Hava Durumu

FETÖ'nün "sır" kutusu sadece o ülkeye gitmiş!

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Akıncı Üssü'nde gözaltına alınan ve serbest bırakıldıktan sonra sırra kadem basan darbe girişiminin kilit ismi firari Adil Öksüz, 3 aydır yurdun dört bir tarafında aranıyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2016 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2016 11:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
FETÖ'nün "sır" kutusu sadece o ülkeye gitmiş!
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 16 Temmuz sabahı Ankara'daki  Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında yakalanan Öksüz, 18 Temmuz Pazartesi günü  getirildiği SincanBatı Adliyesinde Hakim Köksal Çelik tarafından adli kontrol  şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz'ın karara  itirazını da Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez delil yetersizliğinden reddetti.  Öksüz, 21 dakika kaldığı Sincan'daki adliyeden çıkarak kayıplara karıştı.
 
Daha sonra FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu iddiaları üzerine  hakkında yakalama kararı çıkartılan Öksüz'ü arama çalışmaları, jandarma ve polis  ekiplerince yaklaşık 3 aydır sürdürülüyor.
 
Üniversitedeki odasında FETÖ elebaşısının kitabı çıktı
 
Öksüz'ün, Sincan Batı Adliyesinde cumhuriyet savcılığındaki  sorgusunda, "14 Temmuz'da Sakarya'dan Ankara'ya geldim. Keçiören'de kaldım. Tarla  bakmak için 150 TL'ye anlaştığım taksici beni getirip Kazan'a bıraktı." ifadesine  karşın, polisin yürüttüğü çalışma sonucu Öksüz'ün ifadesinde belirttiği  Keçiören'deki 2 adresin uzun süredir boş olduğu ve kimsenin kalmadığı belirlendi.  Ayrıca, o gün yakalandığı yere Keçiören bölgesinden herhangi bir taksinin de  gelmediği anlaşıldı.
 
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri  Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Öksüz'ün fakültedeki odasında,  19 Temmuz'da Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında İl  Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ile Siber  Suçlarla Mücadele şube müdürlükleri ekiplerince arama yapıldı.
 
Aramada, bazı evrak ve dokümanlara el konulurken, Öksüz'ün  bilgisayarının hard diski kopyalandı. Öksüz'ün masasındaki kilitli çekmeceyi açan  ekipler, burada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "Kalbin Zümrüt Tepeleri" adlı  kitabını buldu.
 
En yakınındaki isimler tutuklandı
 
Adil Öksüz'ün salıverildikten sonra Sakarya'ya geldiği yönündeki  ihbarı değerlendiren polis ekipleri, Akyazı ilçesindeki kayınpederinin evinde 1  Ağustos'ta arama gerçekleştirdi. Çalışmalar kapsamında Öksüz'ün Sakarya'ya  gelirken kullandığı "34 SIR 49" plakalı otomobili kayınpederinin evinin garajında  bulundu.
 
Öksüz'ün kardeşi olduğu belirlenen ve Karabük Üniversitesi  Rektörlüğünce 19 Temmuz'da açığa alınan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm  Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öksüz (44) 3 Ağustos'ta Karabük'te,  kayınpederi Cevat Yıldırım 13 Ağustos'ta Sakarya'da, kardeşinin eşi Şenay Öksüz  24 Ağustos'ta Mersin'de, kayınvalidesi Hatice Yıldırım 2 Eylül'de Sakarya'da,  Marmaris'te Milli EğitimBakanlığına ait bir okulda öğretmenlik yapan akrabası  Sahure Öksüz de tutuklandı.
 
Soruşturma kapsamında İstanbul Üsküdar'da Öksüz'ün saklanıp kaçmasına  yardımcı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Erdal Şen ile örgütün "Rusya  imamı" Ali Sami Yıldırım 9 Ağustos'ta tutuklandı. Erdal Şen'in Öksüz'ün bacanağı,  Yıldırım'ın ise kayınbiraderi olduğu belirlendi.
 
Öksüz'ün diğer bacanağı Ökkeş Tetik ise 2010 KPSS'deki usulsüzlük  iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu bulunuyor.
 
Öksüz'ün hocası olduğu iddia edilen SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim  Üyesi Prof. Dr. Davut Aydüz 11 Ağustos'ta, arkadaşı eski SAÜ İlahiyat Fakültesi  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Akgül de 23 Ağustos'ta Sakarya'da tutuklandı.
 
