Hava Durumu

Dolar bir gecede tepetaklak oldu

Son bir kaç gündür IŞİD gerginliği ve ABD'de beklentilerin üstünde çıkan enflasyon rakamı ile gerilen piyasalar Fed'in açıklamalarıyla bir anda rahatladı. Dolar 2.15 TL'den 2.1240 TL'ye kadar geriledi. Borsa açılışta yüzde 1,41 değer kazandı.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2014 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2014 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolar bir gecede tepetaklak oldu

Amerikan merkez bankası (Fed) Haziran ayı Açık Piyasa Komitesi kararlarını açıkladı. Fed sürpriz yapmayarak tahvil alım programını 10 milyar dolar daha azalttı ve aylık 35 milyar dolara indirdi. Piyasalar tarafından merak edilen mesajlar ise Amerikan faizlerinin yükselme zamanlamasıyla ilgiliydi. Fed faizlerin tahvil alım programı bittikten sonra hemen yükselmeyeceği sinyalini verirken faiz artırımı için 15 üyeden 12’si 2015’i 3’ü ise 2016 yılını işaret etti. Fed faiz artırımının 2015’te sıfıra yakın seviyelerden 1.5’e kadar çıkabileceğini açıkladı.

DOLAR 3 KURUŞ BİRDEN DÜŞTÜ

ABD enflasyon rakamı sonrası 2.15 TL’nin üzerine çıkan dolar/TL kuru Fed açıklamalarının ardından gevşeyerk 2.14’ün altını görerek ilk anda 2.1327 TL’ye kadar düştü. Şu sıralar dolar 2,1242 TL'ye kadar gerileyerek düşüşünü bugün de devam ettiriyor.

İŞTE DOLARI DÜŞÜREN AÇIKLAMALAR

Fed Başkanı Janet Yellen toplantı sonrası yaptığı açıklamada ABD ekonomik büyüme oranının aşağı doğru revize edilmesinde ilk çeyrekteki beklentilerin altında kalan ve kötü hava koşullarından etkilenen büyüme oranının etkili olduğunu belirtti. Janet Yellen enflasyon oranlarının aşamalı olarak hedeflenen seviyelere gelmeye başladığını belirtirken "Ekonomi işsizlik oranını aşağı çekmek için yeterince güçlü. Ancak enflasyon hedeflerine ulaşmak için yeterince güçlü değil. Ekonominin tamamen iyileşmesi için vakit var. İşsizlik ve enflasyon oranı hedeflerine ulaştıktan sonra faizler hatırı sayılır bir süre düşük kalmaya devam edecek. Faizleri artırmak için işgücü piyasasında geniş çaplı göstergelere bakacağız. Ekonomi daha hızlı toparlanırsa faiz artırımları daha hızlı gerçekleşebilir" diye konuştu. Yellen’in faiz indiriminde acele edilmeyeceğine işaret eden bu açıklamaları özellikle cari açığı olan gelişmekte olan ülkeler için iyi haber. ABD faizlerinin 2015’te artmaya başlayacak olması dolar/TL kurunda aşağı yönlü hareketlere yol açmış oldu.

BORSA KAYIPLARI GERİ TOPLUYOR

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, dün açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının ardından güne 1.104,51 puanlık yükselişle 79.197,40 puandan başladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışına göre ortalama yüzde 1,41 değer kazanırken, bankacılık endeksi yüzde 2,04, holding endeksi 1,23 yükseliş kaydetti.

"TCMB'NİN FAİZ İNDİRİMİ İÇİN FIRSAT"

XTB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör gelişmekte olan ülkelere olan portföy yatırımlarını  tehdit eden “ABD ekonomisinde olası bir faiz artımı ihtimalinin" en azından bu sene için azalmış olmasının dolar kurunda etkisini gösterdiğini belirtti. Gözgor "Avrupa Merkez Bankası'nın 5 Haziran günü açıkladığı kararların yanı sıra FED’in bugünkü  kararı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 24 Haziran günü gerçekleştireceği para politikası kurulu toplantısında faiz indirimi için önemli bir fırsat alanı yarattığını öne sürebiliriz" diye konuştu.

BORSA YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜREBİLİR

Gedik Yatırım piyasa notunda ise şu ifadeler yer aldı:

"FED kararı ve açıklamaları sonrasında ABD borsa endeksleri önemli oranda yükselişler yaptı. Benzer coşku Asya cephesinde de var. Çin hariç diğer Asya borsaları artıdalar. Irak ve IŞİD olayı sonrasında endeks 77.500 seviyesinde destek oluşturmuştu. Bu destek bugün de geçerli. Dün piyasanın 78 bin altında kapatmaması, yukarı yönlü hareket isteğini de gösteriyor. Dolar/TL’de ise 2.1140 ve 2.1370 TL hedefleri takip edilebilir."

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.