Hava Durumu

FETÖ'nün sözde 'Sıkıyönetim komutanı' hakkında karar verildi

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında adı sözde "Yurtta Sulh Konseyi"nce hazırlanan listede "Giresun sıkıyönetim komutanı" olarak yer alan eski Kayseri Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı kurmay albay Emre Fırat, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2018 19:28
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2018 19:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
FETÖ'nün sözde 'Sıkıyönetim komutanı' hakkında karar verildi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında adı sözde "Yurtta Sulh Konseyi"nce hazırlanan listede "Giresun sıkıyönetim komutanı" olarak yer alan eski Kayseri Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı kurmay albay Emre Fırat'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanık Fırat ve avukatı hazır bulundu. Sanık Fırat, savunmasında darbe teşebbüsünün yaşandığı 15 Temmuz 2016 günü mesaide olmadığını, eşini Aydın'a uğurladığını, 2 ve 14 yaşındaki kızları ile evde olduğunu söyledi.

Darbe girişiminde bulunanlarla hareket ettiği ve darbeden haberdar olduğu için eşini Aydın'a gönderdiği suçlamasını reddeden Fırat, o akşam 21.30'da görevi gereği nöbetçiyi arayarak kendilerine bağlı 7 ilin varsa önemli asayiş olayları ve evrakı hakkında bilgi aldığını anlattı.

"SUÇ TEŞKİL ETTİĞİ İÇİN EMİRLERİ UYGULAMADIM"

Saat 22.00 civarında aynı görevlinin Ankara Jandarma Genel Komutanlığından çok miktarda evrak geldiğini söylediğini belirten Fırat, şunları kaydetti:

"Telefonda bana okumasını istedim. Normalin dışında bir gelişme olduğunu anladım. Kışlaya gitmek için araç istedim. Kışlaya sivil kıyafetle 22.30 ve 22.45 arasında geçtim. Bölge komutanımız yoktu. Evrakı incelerken sözle sıkıyönetim komutanlığı listesini gördüm, ismimin sözde listede olduğunu büyük şaşkınlık ve şok halinde gördüm. Suç teşkil eden emirler olduğunu görünce nöbetçi Jandarma Yarbay Gökhan Atar'a sözde sıkıyönetim emirlerine uyulmayacağını söyledim.

Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Uğur Özcan geldiğinde resmi kıyafetimi giymemi emretti, giydim. Sözde emirlere uyulmayacağı ve buna karşı mücadele edeceğimizde mutabık kaldık."

GÖSTERMELİK TUTANAK TUTTUĞU İDDİASINI YALAN

16 Temmuz gecesi darbe teşebbüsünün başarısızlıkla sonuçlanması üzerine göstermelik tutanak tuttuğu iddiasının doğru olmadığını öne süren sanık Fırat, tutanağı hazırladığı sırada darbe girişiminin halen sürdüğünü savundu.

İsminin sözde "Yurtta Sulh Konseyi"nce hazırlanan listede "Giresun sıkıyönetim komutanı" olarak yer almasına ilişkin sanık Fırat, hain darbecilerin kendisini koşulsuz itaat edeceğini zannederek haberi, bilgisi ve onayı olmadan sözde listeye yazdıklarını öne sürdü.

Fırat, "Hain darbeciler belki de beni kolay lokma zannedip listelerine yazmışlar. Böyle bir liste için kimseyi aramadım, talepte bulunmadım, kimse de beni arayarak izin istemedi. Hain darbeciler hesaplarında yanıldılar, sessiz atın tekmesinin nasıl olduğunu kestiremediler. Devletime sırtımı dönmeyeceğimi hain darbeciler hesaba katmadılar. Vatanıma, milletime, bayrağıma, devletime bir an olsun sırtımı dönmedim." ifadelerini kullandı.

LİSTEYE ADINI YAZANLARDAN ŞİKAYETÇİ OLDU

16 Temmuz'da ismini listeye yazanlardan şikayetçi olduğunu dile getiren Fırat, terör örgütünün gizli haberleşme programı ByLock'u kullanmadığını savundu.

Adı geçen program için hiç kimseden şifre yardımı almadığını savunan Fırat, üzerine atılı suçlamayı reddederek tahliyesini ve beraatini talep etti.

Mahkeme heyeti, sanık Fırat'ı, TCK'nin 309/1 maddesi gereğince, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırarak, tutukluluk halinin devamına hükmetti.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında "Yurtta Sulh Konseyi" tarafından hazırlandığı öne sürülen listede adı "Giresun sıkıyönetim komutanı" olarak geçen, Kayseri Jandarma Bölge Komutanlığında kurmay başkanı olarak görev yapan eski jandarma kurmay albay Emre Fırat, 16 Temmuz'da gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.