Hava Durumu

Ekonomide seks taktiği

Seks ve uyuşturucuyu ekonomiye dahil eden İngiltere, daha fazla gayri safi milli hasıla açıklayabilecek.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2014 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2014 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ekonomide seks taktiği

Bazen ekonomiyi ölçmenin yöntemleri insanların ağızlarını açık bırakabiliyor. Bu durum özellikle seks işçiliği ve uyuşturucular gibi faktörler işin içine girdiğinde daha da çok oluyor.

İngiltere, İrlanda ve İtalya da uyuşturucular artık ekonomik genişlemenin belirlendiği hesaplamalara dahil ediliyor.

Tahminlerden birisine göre İngiltere seks işçiliğini dahil ederse 9 milyar dolar, uyuşturucuları dahil ederse 7.4 milyar dolar daha fazla gayrısafi yurtiçi hasıla açıklayabilir ve bu da ekonominin yüzde 0.7 daha çok genişlemesi anlamına geliyor. İtalya ise seks işçiliği ve uyuşturucuların yanında kaçakçılığı da ekonomik genişleme hesaplamalarına eklemeyi planlıyor. Her iki değişiklikte haftanın geri kalanında gerçekleşecek.

Diğer ülkeler de Avrupa Birliği tarafından yapılan GSYH hesaplamasını genişletme çağrılarına uymaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği ise Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında hazırlanan bir rehber eşliğinde ekonomik ölçümleri gerçekleştiriyor.

ÖLÇÜMLERİ ZORLAŞTIRIYOR

Bazı ekonomistler gölge ekonominin ölçülmesinin getirdiği faydaları sorguluyor. Suçlular genelde izlenmesi zor olan parasal işlemlerini saklamak için çok fazla yol alabiliyorlar. Vergi yetkililerinin ulaşamayacağı noktalara götürülen bu paralar devlete getiri sağlamadığı için ülkenin de borçlarını ödemesine katkıda bulunamaz. Bunların hepsi ölçümleri zorlaştırıyor.

Pantheon Macroeconomics şef Euro Bölgesi ekonomisti Claus Vistesen bunun "doğruluk ve ölçümlere karıştırabileceğiniz kadar çok şeyi katmak arasında bir denge" olduğunu söylüyor. Vistesen yer altı ekonomisini ölçümlere dahil etmenin GSYH hesaplamalarının doğruluğunu azaltacağını ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.