Hava Durumu

Fahiş trafik sigortası zammında şok gelişme

Vatandaş, zorunlu trafik sigortası primlerinde yapılan yüksek artışlar üzerine sigorta şirketlerini Rekabet Kurumu'na şikayet etti. Rekabet Kurumu, son iki günde 30'a yakın sigorta şirketine eş zamanlı baskın yaparak, genel müdür ve genel müdür yardımcılarının yazışmalarını mercek altına aldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2013 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2013 17:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Fahiş trafik sigortası zammında şok gelişme

Rekabet Kurumu, vatandaşın şikayeti üzerine trafik sigortası primlerinde meydana gelen olağanüstü artışlar üzerine sektörde ön araştırma başlattı. Ön araştırma çerçevesinde Rekabet Kurumu uzmanlarından oluşan ekipler, iki gün içinde 30'a yakın sigorta şirketinin İstanbul'daki genel merkezlerinde 'eş zamanlı' inceleme yaptılar.

Şirketlerin üst yöneticilerinin bilgisayar yazışmaları, cep telefonu mesajları incelemeye alınırken, ekipler topladıkları bilgi ve belgelerle bugün Ankara'ya döndüler. Söz konusu inceleme ekibi ellerindeki bilgi ve belgeleri değerlendirerek, bir rapor hazırlayacak.

Bu raporda soruşturma açılması gerektiğine kanaat getirirlerse konu Rekabet Kurulu gündemine gelecek. 7 kişilik Kurul, rapor ve ekindeki belgeler ışığında sigorta şirketlerinin aralarında anlaşarak, ortak fiyat belirledikleri ve rekabeti ihlal ettikleri kanaatine varırsa, söz konusu şirketler hakkında soruşturma açılmasına karar verecek.
 
Yerinde incelemenin 'zorunlu trafik sigortası' ile başlamış olmasına karşın 'kasko sigortalarındaki' artışları da kapsayarak genişleyebileceği belirtilirken, sigorta şirketlerinin plastik ve kimya sanayicilerinin şikayetleri nedeniyle de zaten Rekabet Kurumu'nun gündeminde olduğu öğrenildi.
 
Rekabet Kanunu'na göre yerinde incelemeden ya 'soruşturmaya gerek yoktur' sonucu çıkacak ya da sektörün tamamı veya bazı şirketler üzerinde soruşturma açılabilecek. Soruşturma açılması halinde şirketlere 3 kez yazılı ve sözlü savunma hakkı verilecek. Soruşturma sonucunda da Rekabet Kurulu ciro üzerinden para cezası verilip verilmeyeceğini karara bağlayacak.
 
BANKALARA 1.1 MİLYAR
 
Rekabet Kurumu, son olarak bankacılık sektöründe yaptığı soruşturma sonucunda bankaların kredi kartları, krediler ve mevduat faizleri olmak üzere ortak hareket ederek rekabeti ihlal ettikleri sonucuna varmış ve bankalara toplam 1. 1milyar lira ceza kesmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.