Hava Durumu

Erdoğan'dan Bursa'da flaş mesajlar! "Fırat'ın doğusuna gireceğiz"

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun 192 kilometrelik kısmı ve Türkiye'nin 10'un şehir hastanesi olan 1.355 yataklı Bursa Şehir Hastanesi'nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Erdoğan, açılışta önemli açıklamalarda bulundu ve Suriye'de Fırat'ın doğusuna operasyon sinyali verirken, "Suriye'deki tehditlerden ülkemizi korurken, Afrin'e girmeyin diye bize gözdağı vermeye çalıştı. Biz Afrin'e girdik, Cerablus'a girdik. Şimdi de Fırat'ın doğusuna gireceğiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2019 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2019 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan'dan Bursa'da flaş mesajlar! "Fırat'ın doğusuna gireceğiz"

Türkiye'nin en önemli otoyol projelerinden birinde ve dev şehir hastanesinde sona gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul ile İzmir arasını 3,5 saate düşürecek, binlerce kişiye istihdam sağlayan Türkiye'nin en büyük projelerinden olan İstanbul- İzmir Otoyolu ve 745 bin 365 metrekare alan üzerine 488 milyon euroluk yatırımla tamamlanan, 1.355 yataklı Bursa Şehir Hastanesi'nin açılışlarını gerçekleştirdi.

İlk olarak İstanbul-İzmir Otoyolu projesinin açılışı gerçekleştirilirken, hemen ardından Bursa Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan katılım sağladığı İstanbul-İzmir Otoyolu ve Bursa Şehir Hastanesi açılışında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan otoyol projesinin ve dev hastane projesinin öneminden ve özelliklerinden bahsederken, ekonomiye yapılan saldırılardan da bahsetti, 'Faizler daha da inecek, enflasyon daha da düşecek' diyerek müjdeyi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında operasyon sinyali de verdi ve 'Fırat'ın doğusuna gireceğiz, bunu ABD ve Rusya ile paylaştık' dedi.

İŞTE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI:

* Bursa'yı özlemişiz. Maşallah Bursa'da bizi özlemiş. Hepinize ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyorum. 31 Mart seçimlerinde yüzde 49,6 oyla Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne Ali Nur Aktaş kardeşimizi göreve getirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Bu oran 2014'ün üzerinde. Ancak inşallah önümüzdeki seçimlerde daha yüksek oy oranını başaracağız.

* Türkiye'nin YİD projesini başlattığımızda her konu gibi bu işi de eleştirenler, kendilerince dalgasını geçenler oldu. Bunların kim olduğunu biliyorsunuz değil mi? Bunların işi bu. Nasıl yapıyorlar diyorlar, ben kasamdan çıkmadan yapıyorum. Bunun adı yap işlet devret. Anlamazsın Bay Kemal. Hastaneleri yönetemedin, SSK'yı batırdın. Savaş Ay'ın programını hatırlıyorsunuz değil mi? Ölülerimizi rehin aldılar bunun döneminde.

BUGÜN TARİH YAZIYORUZ

* Kimin ne dediğine değil milletimizin neye ihtiyacı olduğuna baktık. Dünyada sayılı köprülerden bir tanesi Osmangazi Köprüsü... Pek çok etabı açtık. 192 kilometrelik kısmı açıyoruz. Bugün tarih yazıyoruz. İstanbul'u izmir'e farklı şekilde bağlıyoruz.

* Soma - Akhisar-Turgutlu sonrası İzmir Ankara'ya paralel devam edip İzmir çevreyolunda hedefine varıyor. İzmir Aydın ve İzmir Çeşme otoyoluna ulaşıyor. Nereden, nereye... Dağları kolay aşmadık. Ama biz Ferhat olduk Ferhat... Dağları deldik Şirin'e ulaştık. İstanbul ve İzmir arasındaki seyahati hızlı konforlu yapmanın yanı sıra yolu 100 kilometre kısaltıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de içinde yer aldığı Tekirdağ Çanakkale Balıkesir otoyolunu da birleştireceğiz. Güzergahtaki İstanbul Kocaeli Bursa Manisa ve İzmir aynı zamanda en önemli ihracat kapılarına da ev sahipliği yapıyor.

HER BAKIMDAN KAZANÇLI VE KARLI

* 11 milyar dolarlık projenin ülkemize yakıt zaman katkısı yıllık 3,5 milyar lira. İş bilenin kılıç kuşananın. İş üretiyoruz. Turizm hızlanacak, ticari faaliyetler hızlanacak, ülkemize katkı sağlayacak. İnşa eden ve sözleşme tarihinden itibaren 22 yıl 4 ay süreyle işletecek ortaklığın devlete ödeyeceği olan 6,3 milyar lira. Bay Kemal işte bu işin maliyeti bu öğren... Bu her bakımdan kazançlı ve karlı. Devletin kasasından bir şey çıkıyor mu? Hayır.

