Hava Durumu

Ev almak isteyenlere büyük fırsat!

Ziraat Bankası, Enflasyona Endeksli Konut Kredisi çıkardı. Kredinin faizi TÜFE'den 0.19 puan fazla olacak. Enflasyon düşünce kredinin faizi de düşecek. Faizin aylık sınırı yüzde 2.25 Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, ev talebinin ertelenmesini istemediklerini söyledi. Aydın, fiyatların düştüğü dönemde bu kredinin tüketicinin lehine olacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2019 08:54
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2019 08:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ev almak isteyenlere büyük fırsat!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankanın müşterilerinin talebine sunduğu Enflasyona Endeksli Konut Kredisi'ne ilişkin, "Enflasyona Endeksli Konut Kredisiyle enflasyonda gelecekte düşüş bekleyen ve alımını erteleyen müşterilerin taleplerini öne çekmek istedik" dedi.

Türkiye'de konut kredilerinin Tüketici Yasası'ndan kaynaklanan uygulamalar nedeniyle sabit faizli olduğunu hatırlatan Aydın, "Enflasyona Endeksli Konut Kredisiyle enflasyonda gelecekte düşüş bekleyen ve alımını erteleyen müşterilerin taleplerini öne çekmek istedik. Bunu yaparken Türkiye'deki mevcut konut üreticilerinin hal-i pürmelalini de iyi bildiğimiz için onlara bir katkı olmasını istedik" diye konuştu.

Aydın, bu ürünün sektöre de sunulacak bir katkı manasına geldiğini kaydederek, çünkü müteahhitlerin bankaların iş ortağı olduğunu, üretilen veya üretimi sunulan konutların satılması gerektiğini söyledi.

Talep canlansın

Talebi nasıl artıracaklarını düşünerek bu ürünü öne aldıklarını aktaran Aydın, şöyle konuştu:

"Gelecekte enflasyonun düşeceğini hepimiz biliyoruz. Göstergeler bunu doğruluyor. Enflasyona Endeksli Konut Kredisi'nde faiz oranı son açıklanan TÜFE'ye bankamızca belirlenen aylık 0,19 marjın eklenmesiyle hesaplanacak. Örneğin gelecek ay enflasyon yüzde 12 oldu. Aylık yüzde 1'e geliyor. Buna 0,19 ekliyoruz. Demek ki kullanacağımız faiz oranı yüzde 1,19. Bugün kaç? Diyelim ki yüzde 20. Aylık yüzde 1,67. Gelecekte enflasyon daha aşağı ineceği için fiyat aşağı yönlü hareket edecek."

Enflasyon düşecek...

"Bu yeni ürünümüzde ise şu anda 1,69'un biraz üstünde gibi bir fiyat çıkıyor" diyen Aydın şöyle konuştu:

"Ama gelecekte faizlerin ve enflasyonun aşağı yönlü hareket edeceğini düşünüyorsanız bu ürün sizin için avantajlı hale geliyor. Diğerinde faiz sabit. Demek ki bu yaptığımız ürün bir değişken faizli oluyor, enflasyona endeksli oluyor, gelecekteki paranın maliyetindeki olumlu seyir tüketiciye yansıtılacağı için biz bunu yapmış oluyoruz."

Aydın, kredi oranını isteyen müşterilerin 6 ayda, isteyenlerin de 12 ayda bir yeni orandan hesaplanmasını isteyebileceklerini bildirdi.

Kesinti yok, masrafı az

Aydın, Tüketici Yasaları'nın belirttiği durumlar dışında kesinti uygulamadıklarını belirterek, bu krediden diğer sabit kredi türüne de geçilebildiğini, herhangi bir komisyon, masraf uygulamasının olmadığını söyledi.

Normal konut kredilerinde yaptıkları gibi evin ekspertiz değerinin yüzde 80'ine kadar olan kısmına kredi verebileceklerini belirten Aydın, sadece cüz'i bir ekspertiz masrafı olduğunu bildirdi.

VakıfBank, 'Ben de varım' dedi

Ziraat Bankası'ndan sonra VakıfBank da ev sahibi olmak isteyenlere yeni bir konut kredisi sundu. VakıfBank, enflasyona endeksli mevduat ürününden sonra 'Enflasyona Endeksli SarıPanjur Konut Kredisi' ile enflasyondaki aşağı yönlü hareketlerde faizi azalan özelliğiyle müşterilerinin lehine yeni bir ürün çıkardı.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, "Enflasyona Endeksli SarıPanjur Konut Kredimiz, faizler ve enflasyon nedeniyle ev almayı erteleyen vatandaşlarımıza uygun bir alternatif sunuyor. Bu ürünümüzle konutta ertelenen talebi harekete geçirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Üstünsalih, "Tüm paydaşlarımızın yanındaki güç olma hedefiyle talep ve ihtiyaçlara yönelik özel ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Ekonomideki dengelenme döneminde enflasyonda düşüş trendinin başlayacağını öngören müşterilerimize Enflasyona Endeksli SarıPanjur Konut Kredisi ürünümüzle çözüm sunuyoruz. Böylelikle satın alma kararlarının ertelenmemesini temin ediyoruz" diye konuştu.

Faiz tercihe bağlı...

VakıfBank Enflasyona Endeksli SarıPanjur Konut Kredisi ile ev sahibi olmak isteyenler, ürün kapsamında iki farklı faiz uygulamasından yararlanabiliyor. Kredi paketinin ilk alternatifinde, önce sabit sonrasında değişken faiz oranı uygulanırken; ikinci alternatifinde ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim oranına Bankanın sözleşmede belirlenen marj oranını eklemesiyle belirlenecek olan 'değişken faiz oranıyla' kredi kullanılabilecek. Ayrıca geri ödeme döneminde güncel oranlardan sabit faizli konut kredisine dönüş yapılabilecek.

