Hava Durumu

Evcil hayvan sahiplerine "çiçek" uyarısı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Zencirkıran, evlerde bulunan bazı süs bitkilerinin kuş, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar üzerinde toksik hatta öldürücü etki yaratabileceğini belirterek, "Evinde herhangi bir evcil hayvan besleyenlerin iç mekan bitkilerini seçerken daha dikkatli olması gerekir." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2017 20:40
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2017 20:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Evcil hayvan sahiplerine "çiçek" uyarısı

Zencirkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıklıkla evlerde kullanılan bazı saksı çiçeklerinin öz sularında ve yapraklarında bulunan zehirli alkoloidlerin ev hayvanları için son derece zararlı olduğunu, bu nedenle evlerinde kedi, köpek ve kuş gibi hayvanları besleyenlerin salon çiçekleri seçerken son derece dikkatli davranması gerektiğini ifade etti.

Dünyada çok sayıda bitki türünün iç mekan bitkisi olarak kullanıldığına dikkati çeken Zencirkıran, ''Evlerimizde baktığımız ve yetiştirdiğimiz bazı iç mekan bitkileri yaprak öz sularında bulunan bazı alkoloidler nedeniyle son derece zehirleyici bir etkiye sahip. Bundan dolayı evlerinde hayvan besleyenlerin yapmaları gereken ilk iş öncelikle doğru bitki seçmek ve ev hayvanlarını bu bitkilerden uzak tutmak olmalı.'' diye konuştu.

Deve tabanı, kasımpatı ve açelyayı ev hayvanlarından uzak tutun

Zencirkıran, deve tabanı, açelya, kasımpatı, difenbahya, flamingo çiçeği, kaya sarmaşığı, kaladyum gibi çiçeklerin evcil hayvanların ulaşamayacağı veya onların girmediği alanlarda değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bu gibi iç mekan bitkilerinin yaprakları ve köklerinden bulunan bazı alkoloidler hayvanların sağlığı için uzun vadede tehlike arz edebilir. Deve tabanı bitkisinin yaprakları ve gövdesinde bulunan oksalat bitkinin yaprakları yendiği zaman hayvanın ağız, dil, boğaz ve dudaklarında acı verici bir yanmaya, deride kızarıklığa ve kaşıntıya neden olur. Yaprakları, kökü ve gövde öz suyunda seskiterpen laktonlar barındıran kasımpatı ise hayvanla temas ettiğinde deri iltihabına yol açar. Gene yaprakları, kökü ve gövdesi hayvanlar için zararlı olan başka bir bitki de kaladyum. Bu bitkinin yapraklarını ve gövdesini yiyen hayvanın ağzında ve boğazlarında yoğun bir irritasyon meydana geliyor ki bunun sebebi gene oksalat. Bunu dışında tüm kısımları ev hayvanları için toksik olan bitkiler de var ve bunların başında difenbahya ve flamingo çiçeği geliyor. Yine bu bitkilerinin herhangi bir bölümünü yiyen veya yoğun şekilde sıklıkla yalayan hayvanlarda ağız ve boğazlarda yoğun bir yanma ile çeşitli bağırsak ve mide sorunları boy gösterir.''

Kaya sarmaşığının yaprakları ve kökleri toksik

Kaya sarmaşığı bitkisinin yaprakları ve köklerinin hayvanlar için toksik olduğunu aktaran Zencirkıran, ''Kaya sarmaşığının yapraklarında bol miktarda saponin adlı bir kimyasal bileşik bulunuyor. Bu da hayvanlarda yer yer baygınlığa ve zor nefes alma gibi nefes problemlerine neden oluyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

Zencirkıran, ''Evlerinde kuş besleyenler, Afrika menekşesi, Aloe vera ve begonya gibi bitkileri, köpek ve kedi gibi ev hayvanlarını besleyenler ise yine Afrika menekşesi, bambu palmiyesi, yaprak begonya, peperomyo, cam güzeli, kamelya, telgraf çiçeği, kurdele çiçeği, gloksinya gibi bitkileri gönül rahatlığıyla kullanabilirler." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.