6.100'DEN ALDIĞIMIZ BÖLÜNMÜŞ YOLU, 26 BİN 764 KİLOMETREYE ÇIKARDIK

* İstanbul ile İzmir arasındaki mesafeyi 3,5 saate düşüren projenin hayırlı olmasını diliyorum. Manisa kısmının açılışını Binali kardeşimiz gerçekleştiriyor. Muhteşem bir katılım var. Coşkunuzu, heyecanınızı biliyorum. Helikopterle inerken buradaki coşkuyu gördüm. Hep ne derdim, yol medeniyettir, su medeniyettir. Yolunuz, suyunuz yoksa gayri medeniyettesiniz. Nerede CHP varsa orada çöp var. Nerede CHP belediyesi varsa atık su var, susuzluk var. 6.100'den aldığımız bölünmüş yolu, 26 bin 764 kilometreye çıkardık. Karayolu tünel uzunluğunu 50 km'den 473 km'ye ulaştırdık. Mal ve can güvenliğinde önemli adımlar atmış olduk. Vatandaşlarımızın kaza riskini minimilize ettik.

18 KARAYOLUNU 2 YILDA BİTİRECEĞİZ

* Bayram boyunca trafik kurallarına uymalarını rica ediyorum. Bu hafta Kurban Bayramı'na giriyoruz. Allah göstermesin acele giden, ecele gider. Yollarda bastırıp... Gece yolculuğu buna çok dikkat edin. Sizi bekleyenlere kötü haber ulaştırmayın.

* Trafik kazalarının azaltılması için önemli adımlar attık. Trafik kazalarında yüzde 12, yaralanmalı kazalarda yüzde 12 ve ölümlü kazalarda yüzde 30 azalma yaşandı. Varsın seyahat süresi uzasın.

BURSA'YA ULAŞIM YATIRIMI MÜJDESİ

-Her vilayette olduğu gibi Bursa'da da ulaştırma yatırımlarını sürdürüyoruz. Toplamda maliyeti 1,5 milyar lira olan 18 karayolunun yapımı devam ediyor. 2 yıla kadar bitiyoruz. Çünkü Bursa'ya bu yakışır. Bursa Bilecik hızlı treninin biraz geciktiğini biliyorum. Sıkıntıları çözüp Ankara Bursa, Bursa İstanbul arasını 2 saate düşürecek bu hattı sizlere sunacağız.

44,846 YATAK KAPASİTELİ 31 SAĞLIK TESİSİNİ MİLLETİMİZE SUNMAYI HEDEFLİYORUZ

* Bursa'da bugün açacağımız 1.355 yatak kapasiteli Bursa Şehir Hastanemiz Bursa'nın güzelliğine güzellik katmış. Bugün resmi açılışını yapıyoruz. Kendi içinde 6 ihtisas hastanesi kendi alanında yüksek standartlara sahip. 1 aydır hasta kabulü yapan hastanemiz 1-2 kişilik odaları kanepesi, buzdolabı, televizyonu ile otel standardında hizmet veriyor. Raylı sistemi 5,5 km uzatarak hastanemize getireceğiz. Bursa ile birlikte yatak kapasitesini 13,417'ye, hastane sayısını ise 10'a çıkarmış olduk. 44,846 yatak kapasiteli 31 sağlık tesisini milletimize sunmayı hedefliyoruz. Sadece Bursa'ya 68 sağlık tesisi kazandırdık. Osmangazi- Çekirge Devlet Hastanesi ile 7 sağlık tesisimize devam ediyoruz. Bursa'ya yaptığımız yatırım tutarı 50 katrilyonun üzerindedir.

BİZ KENDİ CEBİMİZDEN PARA VERMİYORUZ

* Kuru sıkı atmakla olmaz. Biz yaptıklarımızla konuşuyoruz. Biz adeta çağ atlatırken, birileri hala bu işlere çamur atarak kendine siyasi pay çıkarmaya çalışıyor. CHP'nin başındaki zatın yine şehir hastanelerimizle uğraştığını duydum. Belki başkası yapsa cehaletine veririz. Bu işi ömrü hayatında böyle bir şey yapmamış hatta SSK hastanelerinde milleti rezil eden bir kişi yapınca insanın canı sıkılıyor. Neymiş şehir hastanelerinin maliyetini kimse bilmiyormuş... Böyle diyor. Biz kendi cebimizden para vermiyoruz. Biz buraya yıl, ay, gün koyuyoruz. Bu kadar zaman çalıştırmak suretiyle bu hastaneyi yapacaksın. Buna yap işlet devret denir Bay Kemal. Şehir hastanelerinin nasıl modelle yapıldığından haberi yok. Devlet bütçesiyle yapılsa tabelada yazardı. Devlet kendisi inşa etmiyor. Böylesine dev projeler için alternatif finansmanlar geliştirmek gerekiyor.