İşte avantajlar

- Müşteriler, geri ödeme döneminde diledikleri zaman o dönemki sabit faizli konut kredisine geçiş yapabilecek.

- Uygulanacak faiz oranı, sözleşmede belirtilen azami faiz oranını aşmayacak ve tüketiciyi koruyan bir tavan faiz uygulaması olacak.

- Müşteri tarafından seçilen periyoda göre faiz oranları otomatik olarak güncellenecek ve yeni ödeme planı, değişiklik gerçekleşmeden e-posta ile bildirilecek.

- Erken ödeme yapılması durumunda ise ödenen tutar için "erken ödeme tazminatı" alınmayacak.

Ziraat Bankası, alıcıları enflasyondan koruyacak

Ziraat Bankası, "Enflasyona Endeksli Konut Kredisi" ürününü müşterilerin hizmetine sundu. Ziraat Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, banka, konut sahibi olmak isteyen müşterilerine avantaj sağlayacak "Enflasyona Endeksli Konut Kredisi" ürününü bugün itibarıyla kullanıma sunuyor.

"Enflasyona Endeksli Konut Kredisi" ile gelecek dönemde enflasyon oranlarında ve finansman koşullarında beklenen olumlu gelişmeler doğrultusunda vatandaşların mevcut konut ihtiyaçlarını daha fazla ötelemeksizin istedikleri zamanda ve en uygun maliyetle ev sahibi olmaları hedefleniyor.

Enflasyona Endeksli Konut Kredisi ürünü, özellikle gelecek dönemde faiz oranlarının düşmesini bekleyen müşterilerin konut kredisi taleplerini karşılamak için hazırlandı.

Bu ürüne ilişkin faiz oranı ilan edilen Enflasyon Oranı (TÜFE) Banka Tarafından Belirlenecek Marj Oranı toplamından oluşacak ve kredi faiz oranı müşteriler tarafından kredi kullandırım aşamasında seçilecek periyotlarda (6 veya 12 aylık), enflasyon oranına (TÜFE) göre dönemsel olarak güncellenecek.

1 ile 10 yıl vadeli

Bu ürünle satın alınacak konutun yüzde 80'ine kadar kredi kullandırılabilecek. 120 aya kadar vade belirlenebilecek. Erken kapama/ödeme durumunda herhangi bir ücret alınmayacak. Müşteriler kredi vade süresi içerisinde dilediği zaman sabit faizli konut kredisi ürününe de geçiş yapabilecek.

Enflasyona Endeksli Konut Kredisi işlemlerinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan TÜFE Endeksi dikkate alınacak.

Kredi kullandırım işlemlerinde TÜİK tarafından açıklanan en güncel TÜFE yıllık yüzde değişim oranı esas alınacak. Bu kapsamda Enflasyona Endeksli Konut Kredisinde faiz oranını, en son açıklanan TÜFE yıllık yüzde değişim oranına bankaca belirlenen marj oranının eklenmesi ile hesaplanacak.

Bu faiz oranı müşteriler tarafından kredi kullandırım aşamasında seçilecek 6 veya 12 aylık periyotlarda, enflasyon oranına göre dönemsel olarak güncellenecek.

Sözleşmede belirtilen dönemlerde faiz oranı güncellemesi yapılırken, içinde bulunulan aydan bir önceki ayda TÜİK tarafından açıklanan TÜFE yıllık yüzde değişim oranı esas alınacak.

Bu çerçevede bankaca Enflasyona Endeksli Konut Kredisi faiz oranı; 1-120 aya kadar vadede TÜFE 0,19 (aylık) marj oranı olarak belirlendi.

KONUT ÜRETİCİLERİ: MÜJDE OLDU

'Almak isteyen için önemli bir fırsat'

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Enflasyona Endeksli Konut Kredisi açıklamasının seçim öncesi bir 'müjde' niteliğinde olduğunu belirtti. Durbakayım, "Her kampanya, ya da yenilik sektöre bir hareket oluşturuyor. Tüketiciye, özellikle konut fiyatlarının bu kadar uygun olduğu bir dönemde gelen bu yeni modelden faydalanmalarını öneriyoruz. Hem bizler katkılar sağlıyoruz, hem de bankaların oluşturdukları sistemlerle konut alıcısı için bir fırsatlar dönemi var. Gelecek aylarda da hep birlikte sektörde toparlanmayı daha iyi göreceğiz" diye konuştu.

'Uygun fiyata konut için uygun dönem'

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, tüketici için tercih edilebilir yeni bir model oluşturulduğunu belirtirken, konut fiyatlarının pek çok açıdan uygun seyrettiğini söyledi. KONUTDER Başkanı Altan Elmas şöyle konuştu:

"Hükümetin konut sektörü ve tüketici için fedakarlığını bir kez daha görmüş olduk. Diğer bankaların da katılımıyla tüketici için çok avantajlı bir sistem olur. Sektör olarak ise nakit ihtiyacımızı karşılayacak yeni modellere ihtiyacımız olduğunu belirtmek gerekiyor.".

'Tüketiciye sınır olmasın'

Mevcut dönemde tüketicinin önündeki en önemli engelin konuta erişimdeki finansman sorunları olduğunu belirten Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Ziraat Bankası'nın attığı adımın yerinde ve zamanında geldiğini söyledi. Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık şunları ifade etti:

"Ancak burada bireylere bir sınır konulmamalı. Tüketici bu finansmana kolayca erişebilmeli. Diğer kamu ve özel bankaların da katılımıyla desteklenip, gayrimenkul şirketlerinin de tüketiciye bunu doğru anlatması piyasaya fayda getirir.".

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.