Hava Durumu

Elazığ 6.8'lik depremle sarsıldı! Ölü sayısı artıyor...

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğünde depremde şimdiye kadar 29 kişi hayatını kaybetti, bin 466 kişi de yaralandı. Toplamda 30 bina yıkılırken İlk tespitlere göre; 72 binanın yıkıldığı, 514'ünün ağır hasar aldığı ve 409'unun az ve orta hasarlı olduğu aktarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2020 08:45
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2020 08:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Elazığ 6.8'lik depremle sarsıldı! Ölü sayısı artıyor...

Elazığ dün 6.8 şiddetindeki depremle sarsıldı. Dün saat 20.55'teki depremin merkezi Sivrice ilçesi olarak açıklandı. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.5, derinliğini ise 5 km olarak açıklarken AFAD depremi 6.8 büyüklüğünde ve yerin 6.7 km altında olarak açıkladı. Deprem Malatya, Diyarbakır, Tunceli, Mardin, Bingöl, Bitlis, Suriye ve Irak'tan hissedildi. Vatandaşlar depremle beraber panik halinde evlerinden sokaklara çıktı. Bu depremden sonra toplam 257 artçı deprem kaydedildi.

AFAD depreme ve kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgileri sürekli olarak yeniliyor. Depremde Elazığ'da 25, Malatya'da 4 kişi hayatını kaybetti. Elazığ'da 5, Malatya'da 25 binanın yıkıldığı; toplamda 44 kişinin de enkaz altından sağ kurtarıldığı bildirildi. Yaralı sayısı ise 1466.

Açıklamada ayrıca, hasar tespit analizleri ile 72 binanın yıkıldığı, 514'ünün ağır hasar aldığı ve 409'unun az ve orta hasarlı olduğu aktarıldı.

Arama kurtarma çalışmaları devam ederken bölgedeki hava sıcaklığının -5 derece olduğu belirtiliyor.

Depreme ilişkin yaşanan son gelişmeler şu şekilde:

20.19 - Elazığ'daki deprem sonrası AFAD koordinasyonundaki müdahale faaliyetleriyle enkazdan sağ çıkarılan kişi sayısı 44'e yükseldi.

20.15 - AFAD, Elazığ Valiliği emrine 2 milyon lira, Malatya Valiliği emrine 2 milyon lira olmak üzere toplam 4 milyon lira acil yardım ödeneği gönderdi.

20.12 - Elazığ'daki depremde enkaz altından kurtarılan bir vatandaşın hastanede çekilen görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. İsmi belirtilmeyen depremzede, "Biz Suriyelilere taş atıyoruz ya, Mahmut isimli Suriyeli bir çocuk tırnaklarıyla toprağı kazıya kazıya elleri paramparça bizi enkaz altından çıkardı. O çocuğu asla unutamam" dedi.

20.05 - AFAD, Elazığ'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 29 olduğunu, 1466 kişinin de yaralandığını bildirdi.

19.59 - Erdoğan Malatya'da: Yıkılan yerlerde vatandaşlarımızı bu geçici çadırlardan kurtarıp hemen çelik konstrüksiyonla kalıcı konutlarına alacağız. Bizler her şeyden önce Müslümanız. Kadere inanırız. Sabrımız imanımızın bir gereği. Bu süreci imanınızın gereği olarak sabırla atlatıyorsunuz. Sizleri Allah'a emanet ediyorum. Yarın sabah Cezayir'de ardından Gambiya, Senegal seyahatlerimiz var. Bu seyahatlerden önce deprem bölgelerimizi dolaşmak istedim.

18.05 - Duma Başkanı Volodin TBMM Başkanı Şentop'a deprem nedeniyle başsağlığı diledi.

17:52 - Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: "Elazığ'daki okullarda incelemeler sürüyor. İkinci yarıyıl başladığında hiçbir öğrencimiz mağduriyet yaşamayacak."

17:20 - AFAD: 401 artçı deprem meydana geldi, yaralı sayısı 1243

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ Sivrice merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremden sonra 401 artçı deprem meydana geldiğini duyurdu. Yaralı sayısının da 1243'e çıktığı ifade edildi.

17.15 - Elazığ'da depremin 20'nci saatinde bir kişi daha enkaz altından kurtarıldı.

16.45 - Hazine ve Maliye Bakanlığı Elazığ ve Malatya'da 3 ay süreyle 'mücbir sebep hali' ilan etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Elazığ ve çevre illeri etkileyen deprem nedeniyle, Elazığ ve Malatya'da vergi kanunlarının uygulanması bakımından 3 ay süreyle mücbir sebep hali ilan edildiğini açıkladı.

