Hava Durumu

Erdoğan: Irak'taki tezgaha gelmeyiz

Erdoğan, Irak’taki tezgâha gelmeyeceklerini belirterek, "Suriye’de sınır boyunca terör koridoru oluşturulmasına nasıl izin vermediysek, Musul merkezli mezhep çatışmasına da müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2016 06:31
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2016 06:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan: Irak'taki tezgaha gelmeyiz
2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı açılışı bu yıl ilk defa Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. 181 üniversiteden rektör, öğretim üyesi ve öğrencilerin de katıldığı törende konuşan Erdoğan, Irak’taki tezgâha gelmeyeceklerini belirterek, “Suriye’de sınırlarımız boyunca bir terör koridoru oluşturma projesine nasıl izin vermediysek, Musul merkezli bir mezhep çatışması projesine de müsaade etmeyeceğiz” dedi. Felaketi önlemek için Musul operasyonunda yer almaları durumunda olduklarını belirten Erdoğan, ABD’nin, PYD’nin Menbic’i boşaltmasına da ‘tamam’ dediğini söyledi.

Erdoğan, şu mesajları verdi:

MİSAK-I MİLLİ MESAJI: Suriye ve Irak’ta olanları yaşarken yeni nesil bir şeyi çok iyi bilmeli; Acaba Misak-ı Milli nedir? Onu kavrarsak Suriye’deki, Irak’taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. Bilmezsek ne Suriye’deki ne Irak’taki sorumluğumuzun ne olduğunu anlarız. Musul üzerinde sorumluğumuz var. Hem masada hem de arazide olacağız diyorsak sebebi var.

ABD’YE SERT ÇIKTI: ‘Dostlar alışverişte görsün’ diye söylemiyoruz. Onbinlerce kilometre mesafeden çıkıp geleceksin, o senin için bir hak olacak, neymiş, Bağdat çağırıyormuş. Bu benim 350 kilometre sınırım, tehdit var. Burada tarihi sorumluluğum var.

PYD MENBİC’İ BOŞALTACAK: Dabık tarihimizde farklı bir konumda. Malum Mercidabık. Dabık’a ineceğiz dedik. Dabık’tan da DEAŞ dayanmaya gayret etti, fazla da dayanamadı, terk edip gitti. El Bab’a yürüyoruz. Doğuda Menbic ile ilgili koalisyon güçlerine şunu söyledik. PYD, YPG olmayacak. Orası yüzde 95 Arapların. PYD ve YPG doğuya gidecek, Menbic’i boşaltacak. Amerikalı dostlar tamam dediler.

BURALARI BİZ BİLİRİZ: Baştan beri söylüyoruz dedik. Yeter ki tekliflerimize evet deyin. Çünkü bu işi biz biliriz bu bölgede. Sizler buraya yabancısınız, bilmezsiniz.

YEDİRTMEYİZ: ‘Rakka’da ne yapacağız’ dediler. ‘Beraber operasyon yapacağız’ diyorsanız, Rakka DAEŞ’in merkezidir, Rakka’da sizlerle bu operasyonu yaparız. Gerekirse oradan da DAEŞ boşaltılıp gider. Suriye ve Irak’ın toprağında gözümüz yok. 780 bin kilometre karelik Vatan topraklarımız yeter. Yeter ki kimsenin bizim vatan topraklarımızda gözü olmasın. Irak’taki bu mezhep çatışmalarına taraf olmak istemiyoruz. Oradaki Sünni Arap, Türkmen kardeşlerimizi de  yedirtmek istemiyoruz.

PKK, DAEŞ VE FETÖ UYARISI: Her kim PKK’yı, ‘Kürt kardeşlerimizin haklarını savunan bir örgüt’ olarak görüyorsa onun aklından şüphe ederim. Her kim FETÖ’yü, ‘kendi halinde insanların oluşturduğu bir hizmet hareketi’ olarak değerlendiriyorsa onun niyetinden de şüphe ederim. Her kim DAEŞ’i bölgenin kendi dinamiklerinin ürünü olarak ifade ediyorsa, ya hiçbir şey bilmiyor ya da derdi başka. Bunların hepsi aynı gayeye yönelik kullanılan farklı araçlar.

‘Terör koridoruna müsaade etmeyiz’

GÜVENLİ BÖLGE: Suriye sınırında terör koridoru oluşturmak istediler. Ülkemizin güneyini terörle karşı karşıya bırakamayız. Bunu Cerablus’ta, Rai’de, Dabık’ta gösterdik. Şimdi El Bab’ta da göstereceğiz. Orası da DEAŞ’tan temizlendikten sonra Menbic, PYD unsurlarından orası da temizlenecek. Müsamahamız olamaz. Hedef, 5 bin kilometre karelik  güneyimizde, Suriye’nin kuzeyinde, terörden arındırılmış bir güvenli bölge oluşturmaktır. 

GÖRECEĞİ DE VAR: Musul konusunda itirazımız vardı. Sünnilerden oluşan bölge. Bağdat dediğin ne? Şia’dan oluşan bir ordunun yönetimdir. Kalkıp Musul’un kaderini onlarla paylaşmaya yönelirsek yarın burada Şia, Sünni ile bu mücadelesini verecek ve burayı Haşdi Şabi’ye terk edecek. 30 bin kişiyle Haşdi Şabi geliyormuş. Geleceği varsa göreceği var. 

‘Gereksiz yere kan dökülmesin’

ABD’YE YANIT: Amerikalı dostlarımıza söylüyoruz. Buradaki tezgâha bizi getiremezsiniz, bu işi masaya iyi yatırın. Bu masada Türkiye olacak ve arazideki mücadelede Türkiye olacak.

ONLARLA UĞRAŞ: Irak topraklarını işgal etmiş olan DAEŞ’e, PKK’ya karşı gösterilmeyen çiğ tavır, Türkiye’ye sergileniyor. Bize kabadayılık yapacağına git DAEŞ ve PKK ile uğraş. Musul merkezli bir mezhep çatışması projesine de müsaade etmeyeceğiz. Bölgede gereksiz yere tek damla kan dökülmesini istemiyoruz. 
Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki liderin Suriye ve Irak’taki son gelişmeler, bu çerçevede terörle mücadele hakkında görüş teatisinde bulundukları belirtildi. Putin’in Suriye’de DEAŞ karşısında elde ettiği başarılardan dolayı Türkiye’yi kutladığı öğrenildi. İki lider Halep’te çatışmaların durdurulması meselesini de görüştü.

Erdoğan’dan Aliyev’e tebrik telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i telefonla arayarak, Azerbaycan’ın bağımsızlığının 25’inci yıl dönümünü tebrik etti. Erdoğan, bağımsızlığının çeyrek asrını dolduran Azerbaycan’ın kısa sürede bölgesinde örnek bir ülke haline gelmesinin gurur verici olduğuna değindi. İki liderin, kardeşlik ve dostluk temelinde gelişen Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini, hayata geçirilmekte ortak projelerle önümüzdeki dönemde daha da güçlendirme konusundaki kararlılıklarını da vurguladıkları belirtildi. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.