Hava Durumu

Esad ile ipler kopuyor

Batılı ülkelerin ardından Türkiye de dünden itibaren 72 saat içinde Suriyeli diplomatların ülkelerine geri dönmelerini istedi. Alınan kararlar kapsamında Türkiye'nin Halep Konsolosluğu'nun da boşaltılmaya başlandığı, beş Türk diplomatın geri döndüğü bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2012 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2012 10:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Esad ile ipler kopuyor
 Hula katliamının ardından Suriye üzerindeki diplomatik baskıyı artıran ülkeler arasına Türkiye de katıldı. Türkiye, Suriyeli diplomatların 72 saat içinde ayrılmalarını isterken, Halep Konsolosluğu da boşaltılmaya başlandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de 50'si çocuk en az 110 sivilin hayatını kaybettiği katliam "insanlığa karşı suç niteliğinde bir eylem" olarak nitelendirildi ve bu eyleme karşı sessiz ve tepkisiz kalınması söz konusu olamayacağı vurgulandı. Açıklamada, "Bu anlayış doğrultusunda, ülkemiz tarafından da Suriye Yönetimi'ne karşı yeni tedbirler alınması gerekli görülmüştür. Ev sahibi ülke olarak, Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi'nin 9'uncu Maddesi uyarınca, Suriye'nin Ankara'daki maslahatgüzarı ve büyükelçilikteki diğer tüm diplomatik personelin 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 72 saat içinde ülkemizden ayrılması talep edilmiştir" denildi.


DİPLOMAT SAYISI AZALTILDI

Suriye'nin de aynı şekilde karşılık verme ihtimaline karşılık, Türkiye ilk adımı atıp, Halep'teki TC Başkonsolosluğu'ndaki görevli sayısını azalttı. Bu çerçevede, Halep Başkonlosoluğu'nda görevli 5 kişi dün sabah Türkiye'ye giriş yaptı. Türkiye'nin Halep'teki Başkonsolosu Adnan Keçeci'nin ise, ülkede "kalabileceği kadar kalmasına" karar verildi. Hula kasabasında yaşanan katliamın ardından ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya ve Kanada Suriyeli diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.


ASKERİ MÜDAHALE GÜNDEMDE
Hula kasabasındaki katliamın ardından, uluslararası askeri müdahale tartışmaları yeniden gündeme geldi. Fransa, bu yönde baskısını artırırken, Rusya, Çin ve ABD, müdahaleye karşı tutumlarını sürdüren sinyaller veriyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde daha önce iki kez Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı kınama kararını veto eden Moskova ve Pekin'den peş peşe müdahaleye karşı açıklamalar geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Gennady Gatilov, "Güvenlik Konseyi'nin durumla ilgili herhangi bir önlemi değerlendirmesi için henüz erken olduğunu düşünüyoruz" dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Weimin ise "Çin askeri müdahaleye karşıdır ve rejimin zorla değiştirilmesini desteklememektedir. Krizin çözümünün temel yolu, hâlâ, bütün tarafların Annan'ın arabuluculuk girişimlerini desteklemesidir" diye konuştu.


ABD DE 'HAYIR' DİYOR

Washington'dan da Rusya ve Çin'inkine benzer bir açıklama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD'nin, daha fazla katliama neden olacağı gerekçesiyle Suriye'ye yönelik askeri müdahaleye karşı olmayı sürdürdüğünü ancak Obama yönetiminin, Suriye halkına öldürücü nitelikte olmayan yardım yapmaya devam edeceğini belirtti.
Ancak Fransa'dan gelen açıklama müttefikler arasında fikir ayrılıkları olduğuna işaret etti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, BM Güvenlik Konseyi'nin desteklemesi durumunda askeri müdahale seçeneğinin göz ardı edilemeyeceğini belirtti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.