Hava Durumu

Ege'de nefes kesen tatbikat

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca düzenlenen Deniz Aslanı-2018 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı, Yunanistan'ın Midilli Adası ve Sakız Adası arasındaki Ege Denizi Türk Arama Kurtarma Bölgesi'nde başladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2018 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2018 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ege'de nefes kesen tatbikat

Tatbikatın ilk aşamasında, senaryo gereği Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde Ege Denizi'nin uluslararası sularında, göçmen kaçakçılığı yapan kuru yük gemisinden tehlike sinyali alınması ve geminin su aldığının öğrenilmesi üzerine kazazedelere yönelik arama ve kurtarma faaliyeti başlatıldı.

HEYECANLI DAKİKALAR

Arama kurtarma görevi amacıyla Kara Kuvvetleri Komutanlğı'na ait 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kutarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait 2 sahil güvenlik korveti, 2 sahil güvenlik botu, 1 arama kurtarma uçağı ve 2 de sahil güvenlik helikopteri tatbikatta bulundu. Yine senaryo gereği 3 manken ile 7 personel denize bırakıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait CN-235 Casa arama kurtarma uçağı da kazazedeleri tespit ve markalama amacıyla tatbikat sahasına girdi. Kazazedelerin bulunduğu alanı tespit eden uçak, bölgeyi markaladı. Ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait CN-235 Casa arama kurtarma uçağı tatbikat sahasına giriş yaptı ve kazazedelerin bulunduğu bölgeye SAR kiti bırakıldı. SAR kitinde bulunan kazazedelerin kurtarılması için bölgeye sahil güvenlik helikopteri ve sahil güvenlik korveti sevk edildi. Tatbikatta, tespit edilen SAR kitindeki bir kazazede Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait arama kurtarma helikopteri tarafından kurtarıldı. Kazazede, TCSG Umut'a getirilerek burada bulunan Harp Hastanesi'nde ilk müdahalesi yapıldı. Ardından TCSG Dost'ta bulunan Harp Hastanesi'nde tedaviye alındı. Diğer kazazedelerde operasyona katılam diğer ekipler tarafından başarıyla kurtarıldı.

AMAÇ ARAMA KURTARMA UNSURLARINI GELİŞTİRMEK

Tatbikat, Türk Arama Kurtarma Teşkilatı unsurlarının müşterek arama kurtarma harekatı icra edebilme yeteneklerini artırarak eğitimlerini geliştirmek, ortaya çıkabilecek aksaklıkları tespit etmek ve gidermek amacıyla yapılıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İçuşlar Düzenleme Genel Müdürlüğü-Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (Dz.AAKKM) ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi arasındaki koordinasyonu ve Türk arama kurtarma unsurlarının imkan ve kabiliyetlerini denemek, müşterek arama kurtarma faaliyetlerinde iş birliği ve koordinasyonu üst düzeye çıkarmak, Türkiye'nin arama kurtarma imkan ve kabiliyetleri ile Türk Arama Kurtarma Bölgesi dahilindeki uygulamaları uluslararası camiaya duyurmak, tatbikata katılan tüm unsurların arama kurtarma usullerinin uygulanmasına yönelik eğitimlerini geliştirmek ve arama kurtarma komuta kontrol sistemlerini denemek ise tatbikatın hedefleri olarak belirtildi.

KKTC DE KATILIYOR

15'ülkeden 22 gözlemcinin izlediği tatbikatta Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan muharip uçak, bir arama uçağı ve bir arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 2 sahil güvenlik arama kurtarma korveti, 8 sahil güvenlik botu, 4 sahil güvenlik helikopteri, 2 sahil güvenlik uçağı kullanıldı. Ayrıca bir Dalış Emniyet, Güvenlik ve Arama Kurtarma (DEGAK) Timi ile Sahil Güvenlik Özel Harekat (SÖH) Timi görev alırken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvelik Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan da bir sahil güvenlik botu kullanıldı. Tatbikatı, 15 ülkeden 22 gözlemci izliyor.

'DÜZENSİZ GÖÇTE ÜZERİMİZE DÜŞENİ YERİNE GETİRİYORUZ'

Tatbikat başarıyla tamamlandıktan sonra konuşma yapan Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Olcay, tatbikatın başarıyla tamamlandığını kaydederek, insan hayatının önemi gözönünden bulundurulduğunda denizdeki yardım çağrılarına en kısa sürede reaksiyon gösterilmesinin ve bu maksatla sürekli hazır halde bulunulmasının önemini vurguladı. Tuğamiral Olcay son bir kaç yıldır tüm dünyayı etkileyen bir krize dönüşen düzensiz göç olayına bağlı yaşanan arama kurtarma operasyonlarının kamuoyunun ilgisini giderek daha fazla çektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu ilgi tüm ülkeleri denizde arama kurtarma konusunda sürekli hazır halde olmaya zorlamaktadır. Düzensiz göç konusunda üzerine düşen sorumluluğu büyük bir kararlılıkla yerine getiren, yaklaşık 4 milyon göçmeni misafir eden ülkemiz, göçmen hayatlarının korunması konusunda da tüm dünyaya örnek olacak şekilde büyük bir hassasiyet göstermektedir. Çevre denizlerimizde insan hayatını riske edebilecek her türlü tehlike durumuna karşı sürekli hazırlıklı olmak üzere ülkemizin tüm kurumları, imkan ve kabiliyetlerini geliştirmek maksadıyla çaba harcamaktadır. Türk arama kurtarma bölgesinde 7 gün 24 saat görev yapabilen arama kurtarma unsurlarımızın bugün başarıyla gerçekleştirdiği tatbikat ülkemizin çevre denizlerinde meydana gelen arama kurtarma olaylarına hızlı reaksiyon gösterebilen etkin bir arama kurtarma teşkilatına sahip olduğunun göstergesidir."

TATBİKAT SÜRERKEN BİR YANDAN GÖÇMEN OPERASYONLARI DA DEVAM ETTİ

Öte yandan tatbikat devam ederken, bir bölüm sahil güvenlik ekipleri de düzensiz göçmen yakalamaya devam ediyordu. Dün (önceki akşam) akşamdan itibaren İzmir ve Balıkesir'de gerçekleşen 4 olayda toplam 213 düzensiz göçmen yakalandı. Tatbikat başladıktan sonra ise Çanakkale ve İzmir'de gerçekleşen 3 olayda 162 düzensiz göçmen durduruldu. Özetle tatbikat sonunda; geceden itibaren toplam 375 düzensiz göçmenin durdurularak kazaların önüne geçildiği açıklandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.