Hava Durumu

Dokunulmazlık'ta oy totosu başladı!

Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. Her partiden 'hayır' oyu çıkabileceği konuşulurken kulislerde 'firetoto' oynanmaya başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2016 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2016 10:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dokunulmazlık'ta oy totosu başladı!
Milletvekili dokunulmazlık dosyalarının 150 savcıya teslim edilmesi sonucunu doğuracak  AK Parti'nin 'anayasa değişikliği' teklifi, önümüzdeki hafta TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. CHP ve MHP'nin destek verdiği teklif, bir sonraki hafta TBMM Genel Kurul'una inecek. 2 tur oylama yapılacak. Birinci tur sonuçlar tüm partilere fire konusunda fikir verecek. İki gün sonra yapılacak ikinci tur oylama, nihai karar olacak. Bu oylamadan ortaya çıkacak sonuç, liderlerin partilerine olan hâkimiyetini de gösterecek.

AK PARTİ: FİRE SAYISI 15'İ BULABİLİR

Şimdilik 129 milletvekili hakkında 567 dosyadan oluşan paket için kulislerde 'fire loto' oynanmaya başlandı. Hesaplamalara göre, HDP dışarda tutulduğunda, geçici anayasa değişikliğine destek vereceğini açıklayan üç partinin oyu 489'u buluyor. TBMM Başkanı  İsmail Kahraman hariç tutulduğunda  AK Parti'nin 316 milletvekilinden, dosyası olan bazı isimler ile Güneydoğu milletvekillerinin fire verebileceği dile getiriliyor. Bu hesaba katıldığında  AK Parti'deki firenin 15 civarında kalacağı iddia ediliyor. Muhalefetin desteğiyle rahatlayan AK Partili firecilerin sayısının da artması bekleniyor.

CHP: LİDER TARTIŞTIRACAK

CHP'deki durumun biraz daha karışık olduğu gözleniyor. Genel Başkan  Kemal Kılıçdaroğlu'nun,  AK Parti'nin önerisini destekleme kararını açıklamasının ardından CHP'li bazı milletvekillerinin açıktan 'hayır' oyu vereceklerini dile getirmesi, partide başka bir tartışma başlattı.  Kılıçdaroğlu'nun kararına rağmen CHP'li vekillerin yarısı oylamaya katılmasa veya ret oyu verse bile, geriye kalan 50 - 60 kişinin desteği anayasa değişikliğinin yapılmasına büyük katkı sağlayacak. Bu durum da  Kılıçdaroğlu'nun liderliğinin tartışılmasına yol açacak.

MHP: KONGRE HESAPLAŞMASI

Anayasa değişikliğine desteğini açıklayan MHP'nin milletvekili sayısı 40. Bu partide de son günlerde yaşanan olağanüstü kongre hesaplaşmaları nedeniyle oy vermeyecek isimler olabileceği belirtiliyor. Ancak bunların sayısının 10'u geçmeyeceği iddia ediliyor.
Fireler hesaplandığı gibi olursa,  AK Parti'den 300, CHP'den 50, MHP'den 30 milletvekili kabul oyu verse bile anayasa değişikliği için gerekli olan 367 oyun bulunması sağlanacak.

'HİÇBİR PARTİDEN BLOK OY ÇIKMAZ'

CHP  Ankara  Milletvekili  Bülent Kuşoğlu,  AK Parti'nin dokunulmazlık teklifini değerlendirirken, "İktidardan blok bir evet çıkmayacak, hiçbir partiden de çıkmayacak. AKP siyasi oyun oynuyor, samimi değil, teklifi muhalefetin sıkıştırılması için kullanmaya çalışıyor" dedi. Kuşoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, iktidar partisinin dokunulmazlıkları rahatlıkla kaldırabileceği yeterli oyu olmasına karşın, anayasa değişikliği ile konuyu istismar ettiğini ve siyasi bir oyun oynadığını iddia ederek, "AKP,  Saray'dan gelen dokunulmazlıkların kaldırılması talebini, muhalefetin sıkıştırılması için kullanıyor. Bu gizli oylama, grup kararı alınamayacak ama oyun oynandığı çok net. İktidardan blok bir evet çıkmayacak, hiçbir partiden de çıkmayacak" dedi.

'BİZİ YARGILAMAYA GÜÇLERİ YETMEZ'

HDP Eş Genel Başkanı  Selahattin Demirtaş, "AKP'nin hiçbir hukuk komisyonu, AKP'nin emri altındaki hiçbir yargıç ya da savcı bizi yargılayamaz" dedi. Partisinin  Siirt il kongresinde konuşan  Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili kendilerinde zerre kadar korkunun olmadığını belirtti. Demirtaş, kaygılarının ülke için olduğunu belirterek şunları söyledi:

"AKP'nin hiçbir hukuk komisyonu, AKP'nin emri altındaki hiçbir yargıç ya da savcı bizi yargılayamaz. Biz bağımsız ve adaletli bir yargıdan asla kaçmayız. Savunamayacak hiçbir şeyimiz yok. Ama göreceksiniz bizi yargılamaya güçleri yetmeyecek. Biz oraya senin memurun olarak gelmedik. Attıkları her adıma karşılık bizden bir direniş hamlesi görecekler." Kaynak:  Hürriyet
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.