Bakanlık'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada iki kentteki vergi mükelleflerinin vergi borçlarının ve motorlu taşıtlar vergisi taksit ödeme sğrelerinin uzatıldığı belirtildi.

15.07 - AFAD: Herhangi bir karışıklığa mahal vermemek adına Cumhurbaşkanlığımızın bildirdiği çerçeve dışında yardım çağrısında bulunulmamasını rica ediyoruz.

​14.57 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ'a da incelemelerde bulunacak. İstanbul'daki programını iptal eden Erdoğan, Elazığ'a doğru yola çıktı.

14.37 - Elazığ'daki depremle ilgili provokatif paylaşımlara yönelik soruşturma başlatıldı.

14.27 - Yaralı sayısı bin 103 olarak revize edildi.

14.16 - MHP lideri Devlet Bahçeli depremin ardından bütün teşkilarlarının yöre halkının yanında olduğunu vurguladı: "Meselenin vahamet düzeyini idrak ederek; incelemelerde bulunmak, çalışmalara destek vermek maksadıyla deprem bölgesine bir heyet görevlendirmiş bulunuyoruz. Bütün teşkilatlarımız yöre insanımızın yanındadır, enkazın kaldırılması için üstümüze ne düşüyorsa yapmaya da hazırız." Bahçeli ayrıca Twitter'dan yaptığı açıklamada "Ayrıca depremi siyasi fırsata çevirmeye çalışanları, hatta eksik kalan yıkımı fitne ve tezviratla tamamlamaya teşebbüs edenleri de Allah'a havale ediyorum" ifadelerini kullandı.

14.12 - Mustafa Paşa Mahallesi'nde depremde yıkılan binanın enkazından iki kişi 17 saat sonra sağ çıkarıldı. Şimdiye kadar 40 kişi enkaz altından kurtarılmış oldu.

14.12 - Kurtarma çalışmalarının 17. saatinde bir kişi daha sağ olarak enkaz altından çıkarıldı.

14.01 - Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Elazığ'da meydana gelen ve farklı illerimizde hissedilen depremin ardından ilgili tüm kurumlarımızca gerekli tüm tedbirler alınmaktadır. Deprem bölgelerinde çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir" denildi. 25 Ocak 2020, saat 13:00 itibarıyla genel durum paylaşıldı.

12.47 - Elazığ'da meydana gelen Sivrice merkezli deprem haberi alınır alınmaz Adalet Bakanlığı bünyesinde bir kriz merkezi oluşturuldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu kapsamda, deprem bölgesindeki adliye ve ceza infaz kurumlarında uzmanlar eşliğinde detaylı incelemeler yapılmıştır. İncelenen bina ve kurumlarımızda küçük çaplı hasarlar görülmüş, herhangi bir can kaybı ya da yaralanmanın bulunmadığı tespit edilmiştir. Adıyaman Kapalı Ceza İnfaz kurumunda bazı bölmelerde kısmi çatlaklar oluştuğu için 814 hükümlü ve tutuklu tedbiren Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki cezaevlerine nakledilmeye başlanmıştır. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun" ifadelerine yer verildi.

11.48 - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Soylu, 22 kişinin enkaz altında olduğunun düşünüldüğünü belirtirken, Koca, durumu kritik olan bir hastanın olmadığını, Kurum ise toplam 5 binanın yıkıldığını bildirdi. Yaralı sayısının 1031 olduğu belirtildi.

11.34 - Elazığ merkezde yıkılan binanın altında kalan aileden Cengiz Çelik 15 saat sonra sağ olarak kurtarıldı.

11.20: Cumhurbaşkanlığı, Twitter hesabından "Deprem bölgesine ulaştırılmak istenen yardımların 0 312 258 2323 numaralı telefon aranarak AFAD koordinesinde ulaştırılması önem arz etmektedir." açıklamasını yaptı.

11. 18 - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bölgede şu an 50'şer kişilik 4 sahra hastanemiz ve 48 çadırımız kuruluma hazır şekilde mevcuttur.

​11.16 - İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Deprem bölgesine ulaşan ekiplerimiz diğer arama kurtarma ekipleriyle beraber koordineli bir çalışma yürütüyorlar. Dün gece iki vatandaşımız göçükten yaralı olarak kurtarıldı. Bugün 158 personel ve 23 araçtan oluşan arama kurtarma ve yardım ekiplerimiz de yola çıkıyor" açıklaması yaptı.

