Hava Durumu

Erdoğan ve Ruhani toplantı sonrası açıklama yapıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ortak basın toplantısı düzenliyor

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2017 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2017 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan ve Ruhani toplantı sonrası açıklama yapıyor

Ruhani'nin açıklamaların satır başları:

Son günlerde iki ülkenin ilişkileri siyasi, bölgesel, kültürel ve ekonomi alanlarında her geçen gün daha da gelişmektedir.

Bugün iki ülkenin ekonomik işbirliği için önemli kararlar aldık. İki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve ticaretin ülkelerin milli para birimleriyle yapılması alınan en önemli kararlardandı. Bankacılık konusunda alınan kararlar önümüzdeki haftanın sonuna kadar nihai sonuca varacaktır. Üç gümrük kapısı 24 saat çalışacak.

İki ülke arasında yatırımcılığı kolaylaştırmak adına, İran tarafı Türk yatırımcılara gerekli kolaylığı sağlayacak. Türk tarafı İran'da daha fazla doğalgaz almak istediğini bildirdi. İran tarafı, Türkiye'den bu konuda yatırımlar yapmasını istedi, Türkiye de yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Aziz kardeşim Ruhani'nin davetiyle Tahran'da bulunuyoruz. Misavirperverlik için şükranlarımı iletmek isterim. İran halkının yüksek katılımıyla gerçekleştirilen seçim yoluyla yeniden cumhurbaşkanı seçilen değerli kardeşim Ruhani'yi tebrik etmek isterim.

BAKANLARIMIZ İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİ
Bugün dar kapsamlı ve yüksek düzeyli, dördüncü stratejik konsey toplantımızı bereketli bir şekilde gerçekleştirdik. Aramızdaki siyasi, ticari, askeri, ekonomik, kültürel konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptık. Bu vesileyle bakanlarımız kendi aralarında ikili görüşmelerini gerçekleştirdiler. Kurumlar aynı şekilde birbirleriyle bu görüşmeleri gerçekleştirdiler. Tabi Türkiye-İran arasındaki son dönemlerde üst düzey ziyaretlerin artışı ilişkilerimizi çok daha olumlu düzeye taşıyacaktır. Yıllar önce belirlediğimiz 30 milyar hedefi belirlemiştik ancak son dönemde bu ticaret hacmi hedefi 10 milyar dolarda kaldı. Dördüncü yüksek düzeyli strateji konseyi de 30 milyar dolarlık bu hedef gündemimizin ana belirleyici maddesi oldu.

YERLİ PARAYLA ALIŞVERİŞ YAPMA SÜRECİ HAYAT GEÇECEK
Enerjiden turizme, karayolu taşımacılığına, savunma sanayine varana kadar her türlü konuda arkadaşlarımızı teşvik ettik. Merkez Bankalarımızın riyasetinde, finans sektörlerine bir hareketlilik getirme kararı aldık. Yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik. Merkez bankalarımız önümüzdeki hafta bu konudaki anlaşmayı imzalayacaklar.

ENERJİDE İŞBİRLİĞİ YOĞUNLAŞACAK
Bankalarımızın İran'da şube açmaları, İran bankalarının Türkiye'de şube açmaları konuları hareketlenecektir. Enerji sektöründe işbirliğimizi yoğunlaştırma konusunda kararlılığımızı ortaya koyduk. Onun için enerji bakanlarımızın bu noktadaki işbirliği önem arz ediyor. Kültür-turizm bakanlarımızın aralarındaki işbirliği büyük önem arz ediyor. Bu konudaki tecrübemizi İran'la özellikle paylaşmak istiyoruz. Medeniyetler noktasında çok ciddi bir geçmişe sahip olan İran'a inanıyorum ki ülkemizden binlerce onbinlerce insan ziyarete gelecektir. Şu anda Türkiye'den İran'a olan THY seferleri zaten bunun bir işaretidir. Turizm sektöründeki yatırımcılarımızı İran'da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz, edeceğiz.

IRAK SORUNU ÖNÜMÜZDE İLK MADDE
Tabi bölgesel sorunlar şu anda gündemimizde. Özellikle, üçlü mekanizmalar şeklinde çalıştığımız Irak sorunu önümüzde ilk madde haline gelmiş vaziyette. IKBY'nin gayrimeşru referandumunu zaten tanımadığımızı belirtmiştik. 350 km sınırla Kuzey'de Türkiye, Doğu'sunda İran, Güney'inde merkezi yönetim, Batısında Suriye. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi neyin referandumunu yapıyor? Kuzey Irak'ı İsrail'den başka tanıyan ülke yok. Mossad ile masaya oturularak verilen karar gayrimeşrudur.

Ruhani'nin açıklamalarından satır başları:

Son günlerde iki ülkenin ilişkileri siyasi, bölgesel, kültürel ve ekonomi alanlarında her geçen gün daha da gelişmektedir.

ÜÇ GÜMRÜK KAPISI 24 SAAT ÇALIŞACAK
Bugün iki ülkenin ekonomik işbirliği için önemli kararlar aldık. İki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve ticaretin ülkelerin milli para birimleriyle yapılması alınan en önemli kararlardandı. Bankacılık konusunda alınan kararlar önümüzdeki haftanın sonuna kadar nihai sonuca varacaktır. Üç gümrük kapısı 24 saat çalışacak.

TÜRK YATIRIMCILARA GEREKLİ KOLAYLIK SAĞLANACAK
İki ülke arasında yatırımcılığı kolaylaştırmak adına, İran tarafı Türk yatırımcılara gerekli kolaylığı sağlayacak. Türk tarafı İran'da daha fazla doğalgaz almak istediğini bildirdi. İran tarafı, Türkiye'den bu konuda yatırımlar yapmasını istedi, Türkiye de yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi. Yıllık 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefleniyor. Ortak turizm ajansları oluşturulacak.

KUZEY IRAK YANLIŞINI TELAFİ ETMELİ
Temel amacımız bölgede barış ve istikrarı hakim kılmak. Mezhep ayrımcılığı bölgedeki yabancıların planı. İki ülke de ayrımcılığı kabul etmiyor. Kuzey Irak yanlışını telafi etmelidir. Irak ve Suriyeni'nin toprak bütünlüğünden yanayız.

.

.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.