Hava Durumu

Dünya Suriye'ye sessiz kalıyor

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, şimdiye kadar yaklaşık 13 bin kişinin hayatını kaybettiği Suriye'deki olaylara dünyanın sessiz kaldığını ifade ederek, "Arap Birliğinin daha etkili olması lazım. Olayları çözmeye istekli devlet yok. Şu an olayların ne zaman biteceğini tam kestirmek mümkün değil. Daha kan akacak gibi görünüyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2012 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2012 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dünya Suriye'ye sessiz kalıyor
Suriye'de meydana gelen olaylarda şimdiye kadar yaklaşık 13 bin kişinin ölmesinin üzüntü verici olduğunu belirten Tayyar Arı, Rusya ve Çin'in Suriye'deki tutumunu değiştirmediğini söyledi. Uluslararası toplumun Suriye olaylarına karşı sessiz kaldığını ifade eden Arı, Suriye'de çözümün ülkedeki insanlar tarafından sağlanması gerektiğini söyledi. Annan Planı'nın fiyasko ile sonuçlandığını belirten Arı, "Annan Planı'ndan da sonuç çıkmadı. Çözüme ilişkin bir plan deniliyordu. Oradaki saldırıların durmasını sağlamayı amaçlıyordu. Dönüşümü gerçekleştirebilse tüm unsurlar hareket edebilirdi, şehirlerden askeri gücün çekilmesini sağlayabilirdi ama bunda da başarılı olamadı" dedi.

Arı, Arap ülkelerinin de Suriye'deki olaylar karşısında çekingen davrandığını kaydetti. Arap Birliği ülkelerinin 4-5 ay önceki tutumunun şu an söz konusu olmadığını ifade eden Arı, "Daha önceden yaptırım kararları alabiliyordu. Şu aşamada onu da göremiyoruz. Arap Birliği ve Batılı ülkelerin tutumu böyle devam ederse sorun maalesef bir süre daha devam edecek. Daha çok kan akacak" diye konuştu.

"TÜRKİYE YALNIZLAŞTI"
Türkiye'nin Suriye olayları için tek başına yapacağı bir şeyin olmadığını ifade eden Arı, "Türkiye'nin yalnızlaştığını söyleyebiliriz. Türkiye bu konuda üzerine sorumluluk almıştı. Türkiye'nin ifadeleri netti ve dönüşümden yanaydı. Türkiye çözümden yana ama bunu destekleyecek uluslararası istekli devletler yok. Bu anlamda da sorunun çözümü kısa vadede mümkün değil. Konuşuluyor. NATO'dan başka araç kalmıyor. NATO da Arap Birliğinin ülkelerinin katılımıyla operasyon yapabilir. Böyle bir operasyona Türkiye askeri güçle katılabilir" şeklinde konuştu.
Suriye'de yerel muhalefetin güçlenmesi gerektiğini ifade eden Arı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sorunu Suriye halkı çözerse uzun vadede kalıcı olur. Demokrasi kalıcı olarak yerleşir. Türkiye-Arap Birliği ülkeleri müdahale ederse Rusya engelleyebilir. Yerel ve bölgesel çözümün daha fazla dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum ama bu olayların bitmesi için kesin bir tarih kestirmek mümkün değil. Suriye olayları devam ederse daha çok kan akacak" şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.