Hava Durumu

Dolar nereye koşuyor?

Dolarda yükseliş sürüyor. Moody’s not kırmasının ardından Türkiye piyasalarından çıkış, FED’in faiz arttırma ihtimali, siyasi gelişmelerin ön plana çıkması doları gün içinde 3.1132 liraya kadar yükseltti.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2016 06:50
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2016 06:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolar nereye koşuyor?
Doların ateşi düşmüyor. Aksine dolarda yükseliş hareketleri devam ediyor ve yeni rekor seviyeleri test ediliyor. Dün de dolar 3.1132 liraya çıkarak tüm zamanların en yüksek yeni seviyesini gördü. Bankalararası piyasada son işlemler 3.0952 liradan yapılırken, serbest piyasada dolar günü 3.0980 liradan kapattı. Borsa İstanbul’da yüzde 0.84 düşüşle 76 bin 810 puandan günü tamamladı.

MERKEZLER SORUNU

Dolar kurundaki çıkış, gerek iç gündem gerekse dış kaynaklı gelişmelere bağlı olarak sürüyor. ABD Merkez Bankası (FED) faiz artırım beklentisinin güçlenmesi, Avrupa Merkez Bankasının da varlık alım tutarını azaltacağı yönündeki spekülasyonlar, Avrupa’da bankacılık sektörüne ilişkin sorunların tekrar öne çıkmasına bağlı olarak ABD Dolarının dış piyasalarda değer kazanmaya devam etmesi iç piyasalara da yansıma gösteriyor. İç gündemde ise Moody’s tarafından kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına çekilmesi ve Kasım ayında diğer kredi derecelendirme kuruluşları tarafından açıklanması beklenen kredi notları konusunda tedirginlik yaşanması, başkanlık konusunun gündeme gelmesiyle siyasi gelişmelerin tekrar öne çıkması, Suriye, Irak ve Musul ile jeopolitik gelişmeler dolar kuruna yükseliş olarak katkı yapmaya devam ediyor. Diğer yandan altının güvenli liman özelliğinin tartışıldığı bir dönemde dolar güvenli liman işlevi öne çıkmış durumda. Ancak sayılan gelişmeler belli ölçüde dolar fiyatına yansımış durumda. 

ÇIKIŞ TRENDİ SÜRÜYOR

Dolar kurunun teknik görünümüne bakıldığında, 3.09 zirvesinin üzerinde 3.11 seviyesi gün içinde test edilerek yeni zirve oluştu. Kısa ve orta dönemli çıkış trendi devam ediyor. Sert yükseliş kısa süreli kâr satışlarını beraberinde getirebilir. 3.07 seviyesine kadar geri çekilmeleri teknik düzeltme olarak görmek gerekir. 3.07 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacaktır. Aksi takdirde sonraki destek noktaları 3.03 ve 3.00 olarak görülüyor. Çıkışın devamı için önemli görülen 3.10 seviyesinin üzerinde kalınması durumunda ise 3.14-3.15 ve 3.20 sonraki direnç seviyeleri olarak görülüyor. Direnç seviyelerinde kâr satışları görülse de çıkış hareketi gücünü koruyabilir. 

YABANCI 754 MİLYON DOLARLIK BONO SATTI

Yabancılar, 7 Ekim ile biten haftada net 754 milyon dolarlık bono sattı.

Merkez Bankası tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri açıklandı. Buna göre, yabancılar, 7 Ekim haftasında net 15.2 milyon dolarlık hisse senedi, 754 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (bono) ve 19,8 milyon dolarlık özel sektör tahvil ve bonosu sattı. 

Yabancıların bir önceki hafta 41 milyar 127 milyon dolar olan hisse senedi stoku, 7 Ekim haftasında gerçekleştirilen satışa karşın hisse senedi değerlerindeki artışla 41 milyar 185 milyon dolara yükseldi. Yabancıların bono stoku, aynı dönemde yapılan 754 milyon dolarlık net satışla 34 milyar 977 milyon dolara indi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.