​11. 14 - Mustafa Paşa Mahallesi'nde yıkılan binanın enkazından bir kişi daha 14 saat sonra sağ çıkarıldı.

11.00 - AFAD, Elazığ depreminde hayatını kaybedenlerin sayısının 22'ye yükseldiğini duyurdu.

10.57: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yakınlarının kurtarılmasını bekleyen vatandaşlara şunları söyledi: "Sabırla inşallah çalışmalar devam ediyor. Burada dört tane daha ses duyuldu, bir tanesi alındı. Sessiz olacağız ve enkazın altındakilerin kurtarılmalarına biz de sessiz olarak yardımcı olacağız."

10. 50 -Enkaz altından 14 saat sonra bir kişi sağ çıkarıldı.

​10.35 - Mustafa Paşa mahallesinde iki kadın daha 12 saat sonra enkazın altından sağ olarak çıkarıldı. Sabah 7 itibarıyla üç kadın yaralı olarak enkazdan kurtarılmış oldu.

10. 29 - Enkazdan çıkarılan 12 yaşındaki Miraç, hastanede hayatını kaybetti.

10. 07 - Bakan Turhan: Deprem bölgesinde iletişim ve ulaşım ile ilgili tüm birimlerimiz teyakkuz halinde, ulaşımı engelleyecek bir durum söz konusu değil.

10.00 - AFAD, hayatını kaybedenlerin sayısının 21'e yükseldiğini duyurdu.

09.48 - AFAD, bölgeye 1.167 arama kurtarma personeli, 18 arama kurtarma köpeği ve 235 araç sevk edildiğini duyurdu. Açıklamada "Bölgeye ayrıca toplamda 8.565 çadır, 400 genel maksatlı çadır, 17.188 yatak ve 34.467 battaniye sevk edilmiştir" denildi.

09.36 - Ankara Rusya Büyükelçiliği tarafından taziye mesajı yayımlandı. Açıklamada "Elazığ'da meydana gelen felaketten dolayı hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz" ifadeleri kullanıldı.

09.35- Mustafapaşa Mahallesi'nde enkaz altından bir kadın çıkarıldı.

09.25 - Elazığ'ın Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde enkaz altında kalan bir çocuk çıkarıldı. Bögede enkaz altındaki herkesin kurtarıldığı belirtildi.

09.12 - Elazığ'ın Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde AFAD ekipleri, 12 saat sonra bir kadını daha enkaz altından çıkardı. AA muhabirinin aktardığına göre hamile olan kadın hastaneye sevk edildi. Enkaz altında bir kişinin daha olduğu belirtiliyor.

09.07 - Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 4.3 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.

09.00 - Elazığ ve Malatya'ya 5 ek sefer düzenleyeceğini açıklayan THY, biletleri de ücretsiz değiştireceğini açıkladı.

08.21 - AFAD: Biri Elazığ merkezde biri Maden ilçesine bağlı Gezin'de olmak üzere iki kişi daha enkaz altından kurtarıldı.

​08.17 - Millî Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Yardım personelini ve ihtiyaç duyulan malzemeleri Elazığ'a ulaştırmak maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 9 nakliye uçağı ile 10 görev icra edildi" denildi.

​07.55 -Depremde ölenlerin sayısı 20'ye yükseldi, yaralı sayısı 1015.

07.35 - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bu enkazlar çok zor enkazlar çünkü artçı sarsıntılar da aynı zamanda devam ediyor. İnşallah enkazın altındakilerin sağ salim kurtarılmalarını bekliyoruz. Daha önce 2 kişinin sağ çıkartıldığı noktada bir ses daha duyuldu ve çalışmalar burada yoğunlaştırıldı. Ses alınabilmesi için herkesin sessizliğe dikkat etmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.

06:00 - AFAD'dan yapılan açıklamada depremde hayatını kaybeden ve hastaneye başvuran vatandaşların illere göre bilançosu paylaşıldı. Açıklamada 2 ilde 19 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, 7 ilde hastanelere başvuran kişi sayısı ise 922 olarak belirtildi.

"ÖLÜ SAYISI ARTABİLİR"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin yaşandığı bölgede incelemelerde bulunduğu esnada basın mensuplarına açıklama yaptı. "Elazığ'da 30'a yakın göçük altında vatandaşımızın olduğunu biliyoruz" diyen Koca, ölü sayısının artabileceğini söyledi. Koca, "Elazığ ve Malatya'da mevcut 137 ambulansa 170 ambulans ilavesi yaptık. Ayrıca uçak ve helikopter ambulansımız da hazır" ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANI KOCA: DEPREMDE ÖLÜ SAYISI ARTABİLİR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Elazığ merkezli depremde ölü sayısının Doğanyol'da 4 ve Elazığ'da 15 olmak üzere toplamda 19'a yükseldiğini, ve bu sayının artabileceğini söyledi.