Darbe girişiminden yaklaşık bir ay önce eşi ve 3 çocuğunu Amerika'da  yaşayan kayınbiraderi Abdülhadi Yıldırım'ın yanına bıraktığı öğrenilen Öksüz'ün  yakalanması için Sakarya'nın Akyazı ilçesindeki Acelle Yaylası'nda İl Jandarma  Komutanlığınca kontrol noktası oluşturuldu. Her ihbarı değerlendiren ekipler,  Öksüz'ün yakalanması için Sakarya'da 33 farklı adreste 15 yayla, 124 yayla evi ve  ormanlık alan içinde barınmaya müsait alanları kontrol etti, 839 kişiyle de  mülakat gerçekleştirdi.
 
Öte yandan, kent genelinde darbe girişiminin kilit ismi olan Adil  Öksüz'ü yakalamak için  570 mahalde ve hanede de arama yapıldı. Otoyollardaki  çevirme kontrollerinde şu ana kadar 17 bin 339 araçta arama yapan ekipler, gelen  her ihbarı değerlendiriyor.
 
Özel ekip çalışmalarını sürdürüyor
 
Öksüz'ün bir an önce yakalanması için Ankara Emniyet Müdürlüğü  bünyesinde de özel ekip kuruldu. Terörle Mücadele (TEM), İstihbarat ve Kaçakçılık  ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) şubelerinde görevli personelden oluşan özel  ekibe, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat, TEM ve KOM daire başkanlıklarından da  destek veriliyor.
 
Türkiye'de "güvenli bir evde" bulunma olasılığı üzerinde durulan  Öksüz'ün, 15 Temmuz öncesi irtibatlarını mercek altına alan ekip, gidebileceği  her adresi tespit etmeye çalışıyor.
 
Yurtdışı seyahatlerinde sadece Almanya'ya izinli gitti
 
Bu arada, yurt dışı seyahatlerinde sadece 31 Aralık 2014 ile 13 Ocak  2015 tarihlerinde izinli olarak Almanya'ya giden ancak diğer yurt dışı  çıkışlarında resmi izin almadığı ortaya çıkan Adil Öksüz'ün, özellikle 17-25  Aralık sonrası bu seyahatlerini sıklaştırması dikkati çekti. Öksüz'ün izinsiz  yurt dışı çıkışlarını genel olarak üniversitede derslerinin olmadığı bayram ve  hafta sonu tatillerinde gerçekleştirdiği, son yarı yılda da perşembe günleri  dersinin bitmesinin ardından pazar gününe kadarki zaman diliminde yaptığı tespit  edildi.
 
Adil Öksüz son olarak, 15 Temmuz darbe girişimi öncesi 11 Temmuz'da  izinsiz çıktığı yurt dışından 13 Temmuz'da döndü. Öksüz, ayrıca 1 Eylül'de  yayımlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında da SAÜ Öğretim  Üyeliği görevinden çıkarıldı.
 
Öksüz'ü serbest bırakan hakimlere FETÖ soruşturması
 
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, Öksüz'ü serbest  bırakan hakimler Köksal Çelik ve Çetin Sönmez'i 16 Ağustos'ta geçici olarak  görevden uzaklaştırdı.
 
Her iki hakim hakkında başlatılan soruşturma FETÖ kapsamına alındı.  Hakimler, FETÖ soruşturmasından çok, görev sırasındaki kusurlarından dolayı açığa  alınmıştı ancak bu hakimler hakkındaki son soruşturma raporu üzerinde çalışan  müfettişler, soruşturmayı Çelik ve Sönmez'in FETÖ bağlantıları üzerinde durarak  yürütüyor. Bu kapsamda, hakimlerin örgüt bağlantısı, dayanışması, kusuru, ihmali,  kastı olup olmadığı araştırılıyor.
 
Müfettişlerin raporu tamamlandıktan sonra FETÖ bağlantıları saptanırsa  Çelik ve Sönmez bu kapsamda ceza alacak. Bağlantı saptanmazsa hakimlere disiplin  cezası verilebilecek.
 
Kırklareli'de çiftlik evinde saklandığı iddiası
 
Firari Öksüz'ün, Kırklareli merkeze 30 kilometre uzaklıktaki, sınıra  yakın Çeşmeköy'de iki yıldır kullanılmayan bir çiftlik evinde saklandıktan sonra  buradan sınırı geçerek yurt dışına kaçtığı iddia edildi ancak bu iddiaların  asılsız olduğu belirlendi. 5 Ekim'de söz konusu evde arama yapan jandarma  ekipleri, incelemek üzere bazı materyallere el koymuştu.
 
FETÖ'nün hain darbe girişimi gecesi Adil Öksüz'ün, örgüt mensubu  teröristlere "Pensilvanya'nın talimatlarını ilettiği ve darbe fetvası" verdiği  ileri sürülüyor.
 
Kısa süre önce yurt dışından geldiği belirtilen Öksüz'ün, 4. Ana Jet  Üssü Komutanı Hakan Evrim'e, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Fetullah Gülen'i  görüştürme teklifinde bulunduğu da iddia ediliyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.