YAPTIĞIMIZ DIŞ ZİYARETLERDE BU YOLLARI NASIL YAPIYORSUNUZ DİYORLAR

* İstanbul Havalimanı, dünyanın ilk üçünde. Biz yapmadık. Bu sistemle yaptık. Katıldığımız pek çok uluslararası toplantıda siz bunu nasıl yaptınız, bu hastaneleri nasıl yaptırıyorsunuz? Bunu bize anlatın... Türkiye bunu anlattı anlatıyor. Türkiye en başarılı şekilde uygulayan ülkedir. Ne harcanan değil, bizim buradan aldığımız hizmet için ne ödediğimizdir. Biz bir şey ödemiyoruz. Hastanemizin kapalı alanı 475 bin metrekare, yatırım bedeli 2 milyar 286 milyon lira. İşletme süresi 25 yıl. 25 yıl burayı işletecekler biz de belli bir bedeli alacağız.

CHP GENEL BAŞKANI GÖREMİYOR DİYE BU MODELİ YOK SAYAMAYIZ

* Hastanemizde 356 hekim, binin üzerinde yardımcı sağlık personeli görev yapacak. Burada önemli olan devletin kendi bütçesinden yapması uzun sürecek işler için özel sektörle bunu sunuyor olmamızdır. Bir röntgen için 7-8 ay sonraya randevu vermiyorlar mıydı? Şimdi öyle mi? Kamuya bu eserlerin devri yapıldığında herkes için iyi bir tabloyla karşı karşıya kalınacak. Önüne 3 koyun verseniz, akşama 2'sini kaybedecek kişiye bu incelikleri anlatmak zor. CHP Genel Başkanı göremiyor diye bu modelin ülkemizin kalkınmasına katkısını yok sayamayız. Bu modeli tüm dünyada anlattık. Herkes tarafından beğenildiğini gördük. CHP Genel Başkanı bizim anlattığımızdan memnun değilse, dünyadan öğrenir. Ya da Ankara Bilkent'teki şehir hastanesine uğrasın.

* Bursa vakıf şehridir. Dünyaya en büyük katkılarımızdan birinin yaşayan örneğidir. Aşkın bu kadar somutlaştığı pek az yer vardır. Türkiye'nin her alanda yepyeni bir yola hazırlandığı süreçte gücümüze güç katıyor. Ülkemizi tökezletmek için çalışanların tüm güçlerin üzerimize yüklendiği dönemden geçiyoruz. Böyle dönemde hep birlikte Türkiye olmak her zamankinden daha önemli. Ne diyoruz 'Tek millet, Tek bayrak, Tek vatan, Tek devlet' Geçtiğimiz 17 yılda yaptığımız hizmetlerle Türkiye'nin egemenliğini kullanabilen bir ülke haline getirdik.

KILIÇDAROĞLU FETÖ'NÜN 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİ BAŞLATTIĞI SAATLERDE AÇIKLAMALARIYLA DARBECİLERİN YANINDA OLUYORDU

17 yılda yapılan hizmetler, yatırımlar ve reformlarla Türkiye'yi egemenliğini gerçek anlamda kullanabilen bir ülke hâline getirdiklerini belirten Erdoğan, "Mâruz kaldığımız onca saldırı, tehdit, tuzak, şantaja rağmen dimdik ayaktaysak, geçmişte getirdiğimiz yola borçluyuz. CHP başındaki zat tutmuş kalkınma planını eleştirmek adına milli gelirin 10 yıldır artmadığını iddia etmiş. Türkiyenin milli geliri biz iktidara geldiğimizde 236 milyar dolardı. Biz bunu 2013 yılında 950 mlyar dolara kadar çıkardık. 2013 yılından sonra ne oldu da bu yükseliş süreci durdu? Hatta kurdaki oynaklık sebebiyle kâğıt üzerinde de olsa geriledi. Bu ülkede herkes Türkiye'nin 2013 yılından bu yana hangi badirelerden geçerek gildiğini iyi bilir. Sadece CHP Genel Başkanı bunun farkında değil. Daha doğrusu bütün bu badirelerde ülkemiz ve milletimizin çıkarlarını değil, karşı safın yanında yer aldığı için meseleyi kavrayamıyor. Karşımıza çıkan manzara şudur; bu zat Gezi olaylarında sokakları terörize edenlerin yanındaydı. Bu zat, PKK terör örgütünün siyasî temsilcileri ile beraber Ankara'dan İstanbul'a yol yürüyordu. 15 Temmuz gecesi bu zat, ben daha henüz havalimanına inmemiştim, 23:15'te, havalimanında tankların koruması altında Bakırköy Belediyesi'ne gidiyordu. Olay bu. Bölücü terör örgütü çukur eylemleriyle ülkemizin birliğine, milletimizin beraberliğine saldırdığında, bu teröristlere 'Barikatları kuran arkadaşlar' diye sesleniyordu. Bunların hep yanında yer aldılar. Hiçbir zaman milletin yanında olmadılar. Türkiye, DEAŞ ve ülkemize karşı kurulan kumpasa direnirken, bizi ısrarla bu oyunun içinde göstermeye çalışıyordu. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini başlattığı saatlerde, tankların açtığı yoldan güvenli bir eve gitmenin yanında, 'Oteller o akşam müşteri almıyor' diyordu. Böyle yalan olur mu? Hayatı yalan. Uzunca bir süre tiyatro diyerek, mizansen diyerek darbecileri koruyordu" dedi.

