Hava Durumu

Erdoğan'dan AB'ye vize serbestisi mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanılığı Külliyesi'nde Büyükelçilere verdiği iftar yemeğinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 21:33
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 21:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan'dan AB'ye vize serbestisi mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanılığı Külliyesi'nde Büyükelçilere verdiği iftar yemeğinde konuştu. Erdoğan, "Avrupa Birliği'nin Türkiye karşıtı olması bizi üzüyor" dedi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Ramazan ayı paylaşma ayıdır. Dünyanın pek çok yerinde inançlarından dolayı insanlar sonu ölümle biten baskılara maruz kalıyorlar. Bizim şu güzel ramazamn iftarında gündemimiz bu olmamalıydı. Maalesef karşımızdaki mesele bizi bu yöndeki konuşmalara öncelik vermeyi mecbur kılıyor. Bir anca cennete gidip, orada yemek yemek isteyen Suriyeli kız çocuğu yüreğimizi sızlatmalı. Ben buradan tüm dünyaya seslenerek diyorum ki gelin zulme asla rıza göstermeyelim. Teröriste inancına, kimliğine bakmaksızın tavır koyalım. Mazlumlara hep beraber kol kanat gerelim. 

Artık insanlığın sorunlarının çözülmesine ihtiyaç vardır. Türkiye olarak insani yardımlara büyük önem veriyoruz. Sadece yakın çevremizde değil dünyada yardımları sürdürmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz ay Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yaparak bu konudaki öncülüğümüz gösterdik. Dünyada donör ülkeler sıralaması milli gelire oranla bakıldığında Türkiye birinci sırada, Amerika ikinci sırada. Bu yıl ilk çeyrekte Türkiye'nin büyüme rakamları Avrupa'da birinci sırada. Bu ay sonunda inşallah Osmangazi Köprüsü'nün açılışını yapacağız. 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ve yine bu yılın sonunda boğazın altından Avrastya Tüneli'nin açacağız.

Çözüm bulamadığımız her sorun yarın bir başka sorunu doğuracaktır. Az önce sayın Obama ile Orlando'da olan bir saldırı konusunda konuşma yaptık. Tabi bütün bu olaylar karşısında ortak bir tavır almamız aslolandır. Bunu başarmadığımız takdirde terör herkesin kapısını çalacaktır. Terör konusunda ikircikli tavır bize ümit vermiyor. Aynı şekilde uluslararası güvenlik sisteminin ele alınması şarttır. Ülkelerin sorunlarına çözüm olamayan kuruluş bir süre sonra yok olmaya mecburdur. Bundan dolayı dünya beşten büyüktür diyorum. Zira dünyayı 196 ülkeyi biz 5 ülkenin dudakları arasına mahkum edemeyiz. Şu anda Asya, Avrupa ve bir de Amerika'nın olduğu bir temsil var. Peki diğer ülkeler niye burada temsil edilmiyor. Halkı Müslüman olan bir tane ülke Güvenlik Konseyi'nde yok. Böyle adalet olur mu? 20 tane daimi üye. Dönerli olarak bunlar değişmeli. Bu temsil yetkisi geldikçe "Evet, bende adamım" diyecektir. Artık dünya Birinci Dünya Savaşı şartlarında yaşamıyor. Esasen benze sıkıntılar eğitimden sağlığa kadar hemen her konuda uluslararası kuruluşların sorunudur.

FAİZ TARTIŞMALARI

Ekonomik uçurumları kapatmadan beşeri dalgalanmaların önüne geçemeyiz. Asıl olan üretimi ve ticareti daha dengeli hale getirmektedir. Faizin zulmü altında inleyen ülkeler biliyorum. Başta kendi ülkem. Şu anda gelişmiş ülkelere bakıyoruz, Amekira'da faiz orane nedir? 0.50. Peki bizde yüzde 15. Burada sıkıntı var. Zaten sözleşmeler biliyorsunuz karınca gibi. 

Türkiye ilişkilerde sizleri önemli bir köprü olarak görüyorum. Biz size neler verebilir? Sizlerden neler alabiliriz? DEİK yetkililerine onnu söyledim. Büyükelçilerle daha sıkın görüşeceksiniz. Bence DEİK yetkililerinin sorumluluğu kadar, sizlerinde sorumluluğu var. 

26 çeyrektir ekonomimiz büyümesini sürdürüyor. Terör örgütlerinin başlattığı olaylar önemli ölçüde kontrol altına alındı. Bu tür olayların sayısı ve etkisi giderek azalacaktır.

AB İLE İLİŞKİLER

Gelin temelinde iyiliğin, ahlakın olduğu bir dünya için hep birlikte hareket edelim. Biz dışpolitikayı sıfır toplamlı bir oyun olarak görmüyoruz. Karşılıklı saygı, ortak değerler ve çıkarlar ekseninde bir kazan kazan politika kurulabileceğimizi düşünüyoruz. Avrupa Birliği'nin zaman zaman Türkiye karşıtı olması bizi üzüyor. Stratejik hedeflerimiz konusunda yoğunlaşmamız gerekiyor. Vize serbesitisi konusunda hazırlıkları sürdürdük, aslında bitme aşamasında...

TERÖRLE MÜCADELE

Şu anda Suriye'deki terör örgütü Türkiye'ye karşı tehdit oluşturuyor. Bu mücadeleyi kararlıkla sürdüreceğiz. Bizim güneyimizde terör örgütü barınmasına müsaade edemeyiz. Bütün bu sorunları aşacak güce sahip olduğumuza inanıyorum. Dün Mardin'de kışlada askerlerimizle iftar yaptık. Onların gözündeki parıltıyı gördüm. İmanı gördüm.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.