesinde daha yüksek rakamlar beklediklerini kaydetti. Tola, "Normal mevzuatlar ve yöntemler uygulansaydı beklentilerimiz karşılanmış olacaktı. Haklarımızı korumak adına hukuki süreci başlatacağız ancak Türkiye'de bu süreç uzun sürüyor. Taleplerimizde çok ciddi artışlar yok" diye konuştu.

BURSAGAZ %3 DEDİ, EPDK İSE %1 VERDİ

Özelleştirildikten sonra 8 yıl boyunca doğalgaz faturalarında tarife değişikliği (zam) yapma hakkı bulunmayan Bursagaz'ın bekleme süresi 2012 Nisan'da dolmuştu. Zam için geçen yıl EPDK'ya başvuran Bursagaz'a cevap bu ay geldi. Konutta yüzde 4.8, sanayide ise yüzde 4 olan "sistem kullanım bedeli"nde artış isteyen Bursagaz, EPDK'dan gelen cevapla neye uğradığnı şaşırdı. Bursagaz'ın işletmelerden aldığı yüzde 4'lük komisyonu fazla bulan EPDK, bu oranı ticarethanelerde 2'ye indirdi, tüketimin en yüksek olduğu OSB ve enerji çevrim santralı gibi kuruluşlarda da yüzde 1'e kadar düşürdü. Pazarlıklarda yüzde 3'e de razı olan Bursagaz, bir türlü EPDK'yı ikna edemedi.

 

FATURALARA HER AY "ÜFE" ZAMMI

Daha önce metreküp başına 2.5 dolar/sent kazanan Bursagaz, ayrıca bu hesaplamayı artık döviz cinsi üzerinden değil TL ile yapacak. Bu değişiklik nedeniyle doğalgaz faturalarına da her ay TÜİK'in açıkladığı ÜFE oranı kadar zam yapılacak.
 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.