FIRAT'IN DOĞUSUNA GİRECEĞİZ

"Suriye topraklarından ülkemize yönelik tehditleri kaynağında engellemek için harekete geçtiğimizde, 'Sakın ha Afrin şehir merkezine girmeyin' diyerek gözdağı vermenin peşindeydi. Afrin'e, Cerablus'a, El-Bab'a girdik. Şimdi de Fırat'ın doğusuna gireceğiz. Evet. Biz bunu Rusya ile de paylaştık Amerika ile de paylaştık. Çünkü oralardan bize bu tâciz atışları devam ettikçe bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. Şu ânda biz bir yere kadar sabrederiz. O sabrın bir sonu var. İşte ülkemizin S-400 hava savunma sistemleri alma sürecinde mâruz kaldığımız onca tehdide sessiz kalarak aynen karşı tarafın yanında yer alıyorlardı. Ekonomimize yönelik tuzakları bozmak için yürüttüğümüz hiçbir mücadelede yanımızda yer almadığı gibi, kur, faiz oyunlarını bize karşı silah olarak kullanmaya kalkıştı. Geçmişi utanç verici olan birisinin bugün hiçbir şey olmamış gibi 'Millî gelir 10 yıldır aynı yerde demesi arsızlıktan öte sinsiliktir. Köroğlu ne diyor. Mert dayanır, namert kaçar. Biz ülkemizin ve milletimizin hakkının, hukukunun, çıkarının, geleceğinin söz konusu olduğu her yerde aslanlar gibi mücadele ettik, etmeyi sürdüreceğiz. Teröre karşı bu denli büyük bir mücadeleyi veriyoruz. Teröre karşı verdiğimiz bu mücadelede biz leblebi, çekirdek mi kullanıyoruz? Bunun bir maliyeti yok mu? Var. Ama bunu yapmak zorundayız. Niye? Milletimizin huzuru için yapmak zorundayız. PKK'ya karşı, PYD'ye YPG'ye DEAŞ, FETÖ'ye karşı, bütün bunlara karşı bu mücadeleyi veriyoruz, vereceğiz. Bütün bunlara karşı CHP Genel Başkanı, kimi zaman terör örgütleri, kimi zaman darbeci, kimi zaman dış gücün arkasına sığınarak bize zehirli oklar yağdırmaya devam edecek. Türkiye'nin 2013'ten beri yaşadığı tek bir hadisenin biri bile batılı ülkelerden herhangi birinin başına gelse, düştüğü yerden kalkamazdı. Rabbimizin takdiri, her türlü tuzak ve oyunun üzerindedir. Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle badirelerin üzerinden birer birer geldik. Ülkemizi kuştamaya çalışanlara karşı PKK, DEAŞ, FETÖ'süyle bunları yerle yeksân ediyoruz. Pençe 1 ve Pençe 2'yi takip ediyorsunuz değil mi?"

FAİZLER DAHA DA İNECEK, ENFLASYON DA DÜŞECEK

Erdoğan, demokrasiyi hedef alan saldırıları etkisiz hale getirdiklerini belirterek, "Ekonomimize kurulan tuzakları bir bir bozuyoruz. En son Merkez Bankası faizleri indirdi. Daha da inecek. Daha da inecek. Bak müjdeyi veriyorum. Enflasyon da düşecek. Bunu da göreceksiniz. Yatırımcı kardeşlerime buradan sesleniyorum. Yatırımcıların şehri Bursa artık mevcut yatırımlarınızı geliştirin, genişletin. Yatırımı istihdamı arttırın. Bir an önce bizler üretimi arttıralım, rekabeti arttıralım bunun yanında da inşallah büyümeyi arttıralım. Döviz kuru belli seviyenin üzerine çıkamıyor. Bankalar faiz indirimi açıklıyor. Turizmde en başarılı sezonu yaşıyoruz. 50 milyonun üzerine çıktık, artık Türkiye öyle önemli bir destinasyon ki, buraya gelmeden kimse yapamıyor. Bursa'da da görüyorsunuz. Sanayi üretiminden istihdama kadar tüm göstergelerde olumlu yönde yükseliş var. İhracatımız yıllık 170 milyar dolar sınırını geçti. Düzenli şekilde yükselmeyi sürdürüyor. Cari açığımız 58 milyar dolardan 2,4 milyar dolara geriledi" ifadelerini kullandı.

