Hava Durumu

Eşini öldürüp, ölüm aylığı isteyen kocaya şoke eden indirim!

Erzurum'da boşandığı 2 çocuğunun annesi özel güvenlik görevlisi Neslihan Kızılkaya'yı 7 yerinden bıçaklayarak öldürdükten sonra intihara kalkışan, cezaevindeyken eşinin ölüm aylığı bağlanmasını isteyen Halil İbrahim Kızılkaya'ya verilen ceza İstinaf Mahkemesi'nce 'saygın tutum' indirimi ile ömür boyu hapse çevrildi. Yargıtay, Halil İbrahim Kızılkaya'nın bu cezasını onadı.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2019 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2019 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Eşini öldürüp, ölüm aylığı isteyen kocaya şoke eden indirim!

Cinayet, 28 Mart 2016 günü merkez Palandöken ilçesindeki Müftü Solakzade Mahallesi, Elmadağı Sokak'ta meydana geldi. İşsiz Halil İbrahim Kızılkaya (46), ile Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde özel güvenlik görevlisi olan Neslihan Kızılkaya (31), şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşandı. Olaydan 1 ay sonra eski eşini arayan Halil İbrahim Kızılkaya, boşanma kesinleşmediği için soyadı değişmeyen Neslihan Kızılkaya ile tartıştı. Halil İbrahim Kızılkaya, yanındaki bıçakla Neslihan Kızılkaya'nın boynunu 3 yerinden kesti, daha sonra göğüs bölgesine vurduğu 4 bıçak darbesi ile öldürdü. Kızılkaya, ardından aynı bıçakla kendi boğazını keserek intihara kalkıştı. Neslihan Kızılkaya toprağa verilirken, hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edilen Halil İbrahim Kızılkaya, 4 Nisan 2016'da çıkarıldığı 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nde tutuklandı. Neslihan Kızılkaya'nın ağabeyi Halit Tunalı, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak o dönem 13 ve 4 yaşında olan yeğenlerinin vesayetini aldı.

YEREL MAHKEME AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VERDİ

Halil İbrahim Kızılkaya hakkında 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Eşini öldürmekten E-Tipi Cezaevi'nde kalan Halil İbrahim Kızılkaya yargılama aşamasında SGK'ya dilekçe ile başvurarak, öldürdüğü eşinden bağlanacak ölüm aylığının yarısının çocuklarına yarısının da kendisine verilmesini talep etti. Bu durumu öğrenen ağabeyi Halit Tunalı, SGK'ya giderek durumu yetkililere bildirdi. SGK yetkilileri ise mahkeme sonlandığında kararı kendilerine ulaştırılmasını istedi. 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6 Eylül 2016'da görülen karar duruşmasında Halil İbrahim Kızılkaya, 'kasten nitelikli insan öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına mahkûm edildi. Heyet, Halil İbrahim Kızılkaya'ya öldürdüğü eşine iftira attığı, haksız yere töhmet altında bıraktığı için tahrik ve takdir indirimi uygulamadı. Mahkeme hazırladığı gerekçeli kararın bir örneğini de SGK İl Müdürlüğü'ne gönderdi. Gönderilen karar sonrası, katil kocanın isteği reddedildi ve Neslihan Kızılkaya'nın ölüm aylığı çocuklarına bağlandı.

İSTİNAF CEZAYI MÜEBBETE İNDİRDİ

Kararın temyiz edilmesi ardından dosya, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1'nci Ceza Dairesi'nde görüşüldü. Ceza Dairesi 'Halil İbrahim Kızılkaya'nın istinaf aşamasında saygılı tutum ve davranışları, delilleri daireye yanlış aksettirme imkânı varken kötüye kullanmaması, yerel mahkemenin sanığın kişiliği üzerindeki değerlendirmesinin annelerinin ölmesi nedeniyle sanıkla husumeti bulunan müşterek çocuklarının beyanına dayanması, pişman olduğunu açıkca belirtmesi ve cezanın geleceği üzerindeki etkileri nedeniyle 'saygın tutum' indirimi ile cezayı ömür boyu hapse çevirdi.

YARGITAY DA TAKDİRİ İNDİRİMİ ONADI

İstinaf'ın kararı Yargıtay 1'nci Ceza Dairesi'nce incelendi. Yargıtay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, mağdur aile avukatının suçun tasarlanarak işlendiğini, bu nedenle takdiri indirimi uygulanması gerektiği yönündeki talebini kabul etmedi. 1'inci Ceza Dairesi, sanık avukatının haksız tahrik indirimi talebini de reddederek İstinaf Mahkemesi'nin kararını yerinde buldu. Böylece Halil İbrahim Kızılkaya'ya verilen müebbet hapis cezası onanmış oldu.

ÖLÜM AYLIĞI

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre 900 gün sigorta primi yatan bir kişi hayatını kaybederse geriye kalan çocukları ve eşine ölüm aylığı bağlanabiliyor. Yine aynı kanuna göre eş katili kişi maaştan faydalanamıyor. Ölüm aylığı bağlanmadan önce de araştırmalar yapılıp, maaş bağlanıp bağlanamayacağı yetkililer tarafından belirleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.