Hava Durumu

Ekrem İmamoğlu mazbatasını aldı!

AK Parti'nin İstanbul İl Seçim Kurulu'na yaptığı "mazbata" başvurusu reddedildi. Davet üzerine Çağlayan'daki Adalet Sarayı'na giden Ekrem İmamoğlu, mazbatasını aldı. Artık resmen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan İmamoğlu, İBB'nin Saraçhane'deki binasına gelerek görevi Mevlüt Uysal'dan devraldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2019 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2019 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ekrem İmamoğlu mazbatasını aldı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, görevi Mevlüt Uysal'dan devraldı.

SARAÇHANE'DEKİ BELEDİYE BİNASINA GELDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, mazbatasını aldıktan sonra Saraçhane'deki belediye binasına geldi. Burada açıklama yapan İmamoğlu, "Bugün gönül daha ferah bir planlamayla süreci yöentmeyi isterdik. Onu belirteyim anccak. İstanbul'daki bu süreç biraz farklı, hızlı ve değişik bir biçimde işlede bugün. Şu an itibarıyla sizinle önce önümüzdeki programı payşlaşmak istiyorum ki bir telaş yaşamayalım. Önce burada sizlerle birkaç cümle paylaşacağım. Daha sonra yukarıda sayın Mevlüt Uysal'dan görevi devralacağım. Ama oraya basın mensuplarının çıkmasını şitemiuyorum. Biz fotoğraf servis edeceğiz. Dolayısıyla buradaki süreci oraya taşımazsanız mutlu noluruz. Zaten o taşıma süreci sizi de bizi de mutsuz eder. Aynı zamanda oldukça kalabalık, her anında bize yardımcı olan birçok parti üst düzey yöneticilerimiz var. Velkillerimiz var. Yüzlerce insanımız şu dönemde bize katkı sundular. Yukarıda küçük bir makam odası ve o alanda biz devir teslimi yapıp el sıkıştıktan sonra halkımıza dışarıda otobüsün üzerinden hitap edeceğiz. Daha sonra oradan da çağrımı yapacağım. Biz vatandaşlarımızla, halkımızla inşallah bu hafta sonu cumartesi ya da Pazar günü İstanbul halkını davet ederek süreci anlatacağımız bir buluşmayı da sizlerle paylaşacağız. Bu paylaşımımız en geç yarın olacak. Diyeceğiz ki cumartesi ya da Pazar herkesi çoluk, çocuk herkesi biz saraçhaneye bekliyoruz diyeceğiz" dedi.

BUGÜN NELER YAŞANDI?

İstanbul İl Seçim Kurulu, mazbatasını almak üzere Ekrem İmamoğlu'nu Çağlayan'daki Adalet Sarayı'na çağırdı.

Twitter hesabından "Mazbatamızı alıyoruz" paylaşımı yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve beraberindeki partililer Çağlayan'a geldi. Kısa bir süre içinde İmamoğlu'nu taşıyan araç da Çağlayan'a ulaştı.

Aracından inerek yoğun kalabalığın arasından geçen İmamoğlu, adliye binasına girdi. İmamoğlu, mazbatasını alarak resmen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. İmamoğlu Twitter hesabından "16 Milyon İstanbullunun mazbatasını alıyorum" açıklamasını yaptı.

İBB BİNASINA GELDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında bulunan İl Seçim Kurulunda mazbatasını aldıktan sonra görevi devralmak için Saraçhane'deki İBB binasına geldi.