Yatırımcılara ve girişimcilere seslenen Erdoğan, "Ülkemizin üzerine atılmak istenen ekonomi bombası da bu tuzakları kuranların elinde patladı. Buradan tüm vatandaşlarıma çağrıda bulunuyorum. Sanayicisinden esnafına ücretli çalışanından girişimcisine kadar herkes artık ekonomimizle ilgili spekülasyonlara kulaklarını tıkayıp işine gücüne bakmalıdır. Yeni bir yatırım mı yapacaksınız yapın. Hemen başlayın. İşinizi mi büyüteceksiniz hemen kolları sıvayın, tezgahlarınız boş mu duruyor, kapisitenizi düşük mü kullanıyorsunuz. Hemen start düğmelerine basın. Girişim niyetiniz mi var hemen yarın sabah işe koyulun. Türkiye ancak üretmekle ihracatla istihdamla büyür gelişir ve zenginleşir, bekleme dönemi sona erdi. Artık çalışmak zamanı. Suriye'den Doğu Akdeniz'e kadar her yerde ülkemiz ve milletimizin hakkını hukukunu korumak için gece gündüz mücadeleye devam edeceğiz. Meclisimiz bir yandan, cumhurbaşkanlığı olarak biz bakanlarımızla, kurumlarımızla, diğer yandan Türkiye'yi hedeflerine ulaştırmak için gereken adımları kararlılıkla atmayı sürdüreceğiz. Önümüzdeki bir yılı kazasız belasız geride bıraktığımızda Türkiye'ye yeni ve daha büyük şahlanış dönemine inşallah hep birlikte gireceğiz" diye konuştu.

Erdoğan ile birlikte otoyol ve Şehir Hastanesi'nin açılış törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan da katıldı.

MAKAM ARACIYLA OTOYOLU TEST ETTİ

Öte yandan Erdoğan Bursa'daki açılışı gerçekleştirirken telekonferansla Balıkesir'den canlı bağlantı yapan Binali Yıldırım da oradan kurdelayı kesti. Erdoğan açılışın ardından yeni otoyolu makam aracını kendisi kullanarak test etti.

Öte yandan törende Bursa Valisi Yakup Canbolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Nurol yönetim kurulu başkanı Oğuz Çarmıklı, ortak açılış töreninde konuştu.

BURSA VALİSİ CANBOLAT TÖRENDE KONUŞTU

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa'ya son 16 yılda 130 milyar liralık devlet yatırımı yapıldığını, İstanbul İzmir Otobanı ve yeni Şehir Hastanesi'nin Bursa'nın büyümesi ve gelişimine pozitif katkı yapacağını açıkladı.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, yaptığı konuşmada, "Bölgemizde ve dünyada yaşanan bütün istikrarsızlıklara rağmen ülkemizde liderliğinizde yürütülen kalkınma hamlesi hız kesmeden devam etmektedir. Ülke genelinde hayata geçirilen devasa yatırımlardan Bursa ilimiz de payına düşeni almış, Osmnlının dibacesi kadim şehir Bursamız zatı alinizin teveccühleriyle büyük bir atılım içerisine girmiştir. Bu süre zarfında tarımdan sanayiye ulaştırmadan haberleşmeye eğitimden sağlığa kültürden turizme enerjiden ticarete kadar her alanda büyük bir gelişme göstermiştir. İlimizde özellikle 2002-2018 yılları arasında şehir hastanesi dahil 130 milyar liralık yatırım projelendirilmiş bir çoğu hayata geçirilmiştir. Bugün açılışını yaptığımız 1355 yatak kapasiteli Şehir Hastanesi'nin Bursa'yı sağlık üssü haline getireceği muhakkaktır. 5 yıldızlı otel konforunda bir sağlık hizmetine kavuşacaklardır. Toplam 11 milyar dolara mal olan 426 kilometrelik Gebze-Orhangazi İzmir otoyolu ilimizin fırsatlarına yeni fırsatlar katacaktır. Bursa İstanbul arası 1 saate, Bursa İzmir arası 2 saate inecek. Bursa ulaşım alanında çok önemli bir potansiyeli yakalamış olacaktır. 2 büyük projeyi Bursa'mıza ve ülkemize kazandırdığınız için başta siz olmak üzere devlet büyüklerimize ve yapımcı firmalara Bursalı vatandaşlarımız adına şükranlarımı arz ediyorum" dedi.

