Hava Durumu

Emeklilikte yaşa takılanlara iyi haber çıkmadı

Maliye Bakanı Şimşek, varlık barışı çalışmasının Türk varlıklarını Türkiye'ye çekmek için yapıldığını belirterek, "Vatandaşlar af beklentisine girmesin" uyarısını yaptı. Şimşek, erken emeklilikte beklenti yaratmanın doğru olmadığını, yükün en az 60 milyar lira olacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2013 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2013 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Emeklilikte yaşa takılanlara iyi haber çıkmadı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Varlık barışı çalışmasıyla ilgili konuşan Şimşek, "Vatandaşlar af beklentisine girmesin. Şu andaki çalışma yurtdışındaki Türk varlıklarını Türkiye'ye çekmek için yapılıyor. İçeriye yönelik bir varlık barışı gündemde değil. Son yıllarda Türkiye'nin bir güvenli liman olduğu algısı arttı. Vergi cenneti konusunda bir devir kapanıyor, o gizlilik yavaş yavaş kalkıyor. Türkiye bir güvenli liman, cazibe merkezi, bizim vatandaşlarımızın yurtdışında kaynak tutmalarını gerektirecek ortam ortadan kalktı. Yurtdışında olduğu tahmin edilen rakam 130 milyar dolar, ne kadarının geleceğini bilemem. Amaç yüksek vergiden çok, bizim yurtdışındaki varlıkların Türkiye'ye aktarılması, bilançonun iyileştirilmesi. Tamamen yurtdışına yönelik bir çalışma. Vatandaş, böyle bir düzenleme yapılacak diye vergi yükümlülüklerinde gevşemeye girmesin" dedi.

Uluslararası yatırımcıların çözüm sürecini bugüne kadar fiyatlamadığına dikkat çeken Şimşek, "Bu pozitif bir sürpriz oldu. Çözüm sürecinin başarılı olması kredi notu ve yatırımlar anlamında olumlu olarak etkiler" diye konuştu. Şimşek, çözüm süreciyle birlikte Türkiye'nin Almanya'yla farkı kapatacağını ifade etti.

ERKEN EMEKLİLİĞİN MALİYETİ EN AZ 60 MİLYAR LİRA

Erken emeklilik tartışmasına değinen Şimşek şunları söyledi: "Bütçe böyle bir adımı kaldıramaz. Beklenti yaratmamak lazım. İlgili bakanlık konuşur, istişare eder biz değerlendirmemizi yaparız. 90'lı yılların başında emeklilik yaşı neredeyse kaldırıldı, günü dolduran herkes emekli oldu. Böyle bir sisteme dönülürse maliyeti 60 milyar lirayı aşması muhtemel. Prim günü doldu diye emekli ederseniz maliyet en az bu kadar olur. Bu kadar genç yaşta milleti emekli etmek yerine bu kaynağı yatırımda kullansak Türkiye daha hızlı zenginleşeceği için hem emekli, hem çalışan bundan kazanacak. Erken emeklilikle bütçe açığını patlatırsanız, faizler alır gider." Maliye Bakanı, gelir vergisi oranlarını artırmaya yönelik bir çalışma olmadığını açıkladı.

2B'DE HAK SAHİPLERİNİN YÜZDE 77'Sİ BAŞVURDU

Şimşek, 2B arazilerinin satışıyla ilgili olarak, "Hak sahiplerinin yüzde 77'si başvurdu. 2013 için bütçeye 2B'den 4.8 milyar lira gelecek diye koymuştuk. Biz vatandaşa hak sahibi olarak almak istiyorsanız, gelin diyoruz. Henüz gelir anlamında bir rakam paylaşmak için erken" dedi.

10 MİLYARLIK ÖZELLEŞTİRME TAMAMLANMAYA YAKIN

Maliye Bakanı yılın ilk çeyreğinde özelleştirmeden 5 milyar lira aktararak hedefi tutturduklarını, sonraki özelleştirmeden gelecek rakamın ilave olacağını ifade etti. 10 milyar dolara yakın özelleştirmenin tamamlanmaya yakın olduğunu kaydeden Şimşek, hedefin çok üstünde rakama ulaşacaklarını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.