Hava Durumu

Dolar rekor seviyeyi aştı

Başkanlık tartışmalarının etkisiyle tırmanışı hız kazanan dolar, 3.1107 lira ile yeni tarihi zirveye tırmandı. Dolardaki tırmanışa bağlı parite etkisiyle euro da 3.4204 lira düzeyine kadar çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2016 08:32
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2016 08:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolar rekor seviyeyi aştı
Dolar/TL, Başbakan Yıldırım'ın Başkanlık sistemini de içeren anayasa değişlikliği teklifini Meclis'e yakın zamanda getireceklerini açıklaması ve Fed'in faiz artıracağına dair artan beklentileriyle yükselişini sürdürdü ve 3,1107 seviyesini görerek yeni zirvesini gördü. Kur, saat 11.23 itibariyle bankalararası piyasada 3,1130 seviyesinden işlem gördü.

Dolar/TL 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'ninTürkiye'nin notunu düşürmesinin ardından, 20 Temmuz'da 3.0973 ile tarihi zirveyi test etmişti. Kur dün de Başbakan'ın açıklamalarının ardından 3.07'li seviyelerden kademeli olarak yükselişe geçti ve 3.0973'ü yeniden test etti. 

Moody's'in not indiriminin ardından, Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" düzeyde derecelendiren tek büyük kredi şirketi Fitch'in de aynı adımı atabileceğine ilişkin beklentilere, başkanlık için bir "referandum belirsizliği"nin eklenmesi, piyasalardaki risk algısını güçlendirdi.

DOLAR BU NEDENLERLE YÜKSELİYOR

Gedik Menkul Kıymetler Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, doların hem iç hem dış nedenlerden yükseldiğine işarete ederek "İlginç olan yurt dışında Fed faiz arttıracak temalı bu yükselişte gelişen ülkeler daha dirençli. Dolar gelişmiş ülke paralarına karşı daha fazla değer kazanıyor. Türkiye olarak biz bu lehte durumdan yararlanamıyoruz. 15 Temmuz, Moody’s, Merkez Bankası (MB) faiz indirimleri ve OHAL’in süresine ilişkin belirsizliklere ek olarak başkanlık referandumu ve takiben gerçekleşmesi olası başkanlık seçimi ajandası lokal katalizörler.  20 Ekim tarihli toplantısı doların seyri üzerinde güçlü etkiler göstermeye aday. Merkez Bankası sadeleştirmenin sona erdiğini veya çok yakın olduğumuzu açıklar, Türkiye faiz arttıramaz ön yargısının da yersiz olduğunu ve ileride ihtiyaç görülmesi halinde pekala Merkez'in  faiz silahını kullanabileceğini ifade ederse güçlü yabancı ilgisi sağlar ve bu hareketin hızla yön değiştirmesini sağlayabiliriz" dedi. 

NORMAL ŞARTLARDA YÖN AŞAĞI OLMALI, AMA...

DNG Danışmanlık'tan Fatih Kerestici olası bir başkanlık sistemine geçişte referandum ihtimalinin belirmesinin piyasaları üzerinde ilave bir risk unsuru yarattığını belirterek, "Dolar/TL'de 3.10 seviyesi görüldü. Normal şartlarda bu seviyeden artık aşağı dönüşü bekliyor olmamız lazımdı" dedi ve ekledi:

"Ancak, referandum ihtimalinin gündeme oturması tüm beklenti setini değiştirdi. Sadece, önümüzdeki belirsizlikleri dikkate alıp, bunlara bir de referandum unsurunun eklenmesi nedeniyle bekle-gör stratejisi izlemenin daha dengeli bir piyasa duruşu anlamına geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün en yüksek yüzde 10.00 seviyesini test edildi. Bu tahvilde spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.85 valörde son işlem yüzde 9.94 oldu.
Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.82 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 8.80, valörde son işlem yüzde 8.92 oldu.

FED TUTANAKLARI AÇIKLANDI

Fed'in Eylül ayı toplantısının dün açıklanan tutanaklarına göre oy kullanma hakkına sahip üyelerden bazıları, ekonominin güçlenmeye devam etmesi durumunda bir faiz artışının yakın olduğunu savunurken, enflasyona dair endişeler devam ediyor.

ABD merkez bankasının 20-21 Eylül'de yaptığı toplantının tutanakları aynı zamanda faiz artışının zamanlaması konusunda bir bölünme olduğunu gösteriyor.

Fed tutanaklarında, "Bazı komite üyeleri faiz hedef aralığının, ekonomik gelişmelerin beklendiği şekilde iyileşmesi durumunda yakın bir zamanda artırmanın uygun olacağı görüşünde" ifadeleri kullanıldı.

Fed'in Eylül ayındaki toplantısında 17 politika yapıcı bulunurken, bunlardan 10 tanesinin oy hakkı bulunuyordu. Tutanaklara göre hem oy kullananlar hem de kullanmayanlar arasında istihdam piyasasının faizleri artırmadan önce daha ne kadar güçlenmesine izin verileceğine dair bölünme yaşadı.

Bazı üyeler ABD ekonomisinin tam istihdama yaklaştığına ve Fed'in çok beklemesi durumunda enflasyonun çok hızlı artabileceğine dikkat çekiyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.