BAKAN TURHAN: MEVCUT BÜTÇELERLE BU HİZMETLER YAPILAMAZDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ise, "İstanbul Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir gibi Marmara ve Ege bölgemiz yeni bir can damarına kavuşuyor. Gururluyuz, çünkü dünyada büyüklük açısından parmakla gösterilecek projeler arasında yer alan bu dev hizmeti milletimize ve memleketimize kazandırmak, Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda hükümetlerimize nasip olmuştur. Bunun için Rabbime binlerce defa hamd ederken, sizlere de teşriflerinizden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Dünyada vatanı milleti ve memleketi için eser inşâ edip iz bırakmak kadar güzel bir şey olamaz. Siz değil bir eser, binlerce, hatta yüzbinlerce eser inşâ ettiniz. Memlekette adım atmadığınız bir karış toprak, her memlekette büyük eserler bıraktınız. Bizler yükünüzü hafifletmek için gayret ediyoruz. Ortaya muhteşem eserler ve hizmetler çıktı. Yollar, otoyollar, köprüler, tüneller, limanlar, hava limanları, hızlı demir yolları, metrolar, iletişim hatları, uydular, barajlar, sulama sistemleri, enerji santralleri, modern şehirler, hastaneler, okullar, her alanda s aymakla bitmeyecek büyük hizmetler. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz İstanbul-İzmir otoyolu, bu hizmet kervanının son halkası. Bu otoyolun temelini atarken, başlangıçlarla değil, sonuçlarla ilgileniyorum demiştiniz, haklıydınız. Çünkü geçmişte temeller atılır, ancak sonlara bir türlü gelmezdi. Sizin liderliğinizde hükümetlerimizin üstün çaba ve gayretleriyle bu göz boyamacı anlayış artık tarih oldu. Allah'a şükür sonuca bağlamadığımız hiçbir projemiz bugüne kadar kalmadı. Bir takım gecikmeler, aksamalar olsa da bütün projelerimizden yüzümüzün akıyla çıktık. Şahsen bu projenin hazırlık aşamasından beri içinde oldum. O tarihlerde birileri projenin gereksizliği, hatta İzmir'e kadar uzaması fikrinin ekonomik olmayacağını öne sürmüştü. O zamanki başbakanımız Binali Yıldırım Bey de ve sizler projenin arkasında durdunuz. Ortaya bugünkü muhteşem eser çıktı. Biliyorsunuz, ülkemizin müstesna eserlerinden Osmangazi Köprüsü bu projenin mahyasını oluşturuyor. Proje sayesinde İstanbul-İzmir arası artık çok yakın. Bursa her ikisine de çok daha yakın. Bağlantı yolları dâhil 426 kilometre uzunluğundaki projenin yatırım tutarı, finansman maliyeti de dâhil 11 milyar dolar. Bu proje, ülkemizde yap-işlet- devret modeliyle yapılan ilk otoyol projesidir. AB'de yap-işlet-devret kapsamında gerçekleştirilen en büyük ölçekli projedir. Projede dikkat çeken bir başka özellik de şu; bu proje ileri teknoloji yenilikçi uygulamalar ve ileri yapım tekniğiyle yerli firmalarımız tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu proje millî bütçe kaynaklarıyla yapılsaydı birçok başka projemizi hayata geçirmemiz gecikecekti. Bu projeyi devletin kasasına yük olmadan 6,5 yılda tamamladık. Mevcut bütçe ödenekleriyle yapmaya kalksaydık, hangi eserleri geciktirecektir. Bölünmüş yol uzunluğumuz 2442 kilometre eksik kalacaktı. 130 kilometre viyadük, 200 kilometre tünel gibi yatırımı hizmete almakta gecikecektik. Örneğin Ovit Tüneli, Sabuncubeli, Cankurtaran, Ilgaz 15 Temmus tüneli, Misi Köprüsü, Şehzadeler Köprüsü ve çevre yollarının gerçekleşmesi mümkün olmayacaktı. Bu otoyolu ekonomimize doğrudan ve dolaylı milyarlarca dolar katkı sağlayacaktır. Bu projenin kamunun payına düşen garanti ödeme durumu vardır. Bu miktar proje maliyetinin ancak yüzde 18'ini oluşturmaktadır. Bir başka değişle buradan doğacak hizmetlerden elde edilen gelirlerle proje maliyetinin yüzde 82'sini karşılamış olacağız. Projenin kamuya devrinden sonra sağlanacak gelirler yeni yolların yapımına kaynak oluşturacak. Yine otoyol sayesinde zaman ve akaryakıt tasarrufu sağlayacağız. Emisyon salınımında yani çevreye büyük katkı sağlamış oluyoruz. Bu proje büyük bir ekmek teknesi. 8500 kişiye istihdam sağlandı. İşletme aşamasında 6100 insanımız ekmek yiyecek. Ekonomomize can, milletimize refah sağlayacak bu eser şahsınızın vizyonu, liderliği ve kararlılığı sayesinde bugün bu aşamaya gelmiştir. Elbette kıymetli bakanlarımız da önemli katkılar verdiler. Milletimizin huzurunuzda zât- âlilerinize teşekkür ediyorum. Bakanlığımız ve çalışma arkadaşlarımıza, finans kuruluşlarına, müteahhit firmalara, mühendisinden işçisine, 8 bin 500 işçimize teşekkür ediyorum. Ülkemizin aydınlık ve müreffeh istikbâlinde çok büyük katkı koyacaktır. Bütün çalışmalarımızı yapacak ve yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz. Milletimize hayırlı olmasını temenni ediyor hepinizi saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

