Hava Durumu

'Dönüşümde can ve mal güvenliği ön planda tutulmalı'

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, kentsel dönüşümdün devlet katkısı olmadan yapılamayacağını belirterek, can ve mal güvenliğinin ön plana çıkması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2015 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2015 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Dönüşümde can ve mal güvenliği ön planda tutulmalı'
İMO Bursa Şube Başkanı Akyıldız, Bursa gündeminde her gün tartışılmaya devam eden kentsel dönüşüme akademik oda olarak bakış açılarını aktardı.  Dönüşümün devlet katkısı olmadan yapılamayacağının görüldüğünü söyleyen Akyıldız, Bursa’daki yapı stoğunun büyük bir bölümünün risk altında olduğuna dikkat çekti.
 
Akyıldız, vatandaşa da önemli görevler düştüğünü kaydederek, dönüşümde can ve mal güvenliğinin ön planda olması gerektiğini vurguladı. Bursa’da yapı stoğunun yüzde 58’inin 20 yaş ve üzeri olduğunu belirten Akyıldız, yüzde 60’ının da kaçak veya ruhsata aykırı olduğunun altını çizdi. 
 
“2014 YILINDA 130 BİN BİRİMİN RİSK TESPİTİ YAPILDI”
 
‘Şehir, İnsan ve Diğer Yönleriyle Yıldırım’da Kentsel Dönüşüm’ panelinde katılan İMO Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, 2014 yılında 79 bin kentsel dönüşüm başvurusu yapıldığını ifade ederek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre kentsel dönüşüm alanında yaklaşık 130 bin birimin risk tespiti yapılarak yaklaşık 12 bin 500’ü yıkıldı. Yasa kapsamında idarelere toplam 40 proje için 110 milyon lira kaynak aktarıldı. 1 milyon 100 bin kişiyi barındıran 152 riskli alan Resmi gazetede yayımlandı. Aslında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasa kentin güzelleştirilmesi, sağlıklaştırılmasını değil can ve mal güvenliğini tehlikeye atan yapıların dönüştürülmesi öngörüyor. Kent ile ilgili bir envanter çalışması yapılıp en riskli bölgeden başlanmalı. Riskli bölge kırsalda, kent merkezide olabilir. Riskli yapı tespitinin ardından dönüşüm, yenilenme veya tamamen tasfiye sağlanmalı” diye konuştu.
 
“YAPI RİSKLİ ÇIKTIĞINDA GERİ DÖNÜŞÜ YOK”
 
Belediyelerin riskli alan tespitinin ardından kentsel dönüşümde altyapı ve sosyal donatı alanlarını hazırlayan, denetimi sağlayan kurum olarak yer alması gerektiğini vurgulayan İMO Bursa Şube Başkanı Akyıldız, bireysel risk tespiti yaptırmak isteyen vatandaşları da şöyle uyardı: “Yapınız riskli çıktığında geri dönüşü yok. Riskli yapı tespitinden sonra süreç başlıyor ve 60 gün içinde binanın yıkılması gerekiyor. İtiraz durumunda oluşturulacak komisyonla bilirkişi heyeti tarafından binanın riskli olup olmadığı değerlendiriliyor.” 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.