Bakan Koca, depremin yaşandığı bölgede incelemelerde bulunduğu esnada basın mensuplarına açıklama yaptı.

Doğanyol'da 4, Elazığ'da 15 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Koca, Malatya'da yaralanan 221 kişiden 5'i dışında tamamının taburcu edildiğini, Elazığ'da da 551 yaralıdan 14'ü yoğun bakımda olmak üzere 50'sinin tedavisinin sürdüğünü aktardı.

Koca, "19 vatandaşımızı kaybettik. Malatya'da 221, Elazığ'da 551 yaralımız var. Elazığ'da 30'a yakın göçük altında vatandaşımızın olduğunu biliyoruz, depremde ölü sayısı artabilir" diye konuştu.

BÖLGEYE GİDEN BAKANLARDAN AÇIKLAMA

Elazığ'daki incelemelerin ardından Malatya'nın Doğanyol ilçesine gelen bakanlar, burada depremden zarar gören evlerde incelemelerde bulundu, vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada Malatya'da ilk olarak depremde hayatını kaybeden vatandaşların sayısının 5 olduğunu ancak bir vatandaşın yapılan kalp masajı ile hayata geri döndürüldüğünü söyleyerek Malatya'da şuan için 4 kişinin öldüğünü belirtti. Doğanyol'daki genel durumu görme adına ilgili bakanlarla bölgeye geldiklerini ifade eden Soylu, "Köylerdeki kerpiç ve metruk evler yıkılmış, şuan öyle gözüküyor. Tüm tespitleri yaparak elimizden gelen gayreti ortaya koyacağız" dedi.

Elazığ'da halen enkazın altında arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü de anımsatan Soylu, "Biraz önce bir vatandaşlarımızın canlı olarak kurtarılmasını ümit ediyoruz. Hem çalışıyoruz hem de dua ediyoruz" şeklinde konuştu.

Doğanyol'da şuan için enkaz altında hiç kimsenin olmadığını da belirten Soylu, "Hemen hemen bütün köylerin taramaları gerçekleştirildi. Ne enkaz altında nede bu rakamın ötesinde bir bilgi söz konusu değildir" dedi.

Bakan Soylu, deprem bölgelerinde çadır kurumlarının da başladığını ifade ederek Doğanyol'da evleri hasar gören vatandaşların belediye sosyal tesislerinde ağırlandığını dile getirdi.

Bakan Soylu, Elazığ'da arama çalışmaların sürdüğünü de anımsatarak "Merkezde enkazda kalanlar var. Birde Maden beldesinde enkaz altında kalanlar var, onlarla ilgili arama çalışmaları halen devam ediyor. Ümit veren sonuçlar bekliyoruz. Allah beterinden muhafaza etsin diyoruz. Devletimiz bütün imkan ve kabiliyeti ile seferber olduk ilk dakikadan itibaren" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'da Elazığ'da 15 vatandaşın hayatını kaybettiğini ancak göçük altında 30'a yakın kişinin olduğunu da belirterek "Ölüm sayısı artabilir. Şuan hastanelerde 36 yatan hastamız 14 yoğun bakım da tedavi gören hastamız var. Toplam 5 hastamızın da ameliyatları planlandı" diye konuştu.

Bakanların bölgedeki incelemesine Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Milletvekilleri Öznur Çalık ve Hakan Kahtalı ve yetkililer de eşlik etti.

Sağlık Bakanı Koca, "Elazığ ve Malatya'da mevcut 137 ambulansa 170 ambulans ilavesi yaptık. Ayrıca uçak ve helikopter ambulansımız da hazır." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "İlk çalışmalarda Elazığ Sivrice'de 5 binamızın, Malatya Doğanyol'da 25 binamızın yıkık olduğu tespitini yaptık. Vatandaşlarımızı riskli binalara girmemeleri noktasında uyarmak istiyorum. Artçı depremler devam ediyor. Dolayısıyla hasarlı binalar bizim için risk teşkil ediyor." açıklamasında bulundu.

KANDİLLİ: 6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE

Kandilli Rasathanesi, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde saat 20.55'te meydana gelen depremin 6.5 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.