SAĞLIK BAKANI KOCA: BÜYÜK KATKISI OLACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, "Şehir Hastanemiz 1355 yatağıyla Bursa'mızın sağlık hizmetlerine hem sayısal anlamda, hem de kalite anlamında büyük katkısı olacak bir tesisimizdir. Şehir Hastanemiz yaklaşık 475 bin metrekare kapalı alanı olup, 403 poliklinik, 217 yoğun bakım yatağı olmak üzere tamamı hasta mahremiyetine özen gösteren, nitelikli olarak 1355 yatağı mevcuttur. 6 blokta inşa edilen kompleksimiz genel hastane, kadın doğum, kalp damar, onkoloji, fizik tedavi ile yüksek güvenlikli adlî psikiyatri hastanesinden oluşmaktadır. İstanbul-İzmir otoyolunun kritik noktasındadır. Sadece Bursa'ya değil Güney Marmara'nın tamamına hizmet verecektir. Şehir Hastanelerimizi ileri seviye hastane olarak tanımlıyoruz. En yüksek standartta en ileri teknolojinin kullanıldığı hizmet ve eğitimin verildiği merkezler olmasını hedefliyoruz. Bursa şehir Hastanemiz de önemli bir örnek olarak hizmet verecektir. Kamu özel iş birliği sayesinde kısa sürede böyle bir tesisin açılması ayrıca iftihar kaynağımızdır. Emeği geçen her seviyede görev yapanlara teşekkür ediyorum. Bu vizyonun ortaya konulması, projenin tasarımında ve hizmete alınmasında öncülük eden başta zât- âliniz olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Şehir Hastaneleri, zât-ı âliniz himayelerinde gerçekleşen sağlık sistemimizin bir armağanıdır. Bu müesselerimiz millete hayırlı olsun. Ülkemizde kamu hastaneleri, özel hastaneler, üniversite hastaneleri başta olmak üzere ilgili tüm paydaşlarla nitelikli sağlık hizmeti için çalışıyoruz. Yeni hastanelerimizi bir fırsata dönüştürüp üniversitelerle sinerji oluşturacak bir modelle en modern teknoloji ve en yüksek nitelikteki insan kaynağıyla vatandaşımızın hizmetine sunulduğu bir döneme geçmek istiyoruz. Şehir Hastaneleri bir hayalin gerçek olmasıdır. Şehir Hastaneleri sadece kamu özel iş birliğiyle yapılan hastaneler değil, yeni dönemde farklılık gösteren, bulunduğu bölgede son noktada sağlık hizmetinin verildiği, hastanın artık başka bir sağlık kuruluşuna sevk edilmediği, üniversitenin de olduğu, eğitim ve araştırmanın olduğu merkezler olacaktır. Şehir Hastanelerini üniversitelere açmanın kaliteli hizmete dönüşeceğine, üniversitelere yeni fırsat sağlayacağına inanıyorum. Özellikli tıbbî hizmetlerin başarıyla verildiği mükemmeliyet merkezlerini kurmamızı kolaylaştıracaktır. Son model teknoloji ve fizikî konforla sağlık alanında ulaşılan en son merhalesidir. Bu cihazları ve binaları canlı kılan, içinde hizmet verecek kaliteli hizmet personelimizdir. Bu seviyede fedakâr sağlık personeline dünyada çok az milletler sahiptir. Bu hizmeti modern mekânlarla sağlayan belki de tek ülkeyiz. Bakanlığımız merkez teşkilatı ve taşra teşkilatı bir bütündür. Sadece Bursa'da değil, ülkemizin en ücra köşesindeki sağlık kuruluşunda sorumluluk hepimizindir. Bütün sağlık teşkilatı olarak aynı heyecanla aynı yöne koşmak aynı dili konuşmalı, aynı vizyonu paylaşmalıyız. Nihaî vizyonumuz, bütün toplum olarak sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkının korunduğu, herkesin vaktinde ve kaliteli sağlık hizmetine kolayca eriştiği bir Türkiye'ye sahip olmaktır. Yöneticimiz, doktorumuz, hemşiremiz tüm personelimizle bütün gücümüzü seferber edip, ülkemizin en ücra köşesine ulaşan verimli hakkaniyetli sürdürülebilir sağlık modelini kalıcı âale getirmeliyiz. Bunu yaparken vatandaşımızın alışkanlıkları, inançları ve beklentilerine saygı gösterecek hizmet anlayışı şiârımız olmalıdır. Türkiye bugün gurur vesilesi olan eserlere kavuşuyor" dedi.

