Hava Durumu

Ermenek'te flaş gelişme! İsimleri belli oldu

Karaman’daki maden faciasında ocaktaki cenazelerine ulaşılan iki işçinin kimlikleri tespit edildi. Cenazelerin Ocak Şefi Recep Çiloğlu ile işçi Mehmet Baha’ ya ait olduğu belirlendi

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2014 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2014 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ermenek'te flaş gelişme! İsimleri belli oldu
Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 28 Ekim tarihinde su baskınına uğrayan maden ocağından cenazeleri son çıkarılan 2 işçinin kimlikleri tespit edildi. Yapılan DNA testlerinde madencilerin ocak şefi Recep Çiloğlu ve işçi Mehmet Baha olduğunu saptandı. Madendeki diğer 6 işçiye ulaşılması için çalışmalara bugün de devam edildi. AFAD, kurtarma çalışmalarını hangi aşamada olduğunu maden ocağına ait haritanın krokisi üzerinden görsel olarak basına açıklamada bulunurken, 2 madencinin bulunduğu noktanın bugüne kadar dağıtılan krokiden farklı bir noktada olması ve işçilerinde beklenilmeyen farklı bir alanda bulunduğu görüldü.

Ermenek'in Pamuklu Köy Cenne Mevkii'nde 28 Ekim Salı günü saat 12.15 sıralarında Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit ocağında eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçi mahsur kaldı. Ölen işçilerden 2'sinin cenazesine 6 Kasım'da, 2'sine 17 Kasım'da ve 6'sına da 18 Kasım'da ulaşıldı. Kalan 8 işçi için sürdürülen çalışmalar kapsamında dün saat 12.55 ve 13.10'da 2 madencinin daha cansız bedeni çıkartıldı. İşçilerin cenazeleri Ermenek Devlet Hastanesi Morgu'na kaldırıldı. Madencilerin kimlikleri ise Ankara Adli Tıp Kurumu'nda 18 işçinin 24 yakınından daha önce alınan DNA testi örnekleriyle karşılaştırılarak belirlendi. Bu işçilerin ocak şefi Recep Çiloğlu ve işçi Mehmet Baha olduğu anlaşıldı.

Kimliği tespit edilen 57 yaşındaki evli ve 3 çocuk babası şef Recep Çiloğlu'nun Zonguldaklı ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında uzun yıllar çalıştıktan sonra 1994'te emekliye ayrıldığı ifade edildi. Çiloğlu, Soma'da özel bir maden ocağında çalıştıktan sonra satın aldığı evin banka kredisini ödemek için 4 yıl önce Ermenek'te facianın meydana geldiği ocakta çalışmaya başladığı kaydedildi. Çiloğlu'nun, TTK Üzülmez Müessesi'nde çalışırken 6 arkadaşıyla göçükte kaldıklarını ve kendi imkanlarıyla sağ olarak çıkmayı başardıkları bildirildi.

KREDİ BORCUNU ÖDEYEBİLMEK İÇİN MADEN İÇİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLADI 

Cenazesi çıkarılan Ermenek İlçesi'nin Güneyyurt Beldesi'nde oturan 32 yaşındaki Mehmet Baha ise, evli ve 1 çocuk babası. 9 yıllık madenci Mehmet Baha, 4 yıldır mahsur kaldığı madende çalışıyordu. Daha önce elekçi olarak asgari ücretle çalışan Baha, 40 bin liraya aldığı evin banka kredisini ödeyebilmek için 2 bin lira ücretle ocakta çalışmaya başladığı belirtildi. 8 yıllık evli olan Emiş Baha, eşinin son 3 aydır para alamadığı içinde olay günü birikmiş ücretini alabilmek için ocağı gittiğini söylemişti. 

Mehmet Baha'nın cenazesinin yarın Güneyyurt'ta, Recep Çiloğlu'nun cenazesinin ailesine teslim edilip Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde defnedilmesi bekleniyor.

KROKİ FARKI 

AFAD, her gün kurtarma çalışmalarını hangi aşamada olduğunu maden ocağına ait haritanın krokisi üzerinden görsel olarak basına açıklamada bulunuyordu. Dün 2 madencinin bulunduğu noktanın ise bugüne kadar dağıtılan krokiden farklı bir noktada olması dikkat çekti. Bunun nedeninin de ocakta proje dışında kömür çıkartma çalışmalarının yapılabileceği öne sürüldü.

ÇALIŞMALAR FARKLI NOKTALARDA YOĞUNLAŞTIRILDI 

10 madencinin cenazesi çıkartıldıktan sonra kalan 8 işçinin, 1'inci başaşağı bölümünün yakınındaki ana arterin dip noktasında yemek yedikleri bölümde oldukları tahmin edilmişti. Bu yüzden 24 Kasım tarihinden itibaren çalışmalar bu noktada yoğunlaştırıldı. Ancak dip noktaya ulaşıldı, hatta dip noktanın ilerisinde ocağın projesinin dışında dün sadece 2 madencinin cenazesi çıkartıldı. AFAD, diğer işçilere o bölgede rastlanılmaması üzerine kurtarma çalışmaların 1'nci başaşağı bölümünde yukarı doğru ve 2'nci başaşağı bölümüne giden ana arter üzerinde yoğunlaştırıldığını belirtildi. AFAD, 1939 metre olan maden ocağının yüzde 90'ının tarandığını ve geriye 202 metre yüzde 10'luk bölümünün kaldığını bildirdi. 

MADENCİ AİLELERİ, OCAKTAN ÇIKAN HAFRİYATIN BAŞINDA AĞLADI

Ermenek'teki maden faciasının 34'ününcü gününde halen kendilerine ulaşılamayan madenciler Kamil Yaman, Ömer Cansu, Hüseyin Gültekin, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Ali Haznedar'ı arama çalışmaları devam ediyor.



Bu madencilerin ailelerinin maden alanında umutlu bekleyişini sürdürüyor. Ailelerden bazılarının, kurtarma çalışmaları sırasında ocaktan çıkartılan hafriyatın başına gelip, ağlaması yürek burktu.



Facia ocağından bugne kadar Kerim Haznedar, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Hüsnü Çolak, Osman Çoksöyler, Hüseyin Çolak, İsmail Gürses, Uğur İlhan, Mehmet Tokat, Tezcan Gökçe, Recep Çiloğlu ve Mehmet Baha'nın cenazeleri çıkartıldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.