Hava Durumu

Doktor ajanla ilgili şok detaylar! Çift taraflı çalışmış

3 İngiliz kızı Suriye’ye kaçırıp IŞİD’e götüren Muhammed El Reşid’in, şimdiye kadar 25 kişiyi örgüte teslim etmiş. Yaptığı tüm işlemleri kopyalayarak Kanada İstihbaratına ulaştırmış

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2015 08:35
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2015 08:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Doktor ajanla ilgili şok detaylar! Çift taraflı çalışmış
İngiltere’den IŞİD’e katılmak amacıyla Türkiye’ye gelen ve sonra Su riye’ye geçtikleri tespit edilen üç genç kızla ilgili başlatılan soruşturmayı yürüten Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü, İstanbulEmniyeti ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nın verdiği teknik destekle şüpheliyi açığa çıkardı.

Esenler Otogarı’nda başlayan otobüs yolculuğunda geçilen güzergahlardaki kamera görüntülerini mercek altına alan polis, üç şüphelinin kimliğini belirledi. Filmleri andıran takip sonrasında şüphelilerden ikisinin olayla ilgisi olmadığını anlayan polis, Doktor Mehmet Reşit kod adlı Muhammed El Reşid isimli tek şüphelinin peşine düştü. Kızların kullandığı sosyal paylaşım siteleri ve telefonlarına yönelik teknik takip yapan Şanlıurfa Emniyeti ile İstihbarat Dairesi Başkanlığı, WhatsApp mesajlarını inceledi.

28 Şubat’ta yakalandı

Şüphelinin cep telefonuna ulaşan polis El Reşid’i 28 Şubat’ta yakaladı. Lazkiye Teşrin Üniversitesi Diş Hekimliği’nden 2009’da mezun olan El Reşid’in gözaltına alınır alınmaz Kanadaİstihbaratı ile bağlantısını anlattığı belirtildi. El Reşid’in iç savaşta Esad’ın ordusunda asker olduğu ve 1 yıl 9 ay sonra firar ettiği Ürdün’e kaçıp BM’ye  iltica talep ettiği belirlendi.
Polis ve MİT tarafından sorgulanan El Reşid BM’ye yaptığı başvurudan haber gelmeyince Amman’daki Fransa, ABD ve Kanada’ya iltica başvurusu yaptığını, sadece  Kanada elçiliğinin aradığını anlattı. 2013’de uçakla geldiği İstanbul’dan Şunlıurfa’ya oradan da Suriye’nin Rakkakentine geçtiğini belirten El Reşid. Rakka’dan Kanada elçiliğini arayıp El Nusra’nın faaliyetlerini aktardığını söyledi. BM başvurusu için sık sık Ürdün’e giden El Reşid, “Kanada Büyükelçiliği’ne gidip gördüklerimi anlatıyordum” dedi.

Elçilikten Matt adlı kişi

Rakka’da yaralıların tedavisiyle ilgilendiği anlatan El Reşid 2014’de yaralı bir İngiliz ile tanıştığını belirterek, “İngilizin  Ebu Kaka adında IŞİD üst düzey komutanı olduğunu öğrendim. Samimiyetimiz gelişti, bana IŞİD’deki olaylar, eylemler ve kişiler hakkında bilgiler veriyordu. IŞİD’e katılmak için bağlantı kuranları Türkiye’de karşılayıp bildikleri bölgelere getirilmesi konusunda yardım istedi. Teklifi kabul ettim. Bu şekilde rahat bilgi toplayacaktım. Bilgileri Kanada elçiliğinde Matt adlı kişiye internet ile aktardım” dediği öğrenildi.

Matt’den ‘Ürdün ve Suriye’ye geçme sadece Türkiye’de kal örgüte katılmak için yabancıları karşılayıp bu kişilere ait bilgilerin gerekirse fotoğrafla” talimatı aldığını anlatan El Reşid’in, “Pasaport bilgilerini internet üzerinden Matt’a gönderdim. Ebu Kaka, yurtdışından gelenlerin isimlerini veriyordu. Ayrıca Ebu Kaka’nın hudut emiri olarak tanımlanan Ebu Mansur adlı komutanı vardı. Bu kişi Türkiye’den örgüte yardım edecekleri biliyordu. Türkiye’de bulunup örgüte yardım edecek kişilerin listesi bu komutanda vardı. Bana isimleri verilenleri karşılayıp istenilen yerlere götürme görevi verilmişti” dediği kaydedildi.

‘Fotoğrafları çekip Kanada’ya gönderdim’

Son dönemde değişen Hudut emiri yerine gelen Ebu Haris isimli IŞİD komutanı ile görüştüğünü anlatan El Reşid’in “Bana yabancı kişilerle ilgili bilgiler internet ve whatsapp üzerinden geliyordu. Yazışmalarda bazı programlar kullanıyorduk. Gelenleri İstanbul’daki her iki havalimanında karşılıyor, bildirilen bölgeye ulaşımını sağlıyordum. Gelenlerin pasaportlarını bilet kesme bahanesiyle alıyor ve fotoğraflarını çekiyor, sonra Kanada Büyükelçiliği’ne gönderiyordum” dediği ifade edildi.
El Reşid’in, üç İngiliz kızla ilgili şu bilgileri verdiği öğrenildi:  “Üç İngiliz kız örgüte katılmak için gelmişlerdi. Aynı tarihlerde değişik ülkelerden 8 kişi daha gelmişti. 11 kişi olmuşlardı. Esenler Otoğarı’nda karşıladım. Gaziantep’e götürmek için otobüs biletlerini aldım. Bilet paralarını herkes kendisi ödedi. Benim bilet paramı da gelenler ödüyordu. Şu ana kadar 25 kadar yabancıyı karşılayıp örgüte götürdüm. Ebu Haris, bu kişileri götürdükten sonra irtibatı kesiyordu. Sonra Ebubekir adlı kişi beni arayıp getirdiğim kişileri nereye bırakacağımı söylerdi.”

El Reşid’le ilgili soruşturma çerçevesinde yapılan aramalarda, 12 otobüs bileti, farklı kişilere ait kimlik bilgileri, kendisi ve bir İngiliz vatandaşına ait pasaport, İngiltere’den farklı isimlerce gönderilen paralara ait dekontlar ele geçirildi. El Reşid’in bilgisayarında yapılan incelemede, üç İngiliz kızla ilgili kimlik bilgileri ve pasaport kayıtlarının da bulunduğu öğrenildi. Banka dekontlarında ise 800-1500 dolar arasında paraların El Reşid’e gönderildiği anlaşıldı. El Reşid’in yasal yollardan Türkiye’ye 33 kez giriş çıkış yaptığı bilgisine de ulaşıldı. kaynak:milliyet
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.