SAAT 19.00'DA TEŞKİLAT YEMEĞİ OLACAK

Erdoğan'ın açılışların ardından saat 19.00'da Merinos AKKM'de AK Parti Bursa İl Başkanlığı tarafından düzenlenecek teşkilat yemeğine katılacağı öğrenilirken, yemeğin basına kapalı gerçekleştirileceği açıklandı.

Eski milletvekilleri, eski belediye başkanları, eski ilçe başkanları ile çok sayıda partilinin katılacağı teşkilat yemeğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, partilileri dinleyecek. Yemekte Bursa'nın sorunlarının masaya yatırıldığı bir mini zirvenin yapılması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN BURSA'DA! FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Açılışı gerçekleştirilen projeler hakkında;

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ

Doğanköy mevkisinde 745 bin 365 metrekare alanda yapılan, bünyesindeki Genel, Kadın-Doğum Çocuk, Kalp Damar, Onkoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR), Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri (YGAP) olmak üzere 6 farklı hastanede toplam bin 355 yatak kapasitesi bulunan Bursa Şehir Hastanesi kapsamında 403 poliklinik, 49 ameliyathane, 217 yataklı çocuk ve yetişkin yoğun bakım ünitesi ile günlük 2 bin 110 acil hastaya müdahale edilebilecek. Toplamda 36 bin 200 hasta sirkülasyonu öngörülen kompleks bünyesinde yer alan FTR Hastanesi ise 200 yatak kapasitesi ile Türkiye'nin en büyüğü konumunda olacak.

Genel Hastanede 308, Kadın-Doğum Çocuk Hastanesinde 222, Kalp-Damar Hastanesinde 271, Onkoloji Hastanesinde 254, FTR Hastanesinde 200, YGAP Hastanesinde 100 yatak bulunuyor.

GEÇİŞ SÜRESİ 3,5 SAATE İNİYOR

Bugüne kadar projede bazı kesimler trafiğe açılmıştı, geçtiğimiz yıllarda 201 kilometresi ana gövde, 33 kilometresi de bağlantı yolu olmak üzere hizmete açılmıştı. Önümüzdeki günlerde ise 183 kilometresi ana gövde, 9 kilometresi de bağlantı yolu olmak üzere toplam 192 kilometrelik kesimi hizmete açılıyor.

1 yıl erken tamamlanan İstanbul-İzmir arasındaki toplam uzunluk 404 kilometre. Bunun 20 kilometresi bu proje kapsamı dışında, Bursa çevre yolu kapsamında yapılmıştı. İstanbul-İzmir arasındaki yaklaşık 515 kilometrelik mevcut devlet yolunu 404 kilometreye düşürecek olan bir otoyol projesi. Mevcut yol, bölünmüş yol çalışması programının ilk yıllarında, 2000'li yılların başında tamamlanarak hizmete alınmış olan bir projeydi.

İstanbul-İzmir arasındaki yol 8,5 saatte katedilebiliyordu. Yani ortalama trafiğin hızı 40-45 kilometre arasında alınabiliyordu. Yeni yapılan bu yol, 404 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu ile normal şartlar altında, uygun işletim şartlarında 3,5 saatte İstanbul'dan İzmir'e ulaşma imkanı olacak. Bu da yol kullanıcılarına önemli bir ekonomik katkı sağlayacak, zaman ve akaryakıt tasarrufu sağlayacak ve bu güzergahta özellikle sanayi mamüllerinin, tarım ürünlerinin gerek yurt içi gerekse yurt dışına nakliyesinde de önemli imkan ve kolaylıklar sağlayacak.

BİNLERCE KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI

Proje için bugüne kadar (projeyi yapıp işletecek görevli şirket tarafından) 7 milyar dolar harcama yapıldı. 2,5 milyar lira da idare tarafından kamulaştırma işlemleri için harcandı. Bugüne kadar burada çalışılan süre içinde şantiyede ortalama 5 bin kişi iş imkanı buldu. Proje tamamlandığında, yapım çalışmaları bittiğinde bu projenin bakım ve işletme hizmetlerinde bin kişiye yakın kişi istihdam edilecek.

2010 yılında başlanan projenin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü, 2016'da hizmete alındı. Köprüyle İstanbul-İzmir arasındaki mesafe 78 kilometre yani 1,5 saat kısaldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.