Hava Durumu

Eski model araç kullanan gençler yandı!

Kamuoyunda yoğun şikayete konu olan ve geçen yıla göre 4 kat daha zamlanan zorunlu trafik sigortası priminin, 30 yaşın altındakiler ve eski model araç sahiplerine daha yüksek oranda çıktığı belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2016 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2016 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Eski model araç kullanan gençler yandı!
Konya Ticaret Odası (KTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Rafet Bircan,  yaptığı açıklamada, araç sigortalarının geçen yıla göre 3-4 kat zamlanmasının vatandaşlar arasında hoşnutsuzluğa neden olduğunu söyledi.

Fiyat artışlarının başında ölümlü ve yaralamalı kazalardan dolayı  ödenen tazminatların geldiğine dikkati çeken Bircan, "Sigorta şirketleri 10 yıl  önce sattıkları bir poliçeden, yargı kararı çıkmasından ötürü bedeni zararlar  ödemeye başladı. Fiyat artışında en büyük etken bu" dedi.Bircan, zorunlu trafik sigortalarında ölümlü ve yaralamalı kazalarda  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) payı ayrıldığını, bu oranda az da olsa artış  yaşandığını kaydetti.
 
Sigorta şirketlerinin 2007'de serbest tarifeye geçtiğini anımsatan  Bircan, buna bağlı olarak rekabetin doğduğunu ve fiyatların bir süre düşük  seviyede kaldığını ifade etti.
 
Bircan, firmaların bu yıla kadar fiyat artışı yapmadığını  vurgulayarak, "Firmalar, bu 7 yıl içinde aynı primlerle poliçe kesti. Sonra  bedeni hasarlardan çıkan zararlar ve değer kaybının eklenmesi fiyatların birden  bire artmasına neden oldu. Maalesef art niyetli insanlardan dolayı da sigorta  fiyatları arttı. Ödenmemesi gereken ve tutanak tutulmasına gerek olmayan kazalara  bile tutanak tutarak, oluşan hasarları sigorta şirketlerine ödetmeye kalktıkları  için kurunun yanında yaş da yanıyor. Öte yandan değer kaybını artık sigorta  şirketleri ödemeye başladı. Önceden değer kaybını vatandaş kendi cebinden  ödüyordu. Trafik sigorta bedellerinin bu kadar artmasının nedenleri bunlardır"  diye konuştu.
 
VATANDAŞ ŞOK OLUYOR
 
Geçen yıl 150 liraya Zorunlu Trafik Sigortası yapıldığını anımsatan  Bircan, "En son indirimli basamaktaki araçlar için bu rakamlar ödeniyordu. Bu yıl  400 liraya çıktı. Vatandaş bu rakamları duyduğunda şok oluyor. Biz de elimizden  geldiği kadar fiyat artışlarını anlatmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Bircan, zorunlu trafik sigortasının eski model araçlara daha yüksek  oranda çıktığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
 
BİN LİRA, BİN 200 LİRA...
 
"Sigorta şirketlerinin elinde bir istatistik var. Örneğin A model  araçta bir sigorta şirketi sürekli zarar etmiş, diğer şirkette başka bir  modeldeki araçta kar etmiş. Bu yüzden kar edilen araç için uygun fiyat veriliyor.  Zarar edilen araç için de daha yüksek fiyata poliçe kesiliyor. Hangi marka  araçlara sigorta şirketleri hasar ödüyor, bununla ilgili veriler var.  Fiyatlandırma da buna göre yapılıyor. Özellikle 30 yaşın altındaki gençlerin  kullandığı eski model araçlarda hasar pirim dengesi yüksek olduğu için o marka  araçlara daha yüksek primler çıkıyor. Aracın sahibi 30 yaşın altındaysa ve eski  model araç kullanıyorsa 1000 ila 1200 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Gençlerin o araçları nasıl kullandıklarını biliyorsunuz. Bunların açtıkları  zararlar ve eldeki veriler fiyatların yüksek çıkmasına neden oluyor. O marka  araçlarda hasar prim dengesi devam ettiği sürece primler de ona paralel mutlaka  artacaktır."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.