Hava Durumu

Eğer yayılmaya başlarsa 900 milyon insanı ölecek!

Bilim adamları, grip gibi yayılan ölümcül bir virüsün ortaya çıkışını simüle etti. Araştırmacılar, milyonları kurtarmak için yeterince hızlı bir aşı da olmadığını söyledi. Yapılan virüs, senaryoda 20 ayda 150 milyon insanı öldürdü. Uzmanlara göre dünya bu tarz bir salgınla baş etmeye henüz hazır değil.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2018 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2018 19:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Eğer yayılmaya başlarsa 900 milyon insanı ölecek!

Bilim adamları, yarın yayılmaya başladığında, grip benzeri bir virüsün küresel salgınla neredeyse bir milyar insanı öldürebileceğini iddia etti.

ABD'deki uzmanlar, ölümcül tipte bir grip virüsü dünyaya yayılırsa ne olacağını öğrenmek için simülasyon oluşturdu. Öksürükle yayılan virüs, kurmaca durumda iki yıldan kısa bir süre içinde Birleşik Krallık nüfusunun iki katından fazlasını yani 150 milyon insanı öldürmeyi başardı.

Simülasyon, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin ve sağlık otoritelerinin bu kadar hızlı yayılan ölümcül bir enfeksiyona nasıl tepki vereceğini de öngördü.

Bir uzman, virüsün ilk 20 ayda İngiltere nüfusunun 2 katına etki edecek güçte olduğu söyleniyor. Daha sonra virüs, dünya nüfusunun büyük bir kısmını yok etmek için devam edebilecek.

Durum, bir kıyamet filminden fırlamış gibi görünse de, araştırmacılar, dünyanın 'şanslı' olduğunu ve şimdiden küresel bir pandeminin bulunmadığını söyledi.

Maryland, Baltimore'daki Johns Hopkins Küresel Sağlık Güvenliği Merkezi'ndeki bilim adamları, kurgusal hastalıklarının adı olan Clade X simülasyonunu denedi.

ABD'li politikacılar Tom Daschle ve Susan Brooks ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin eski yöneticisi Julie Gerberding de dahil olmak üzere gerçek sağlık uzmanları deneyde yer aldı. Ancak, bu milyonlarca insanın yayılmasını ve öldürülmesini engelleyemedi. Uzmanlar dünyanın ölümcül bir salgın için hazırlanmadığından endişe ediyorlar.

Bir hastalık tüm dünyada yayıldığı zaman salgın olur. Çünkü çoğu insanın ona karşı bağışıklığı yok ve yeterince hızlı tedavi edilemiyor.

Simülasyon tasarımcısı Dr Eric Toner, dünyanın ölümcül bir hastalık salgınına hazır olmadığını söyledi. Clade X adlı virüsün ortaya çıkması durumunda, 2002'de ve 2003'te bulaştığı insanların %10'unun ölümüne sebep olan SARS virüsünden bile korkutucu etkileri olabilir.

Simülasyonda dünyadaki uzmanlar 20 aylık zaman çerçevesinde bir aşı üretemediler ve dünya çapında 150 milyon insan öldü. Bu ölümlerin yaklaşık 15 ila 20 milyonu ABD'de oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.