Hava Durumu

Erdoğan - Obama görüşmesi başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la ABD Başkanı Barack Obama arasındaki tarihi görüşme başladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2013 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2013 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan - Obama görüşmesi başladı

Merasim Kıtası tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan, TSİ 16.45'te Beyaz Saray’a giriş yaptı. ABD Protokol Şefi Büyükelçi Capricia Marshall eşliğinde Beyaz Saray'a giren Erdoğan daha sonra Obama ile bir araya geldi.

Obama ile görüşen Türk heyetinde Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da bulunuyor.

Görüşmenin gündemindeki başlıklar arasında Suriye'deki iç savaş ve Kuzey Irak petrolü öne çıkıyor.

Obama-Erdoğan görüşmesinin en az iki saat sürmesi ve görüşmenin ardından bir ortak basın toplantısı düzenlenmesi bekleniyor. Ortak basın toplantısı, "Rose Garden"da (Gül Bahçesi) yapılması öngörülüyor

Basın toplantısının ardından Erdoğan, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile resmi öğle yemeği resepsiyonuna katılacak. Akşam saatlerinde ise Obama ile Erdoğan bir çalışma yemeğinde bir araya gelecek.


ERDOĞAN'IN BUGÜNKÜ TAHMİNİ PROGRAMI:

16.45-18.45 Beyaz Saray’ın önündeki Lafayette Parkı’na bakan resmi konukevi Blair House’dan çıkacak Erdoğan, yürüyerek Beyaz Saray’a girecek. Burada tören kıtası tarafından karşılanacak. Obama ise Erdoğan’ı Oval Ofis’te bekliyor olacak. İki lider, daha sonra kendi heyetleriyle Bakanlar Kurulu odasına geçecekler ve burada iki saatlik bir toplantı gerçekleştirecekler.

19:00-20:00 Toplantının ardından iki lider Oval Ofis’in önündeki bahçe, Rose Garden’a gelerek burada ortak bir basın toplantısı gerçekleştirecek. Bugün kentte havanın 27 derece olması beklenirken meteoroloji yağış veriyor. Yağmur yağması halinde toplantı Beyaz Saray’ın içindeki East Room’a alınacak. Basın toplantısı için Türkiye’den gelen gazetecilerden 55’ine Beyaz Saray’dan akreditasyon alındı. Toplantı sırasında liderler dört soru kabul edecek. Bunların ikisi Türk gazeteciler, ikisi Amerikalı gazeteciler tarafından sorulacak. Türk gazetecilerin sorularının Obama-Erdoğan görüşmesine ilişkin olacağı kesin. Ancak o günkü basın toplantısı Amerikalı gazeteciler için Obama’ya AP çalışanlarının telefon dinlemesine maruz kalması meselesini sorma fırsatı vereceğinden Amerikalılar sorularını büyük ihtimalle iç politika konularına ayıracak.

20.30-22.00 Erdoğan, Beyaz Saray’ın ardından 6 blok ötedeki ABD Dışişleri Bakanlığı’na geçecek ve burada Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Dışişleri Bakanı John Kerry’nin onuruna vereceği öğlen yemeğine katılacak. Dışişleri Bakanlığı’nın büyük Diplomatik Kabul Salonu’nda gerçekleşecek yemeğe 220 davetli katılacak.

22.30-23:00 Yemekten sonra Erdoğan ABD Kongresi’ne gidecek ve burada Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile bir araya gelecek. Yarım saat sürmesi planlanan görüşme basına kapalı gerçekleşecek.

23.15-00:15 Kongre’den sonra Erdoğan yeniden Beyaz Saray’ın olduğu bölgeye dönecek ve burada parkın hemen karşısındaki ABD Ticaret Odası’na geçecek. Burada da ABD Dışişleri’nin Ekonomiden Sorumlu Bakan Yardımcısı Jose Fernandez’in yönetiminde, işadamlarıyla yapılacak bir yuvarlak masa toplantısına katılacak.

01.30-03.30 Toplantıdan sonra günün son programı için Erdoğan yeniden yürüyerek parkı geçecek. Ve Beyaz Saray’a girecek. Burada Başkan Obama ile iki saatlik basına kapalı bir akşam yemeği yiyecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.