Hava Durumu

Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı

Dün 3,29 seviyesinde günü tamamlayan dolar/TL, bu sabah 3,2856/3,2880 seviyesinde güne başladı. Kur, ilerleyen saatlerde 3,3260 seviyesine kadar yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2016 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2016 10:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı
Dolar/TL ABD'de faiz artışının yaklaştığı beklentisi ve iç siyasi gelişmelerle 3,32'yi aşarak yeni tarihi zirveyi test etti.
ABD tahvil faizleri ve dolardaki yüksek seyir gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı yaratmaya devam ederken, piyasalarda Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşması ve ABD verileri izlenecek.

Dolar endeksi ABD'de dün açıklanan ve son dönemde doların değer artışına yeni bir güç veren beklentilerden güçlü perakende satışlar verisinin ardından 11 ayın zirvesine yakın seyrediyor.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün 100,26 ile aralık ayından bu yana ne yüksek seviyeye yükseldikten sonra ABD piyasalarının kapanışına kıyasla yüzde 0,23 kayıpla 100 seviyesinde bulunuyor.
Endeks 100,51'in üzerine çıkması halinde nisan 2003'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkacak. ABD verisi dolara destek olsa da piyasalar başkanlık seçimlerini kazanan Trump'ın politikalarına odaklanmayı sürdürüyor.

Trump'ın seçim vaatleri arasında yer alan vergi indirimleri ile altyapıya daha fazla yatırımın yanı sıra ucuz ithal ürünlere gümrük vergisi getirilmesi ve göçmenlerin sınırdışı edilmesi gibi planların ABD'de enflasyonu yükselteceği düşünülüyor. Enflasyonu yükselteceği öngörülen politikaların uygulanması halinde Fed'in de faizleri daha hızlı yükseltmesi beklenirken, bu durum doların değer kazanacağı anlamına geliyor. Ancak yatırımcılar Trump'ın başkanlığının başka ne etkileri olacağını da değerlendirmeyi sürdürüyorlar. Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından geçen hafta ilk tepki olarak 3,30'u test eden ve dün saat 17.27'de 3,2893/3,2904 seviyesinde olan dolar/TL bugün saat 15.39'da 3,3260'e kadar yükseldi. 

DOLARDA YENİ ZİRVE: 3,3260

Euro/TL ise 3,5460 seviyelerinden işlem görüyor. Euro/TL, ABD seçimi sonrası 3,6922 ile tarihi zirveyi görmüştü.
Yurtiçinde ise siyasi gelişmeler TL'ye yön veren ana unsurlar arasında yer alıyor. Başbakan Binali Yıldırım, hükümet sistemi değişikliğiyle ilgili sınırlı anayasa değişikliğini TBMM'ye getirmeye karar verdiklerini açıkladı. Öte yandan Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkeden tepki çekiyor. Türkiye'nin AB'ye üyelik görüşmelerinin durmasına yönelik gelişmeler de piyasada baskı yaratıyor.

EURO/DOLAR 11 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Euro/dolar paritesi, Trump zaferinin ardından 1,07'ye kadar gerileyerek son 11 ayın en düşük seviyesini gördü.
ABD'de başkanlık seçimini Trump'ın kazanmasıyla küresel piyasalarda belirsizlik artarken risk iştahı da azaldı. Sadece gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı değil, gelişmiş ülkelerin para birimleri üzerinde de baskı oluşturan dolar, euro karşısında da hızla yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politikalarının yanı sıra Trump'la birlikte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) atacağı adımlar da Avrupa tarafında merak konusu oldu. Trump yoluyla Fed'den kaynaklanacak riskler Avrupa'da endişe yaratmaya devam ederken, Avrupa'da milliyetçi, korumacı ve popülist partilerin yükselmesi de euro üzerindeki baskıyı artırıyor. Fed’in faizleri hızlı bir şekilde artıracağı beklentileri de paritede gerilemelere yol açtı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.