İLK AÇIKLAMA İBB BİNASI ÖNÜNDE

İmamoğlu, mazbatasını aldıktan sonra Saraçhane'deki belediye binasına geldi. Burada açıklama yapan İmamoğlu, "Bugün gönül daha ferah bir planlamayla süreci yöentmeyi isterdik. Onu belirteyim anccak. İstanbul'daki bu süreç biraz farklı, hızlı ve değişik bir biçimde işlede bugün. Şu an itibarıyla sizinle önce önümüzdeki programı payşlaşmak istiyorum ki bir telaş yaşamayalım. Önce burada sizlerle birkaç cümle paylaşacağım. Daha sonra yukarıda sayın Mevlüt Uysal'dan görevi devralacağım. Ama oraya basın mensuplarının çıkmasını şitemiuyorum. Biz fotoğraf servis edeceğiz. Dolayısıyla buradaki süreci oraya taşımazsanız mutlu noluruz. Zaten o taşıma süreci sizi de bizi de mutsuz eder. Aynı zamanda oldukça kalabalık, her anında bize yardımcı olan birçok parti üst düzey yöneticilerimiz var. Velkillerimiz var. Yüzlerce insanımız şu dönemde bize katkı sundular. Yukarıda küçük bir makam odası ve o alanda biz devir teslimi yapıp el sıkıştıktan sonra halkımıza dışarıda otobüsün üzerinden hitap edeceğiz. Daha sonra oradan da çağrımı yapacağım. Biz vatandaşlarımızla, halkımızla inşallah bu hafta sonu cumartesi ya da Pazar günü İstanbul halkını davet ederek süreci anlatacağımız bir buluşmayı da sizlerle paylaşacağız. Bu paylaşımımız en geç yarın olacak. Diyeceğiz ki cumartesi ya da Pazar herkesi çoluk, çocuk herkesi biz saraçhaneye bekliyoruz diyeceğiz" dedi.

"DEVRALMANIN ONURUNU VE GURURUNU YAŞIYORUM"

"Bugün mazbatamızı İstanbul İl Seçim Kurulu'ndan teslim aldık" diyen Ekrem İmamoğlu, "Çok onur duyuyorum. Mutluyum. Gururluyum. Öncelikle şunu ifade edeyim ben bu mazbatayı 16 milyon insanımız adına devraldım. Hiç kimsenin birbirinden farkı olmaksızın, hiç kimsenin birbirinden üstünlüğü olmaksızın tüm hemşerilerim adına devralmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum. Asla vazgeçmediğimiz değerlerimiz var. Haktan, hukuktan ve adaletten asla vazgeçmedik. Toplumun demokrasiye olan inancından ve buna dönük mücadelesinden asla vazgeçmedik. Çok net ifade ediyorum bu şehirde yaşayan insanların sevgisiyle oluşturduğu birlik ve beraberlik duygusundan asla vazgeçmedik. Kimsenin hakkını yemedik. Bu şehirde yaşayan 16 milyon insanın da hakkını yedirtmeyiz dedik. Bundan da asal vazgeçmedik. Günün sonunda il seçim kurulunun birleştirme tutanağıyla beraber mazbatamızı aldık. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu kentin ihtiyaçlarını biliyoruz. Bu şehirde yaşayan herkesin taleplerini biliyoruz. Hizmet etmeye hemen, hızlıca başlayacağız" diye konuştu.

"İBB'NİN TÜM ALANLARI ŞEFFAF BİR BİÇİMDE HALKINA İNSANINA BUGÜN İTİBARIYLA AÇILMIŞTIR"

Ekrem İmamoğlu şöyle devam etti:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tüm alanları şeffaf bir biçimde halkına insanına bugün itibarıyla açılmıştır. Açılacaktır. Bu şehrin yönetimini yürüten bu güzel kentin belediyesini koridorları makamları ve bu belediyede çalışan herkes bir kişiye bir gruba ya da bir partiye, diğerlerine hizmete değil 16 milyon insanına hizmet etmeye bugün itibarıyla başlamıştır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu an itibarıyla devam eden süreçler var. Bunun farkındayız. Elbette ki şehrimizin, şehrimizde yaşayanların huzuru ve mutluluğu için bir an önce bu süreçlerle ilgili net ifadelerini ilgili kurullardan elbette ki bekliyoruz. Bizim kafamız rahat. Bizim zihnimiz, vicdanımız çok net. 16 milyon hemşerimizin de aynı şekilde çok net. Bu sürecin de netleşmesiyle 17 gündür devam eden ve bugün sona eren belirsizliğin daha sonraki günlerde tartışma noktalarının da bertaraf edilmesi adına elbette ki ilgili kurulları en hassas ve en hızlı bir şekilde süreci tamamlamalarını diliyorum. Bütün bu duygularımla bu şehre, bu şehirde belediyenin kurulduğu ilk tarihten bu güne emeği geçen, katkı sunan, bu şehre iyi şeyler yapan, şehri koruyan kim varsa her birisine minnet ve şükran duygularımı buradan belirtmek istiyorum. Sıra bundan sonra bizde. Aynı titizlikle binlerce yıllık tarihine, bu şehrin doğasına insanına saygıyı, kente özeni ana prensip edinerek, yol haritamızda tüm evrensel duygularla yol yürüyeceğimizi duyuruyor, hepinizin huzurunda söz veriyorum."

