Hava Durumu

Faiz oranı değişmedi

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 5,75'te sabit tutulmasına karar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2012 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2012 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
 Faiz oranı değişmedi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 5 düzeyinde, borç vermede ise yüzde 11,5'te sabit tuttu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Başkan Erdem Başçı başkanlığında toplandı.
Bankadan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulduğu ifade edildi.
Gecelik faiz oranlarının borçlanmada yüzde 5'te, borç vermede 11,5'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının da yüzde 11'de sabit tutulduğu bildirildi.
Yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü verilerin ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiği bildirildi.

İhracatın istikrarlı artış eğilimini koruduğu, bu doğrultuda, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceğinin öngörüldüğü kaydedildi.
Enflasyonun mayıs ayında kayda değer bir düşüş göstermesi beklense de yılın son çeyreğine kadar hedefin belirgin olarak üzerinde seyredeceği tahmin edildiği kaydedilirken, bu doğrultuda fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak amacıyla önümüzdeki dönemde mevcut sıkı duruşun korunacağı belirtildi. Bu çerçevede Kurul'un, Nisan Enflasyon Raporunda yer alan yüzde 6,5 düzeyindeki yıl sonu enflasyon tahminini koruduğu vurgulandı.

Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtirken, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerin dikkatle takip edileceğini, Türk Lirası fonlama miktarının gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağını kaydetti. Bu çerçevede, gerektiğinde daha kısa süreli ek parasal sıkılaştırmaların da kullanılabileceği ifade edildi.

Zorunlu karşılık
Ayrıca Kurul'un, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk Lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis imkanına dair getirilen esnekliğin sınırlı ölçüde artırılmasını uygun bulduğu belirtildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.