Hava Durumu

Erdoğan'ın rotasında Amerika var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylül ayında yoğun bir diplomasi trafiği içerisinde olacak. Erdoğan, önemli temaslarda bulunmak için sırasıyla Kırgızistan, İran, ABD ve Almanya'ya gidecek.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2018 09:06
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2018 09:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan'ın rotasında Amerika var

Eylül ayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, en yoğun dış ziyaret programlarının olduğu aylardan biri olacak. Erdoğan, 1-3 Eylül'de Kırgızistan'a gidecek. Sırayla 7 Eylül'de İran'da Putin ve Ruhani ile üçlü zirvede buluşacak. ABD'de BM Genel Kurulu'na katılacak, ardından Almanya'da Merkel ile bir araya gelecek.

Erdoğan, Eylül ayında art arda yurt dışı ziyaretler gerçekleştirecek. Erdoğan, sırası ile Kırgızistan, İran, ABD ve Almanya'ya gidecek.

İLK DURAK KIRGIZİSTAN

Eylül ayı içerisinde gerçekleştireceği ziyaretlerde de yeni diyalog kapıları açılması beklenen Erdoğan'ın ilk durağı 1-3 Eylül tarihleri arasında Kırgızistan olacak. Başkent Bişkek'te Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov tarafından resmi törenle karşılanacak olan Erdoğan, Ceenbekov ile yapacağı görüşmede iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşması için atılacak adımları konuşacak. İkili görüşmeler kapsamında FETÖ ile mücadele konusu da ele alınacak.

TAHRAN'DA ÜÇLÜ ZİRVE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan ziyaretinin ardından 7 Eylül'de İran'a gidecek. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile üçlü bir zirve yapacak. Daha önce Soçi ve Ankara'da düzenlenen üçlü zirve bu kez Tebriz ya da Tahran'da gerçekleşecek. Kritik görüşmede başta İdlib olmak üzere Suriye'de son dönemde yaşanan gelişmeler ele alınacak. Toplantı öncesi genelkurmay başkanları ve istihbarat başkanları düzeyinde de temasların olması planlanıyor. Ayrıca, zirvede ABD'nin 3 ülkeye karşı uyguladığı yaptırımların da gündeme gelmesi bekleniyor.

TÜRK KONSEYİ ZİRVESİ

Erdoğan, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Türkmenistan'ın da yer alacağı Türk Konseyi toplantısına katılacak. Türk Konseyi zirvesine katılan liderlerle ikili görüşmeler de yapacak olan Erdoğan ayrıca Kırgızistan'da düzenlenecek 3. Dünya Göçebe Oyunları'nın bir bölümüne de katılacak.

ROTA BM GENEL KURULU

Erdoğan'ın Eylül ayındaki en önemli rotası ise ABD olacak. Erdoğan, BM Genel Kurulu'na katılmak için New York'a gidecek. Bu ziyaret Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin ardından gerçekleşecek olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Türkiye ile ABD arasındaki siyasi ve ekonomik krizin BM'de ele alınması ve Erdoğan'ın pek çok liderle bir araya gelmesi bekleniyor. Erdoğan'ın BM temasları kapsamında ABD'nin uluslararası hukuku hiçe sayan uygulamalarıyla ilgili olarak dünya liderlerini de bilgilendirmesi öngörülüyor.

SON ZİYARET ALMANYA'YA

Erdoğan'ın, Eylül ayı sonunda ise Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmek için Almanya'ya gitmesi planlanıyor. Erdoğan ve Merkel, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için atılacak adımları ele alacak. Merkel ile Erdoğan en son ABD'nin ekonomik baskısının ardından telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.