Konuşmasının ardından İmamoğlu, görev devir teslimini gerçekleştirmek üzere mevcut belediye başkanı Mevlüt Uysal'ın yanına çıktı.

İMAMOĞLU MAZBATASINI ALDI

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Ekrem İmamoğlu'nun İl Seçim Kurulundan mazbatasını aldığını bildirdi. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İl Seçim Kurulunca mazbatasının hazırlanmasının ardından Çağlaya'ndaki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. Burada partililerce coşkuyla karşılananan İmamoğlu, daha sonra adliyeye girerek İl Seçim Kurulu'na geçti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ekrem İmamoğlu mazbatasını aldı. Şimdi hep birlikte Saraçhane'ye gidiyoruz, onu makamına yerleştiriyoruz. Biz önden gidiyoruz, onu orada karşılayacağız." dedi.

Mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu, tekrar bir izdiham yaşanmaması için adliye otoparkında aracına binerek ayrıldı.

İBB'DE DEVİR TESLİM HAZIRLIĞI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde devir teslim için hazırlıklar başladı. Ekrem İmamoğlu'nun mazbatayı aldıktan sonra geleceğinin belirtilmesinin ardından belediyede hareketlilik yaşandı. Bina çevresine güvenlik önlemleri artırılırken, içeride ise devri teslim hazırlık yapılıyor.

CHP'nin hem eski hem de yeni meclis üyeleri Ekrem İmamoğlu'nu karşılamak için binaya geldi. CHP'nin eski İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever yapılan hazırlık çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Eski ve yeni meclis üyelerinin İmamoğlu'nu karşılayacaklarını söyleyen Gülsever, "Mevlüt Uysal ile görüşüldü. Ekrem İmamoğlu'nun gelişine denk gelen saatte burada olacak. İmamoğlu burada önce eski ve yeni CHP'li meclis üyelerine teşekkür konuşması yapacak. Daha sonra Uysal'ı makamında ziyaret edecek ve devir teslim gerçekleştirilecek." dedi.

DEVİR-TESLİM 18.00'DE

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu şimdi Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasına geçerek görevi Mevlüt Uysal'dan devralacak. Devir teslim töreni saat 18.00'de yapılacak. İmamoğlu'nun burada bir konuşma yapması bekleniyor.

ADLİYEDE İZDİHAM

Ekrem İmamoğlu ise saat 16.45 sıralarında eşi Dilek İmamoğlu ve beraberindeki partililerle, İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. İmamoğlu, vatandaşlar ve partililerin oluşturduğu yoğun ilgi nedeniyle arabasından inerek adliyeye doğru yaklaşık 20 metre yürümek zorunda kaldı. Kendisi için partililer tarafından oluşturulan kalabalık arasından güçlükle yürüyebilen İmamoğlu için sloganlar atıldı. C kapısından adliyeye giren İmamoğlu, burada partililer tarafından tezahürat ve alkışlarla karşılandı. O esnada adliyede bulunan bazı vatandaşlar da kalabalığın bulunduğu balkonlardan İmamoğlu'nu alkışladı. Ekrem İmamoğlu, burada da yaşanan yoğun izdiham nedeniyle İl Seçim Kurulu'nun bulunduğu kata merdivenlerle çıkarken güçlük yaşadı.

