Hava Durumu

Erken seçim açıklaması sonrası dolar geriledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçime yönelik açıklamaları öncesi 4.0925 seviyesinde olan dolar kuru, açıklamalar sonrası 4.0357 seviyesine geriledi. Borsa İstanbul artıya geçti.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2018 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2018 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erken seçim açıklaması sonrası dolar geriledi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısının ardından dün ilk tepki olarak sert yükselen dolar/TL, güne 4.09 seviyesinden başladı. Dolar kuru Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçime yönelik açıklamaları öncesi 4.0925 seviyesinde hareket ederken, açıklamalar sonrası 4.0357 seviyesine geriledi. Dolar/TL saat 17.22 itibarıyla 4.0398 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise en düşük 5.0024 seviyesini görürken, şu dakikalarda 5.0068 seviyesinde...
Türk Lirası günlük bazda yüzde 1'lik değer artışıyla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performans gösteren para birimi oldu.
Tahvil/bono piyasalarında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi yüzde 1.53 düşüşle 12,87 seviyesinde hareket ederken, iki yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz yüzde 0,70 düşüşle 14,25 seviyesinde bulunuyor.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞE GEÇTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçime yönelik açıklamaları öncesi yüzde 0.34 ekside hareket eden Borsa İstanbul, açıklamalar sırasında yüzde 1.20 seviyelerine kadar gerilerken erken seçim tarihinin açıklanmasıyla yükselişe geçti. Borsa İstanbul saat 17.03 itibarıyla yüzde 2.60 yükselişle 111 bin 500 puandan hareket ediyor.

PİYASA POZİTİF KARŞILADI
GMC Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Seçime çok kısa sürede gidilmesinin ve bunun bir belirsizlik unsurunun ortadan kalkması olarak yorumlanması neticesinde piyasa algısının iyi olduğunu görmekteyiz. Risk unsuru ve belirsizlik kalktı havası hakim olmakta, bu kapsamda kur ve tahvil faizleri gerilemektedir. Borsa da Sayın Erdoğan'ın açıklamalarından sonra artıya geçti. Borsada açıklamalar öncesinde artı ve eksi sınırlar içerisinde bir seyir söz konusuyken, 'erken seçim' açıklamasının ardından yüzde 1,5'in varan alımlar söz konusu. TL de günlük bazda yüzde 1'lik değer kazanımıyla gelişmekte olan ülke para birimleri grubunda en iyi performans gösteren para birimi olmuştur" dedi.

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: Dolar/TL kurunda izlediğimiz düşüşler sürekli hale gelir mi, gelmez mi sorusunu sorduracak seviyelerde fiyatlama söz konusudur. Henüz kritik bölge altında hareket olmamakla ve geniş vadede kura ilişkin beklenti yukarı olmayı sürdürebilir. Dolayısıyla şu anda hareketli olan piyasada fiyatlamaların düşüş eğilimini genele yayıp yaymayacağı unsuru önemlidir. 4,0630 - 4,0330 bandı kısa vadede izlenecektir, bu destek altında kurda aşağı gitme isteği biraz daha artabilir. Bu bölge altında kalıcı hareketlerde 4,0150 - 3,9950 gibi destekler hedeflenebilir. Belirttiğimiz 4,0630 - 4,0330 bandı altında kalıcı fiyatlama göremez isek 4,1170 - 4,1320 gibi dirençler güncel olmaya devam edebilecektir."

DOLARDA 4.05 TL ALTI KAPANIŞLAR KRİTİK
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Türkiye'nin gündeminde uzun süredir olan 'erken seçim' spekülasyonları dün MHP lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamaları daha net bir şekilde gündeme geldi ve iç piyasada sert hareketlere neden oldu. Bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli'nin yapmış olduğu görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de açıklamalarda bulundu ve 24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gidileceğini duyurdu. Bu haberin açıklamanın iç piyasada seçim belirsizliğinin ortadan kalkmış olması fiyatlarında rahatlamasına neden olduğu için dolar/TL kurunda 4.0550 seviyesine kadar geri çekilme gözlemlenirken, BIST 100 endeksinde ise yüzde 1'in üzerinde kazançlar izleniyor" söyledi.
Geçtiğimiz hafta, jeopolitik risk algısıyla rekor tazeleyen kurun bu hafta daha sakin ve hatta gevşemek istediğini belirten Karadağ, "Şimdilik ortamda yeni bir haber akışı olmadığı müddetçe kur 4.05- 4.10 aralığını bir süre daha ihlal etmek isteyebilir. Ancak, 4.05 altı denemelerinde çok güçlü olmasını beklemiyoruz çünkü TL varlıklarda kırılganlık hala yüksek ve kur 4.05 altı kapanışlarında zorlandığı müddetçe tam olarak rahatladığını söylemek zor olabilir. Şimdi, Türkiye'de seçim belirsizliği ortadan kalkmış olabilir ancak dış tarafta ABD-Rusya ve Suriye üçlüsü ile gelişmelerde tansiyon azalmış gibi görülse bile hala devam ediyor. Dolayısıyla, piyasalarda önümüzdeki günlerde olası haber akışlarına karşı temkinli olmakta fayda var. Borsa için 110 bin seviyesinin üzerindeki seyri güçlenmesi açısından önemli olacaktır. Dolar/TL kurundaki gevşeme ve global endekslerdeki risk iştahının toparlanması endeksin bu seyrini destekleyebilir bu durumda 111 bin 500 bölgesini hedefleyebiliriz. Ancak, bu direnci aşamazsa endekste kar realizasyonları bekleyebiliriz" şeklinde ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.