Hava Durumu

Erdoğan Obama ile görüştü

Galler'de yapılan NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama 15 ay sonra ilk kez baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2014 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2014 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan Obama ile görüştü

Galler'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesine katılan Erdoğan, ikili görüşmelerine devam ediyor. Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi. Basına kapalı görüşme, TSİ 17.05'te başladı.

İkilinin TSİ 17.15'te gerçekleşmesi planlanan görüşmesi 17.05'te başladı ve yaklaşık 1 saat 25 dakika sürdü. Görüşmenin içeriğine ilişkin gelen ilk bilgilerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "ABD ile stratejik işbirliğimiz var" dediği ve Obama'nın da "istihbaratta işbirliğimiz devam etmeli" dediği öğrenildi.

"ATEŞKESE ŞÜPHECİ YAKLAŞIYORUZ"

Toplantı sonrası ilk açıklama ABD Başkanı Obama'dan geldi. Obama şunları ifade etti:

"Rusya'ya sert bir mesaj göndermek istiyoruz. Rusya'ya mali yaptırımları artıracağız. Bugün bir ateşkes ilan edildi Ukrayna'da. Başarı içi ateşkesin işlediğini görmemiz lazım. Ukrayna'nın egemenliğini ihlal etmeyi bırakmalı Rusya. Ateşkes açısından umutluyuz. Fakat biraz şüpheci yaklaşıyoruz. Aslında ateşkesin sebebi Rusya'ya geçmişte uyguladığımız yaptırımlar. Bu yaptırımlar Rusya'ya sarsmıştı.

Galler'de birçok gelişme kaydettik. Bu gelişme NATO ülkeleri için toplu savunmaya ne gerekiyorsa yapılmalı."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama ikili görüşmeleri öncesinde yaptıkları konuşmada, ele alacakları konuları ifade ettiler:

"HASSAS BİR SÜREÇ"

"Sayın Obama ile NATO liderler zirvesinde bir araya geldim ve bölgemizde cereyan eden son gelişmelerin değerlendirilmesi fırsatını bulduğumuz için çok mutluyum" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında model ortaklık çerçevesinde devam edegelen bir hassas süreç bulunduğunu söyledi.

"BİR ÇOK NOKTADA BİRLİKTELİKLERİMİZ VAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçteki birçok konunun iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Birlikteliğin askeri plandaki en önemli çerçevesi NATO'dur. Siyasi noktadaki, ekonomik, kültürel noktadaki birlikteliklerimiz var. Şu anda uzun zamandır bölgede Suriye, Irak, Filistin, Mısır, Libya, Ukrayna gibi konuların görüşüldüğü NATO zirvesi yaşadık. Bunları Sayın Obama ile birlikte bir değerlendirme imkanımız olacak. Bu fırsatı en güzel şekilde değerlendireceğiz."

Obama ise görüşme öncesi Erdoğan'ın bölgede önemli bir ittifak için önemli bir lider olduğunu ifade ederek, IŞİD'in tüm ülkeler için tehdit oluşturduğunu söyledi.

ESAD VURGUSU

Erdoğan ve Obama görüşmenin yarım saatini başbaşa görüştü. İkili, Suriye ve Irak'taki gelişmeleri ayrıntılı ele alınarak Suriye'de terör örgütü ve Esad'a karşı ortak hareket edileceği yönünde vurgu yapıldı.

Erdoğan Ve Obama önümüzdeki günlerde New York'taki BM toplantılarında bir araya gelecek. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığına atanması beklenen Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın eşlik ederken, ABD Başkanı Obama'nın yanında Dışişleri Bakanı John Kerry hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Obama görüşmesi öncesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile de bir araya geldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.