İl Seçim Kurulu'na Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu alındı. İl Seçim Kurulu'na açılan koridorlar bariyerlerle kapatıldı. Partililer de İmamoğlu ile birlikte içeri girmek isteyince güvenlik görevlileri ile aralarında arbede yaşandı. Yaşanan arbede sırasında koridordaki bazı büroların camları kırıldı. İçeri alınmayan vatandaşlar ve partililer duruma tepki gösterdiler. Güvenlik güçleri de partililerden koridoru boşaltmalarını istedi. Mazbatasını alan İmamoğlu ve beraberindeki partililer adliyenin otoparkına inerek çıkış yaptı. İmamoğlu'nun mazbatasını aldıktan sonra adliye önünde yapması beklenen basın açıklaması ise izdiham nedeniyle iptal edildi.

İL SEÇİM KURULUNA GELDİ

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, mazbatasını almak üzere İl Seçim Kuruluna geldi.

Maltepe ilçe seçim kurulu görevlilerince oy sayımının ardından hazırlanan birleştirme tutanaklarının İl Seçim Kurulu'na sunulmasının ardından Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandığı kesinleşti.

Ekrem İmamoğlu da İstanbul İl Seçim Kurulu görevlilerince hazırlanan mazbatayı almak üzere Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi.

Eşi Dilek İmamoğlu'nun da eşlik ettiği İmamoğlu'nu adliyenin C kapısı önünde partililerce coşkuyla karşılandı.

Partilileri selamlayan İmamoğlu, mazbatasını almak üzere il Seçim Kurulu'nun bulunduğu kata çıktı.

İMAMOĞLU YOLA ÇIKTI

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu mazbatayı almak için İl Seçim Kurulu'nun bulunduğu Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne doğru yola çıktı. Ekrem İmamoğlu eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte İl Seçim Kurulu'na gittiği araç içinde görüntülendi. Fotoğrafta eşi ile yanyana oturan Ekrem İmamoğlu gülümsediği görülüyor.

OY FARKI: 13 BİN 729

İstanbul'da 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin resmi olmayan sonuçları da belli oldu.

İstanbul İl Seçim Kurulu'nun birleştirme tutanaklarına göre; Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765; Binali Yıldırım'ın ise 4 milyon 156 bin 036 oy aldı. Aradaki fark 13 bin 729 olarak gerçekleşti.

İL SEÇİM KURULU KARARI

Tüm oyların yeniden sayıldığı ilçelerden Maltepe'deki sayımın tamamlanmasının ardından ıslak imzalı tutanaklar İstanbul İl Seçim Kurulu'na gönderilmişti. İlçe tutanaklarının birleştirilmesinin ardından İl Seçim Kurulu'ndan karar çıktı.

AK PARTİ'NİN TALEBİNE RET

İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesi için dün YSK'ya başvuruda bulunan AK Parti, İstanbul İl Seçim Kurulu'na da, olağanüstü itiraz sonuçlanana kadar, Ekrem İmamoğlu'na mazbata verilmemesi için talep de bulunmuştu. İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesi için dün YSK'ya başvuruda bulunan AK Parti, İstanbul İl Seçim Kurulu'na da, olağanüstü itiraz sonuçlanana kadar, Ekrem İmamoğlu'na mazbata verilmemesi için talep de bulunmuştu. Tüm oyların yeniden sayıldığı ilçelerden Maltepe'deki sayımın tamamlanmasının ardından ıslak imzalı tutanaklar öğle saatlerinde İstanbul İl Seçim Kurulu'na gönderildi. İlçe tutanaklarının birleştirilmesinin ardından İl Seçim Kurulu'ndan karar çıktı. AK Parti'nin talebi reddedildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Seçim sonuçlarıyla ilgili hukuki süreç ise devam ediyor. Önümüzdeki süreçte YSK, AK Parti'nin İBB Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi talepli itirazını ele alacak. AK Parti'nin verdiği 44 sayfalık dilekçe ve üç bavul içindeki delillerinin somut veri olduğu kabul edilirse bu kez seçim sonucunu etkileyip etkilemediğini incelenecek. Delillerin sonucu etkilediğine karar verilirse YSK, İBB seçimlerinin iptaline ve yenilenmesine karar verebilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.