Hava Durumu

Firari pilotlar ilk kez hakim karşısına çıktı

15 Temmuz darbe girişiminden bir gün sonra askeri helikopterle Yunanistan’a kaçan 8 askerin Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceklerine karar verecek olan Temyiz Hâkimleri Komisyonu, dün ilk duruşmayı yaptı. Kaçak askerler darbeci olmadıklarını öne sürdü. Duruşma salı gününe ertelendi.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2016 06:22
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2016 06:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Firari pilotlar ilk kez hakim karşısına çıktı
16 Temmuz’da askeri bir helikopterle Yunanistan’ın Dedeağaç (Aleksandrupolis) şehrine kaçan 2’si binbaşı, 4’ü yüzbaşı, 2’si de başçavuş 8 askerin Türkiye’ye iadesi için hukuki süreç dün başladı. Kaçak askerlerin Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceklerine karar verecek olan Temyiz Hâkimleri Komisyonu, dün yapılan ilk duruşmada Yüzbaşı Feridun Çoban, Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı ve Yüzbaşı Abdullah Yetik’in savunmalarını dinledi. Kaçak askerler darbeci olmadıklarını, 15 Temmuz’da hayatları tehlikede olduğu için Yunanistan’a geldikleri şeklindeki iddialarını tekrarladı. 3 hâkim ve 1 savcıdan oluşan Temyiz Hâkimleri Komisyonu, savcının kaçak askerler ile ilgili talebini hazırlaması için duruşmayı önümüzdeki salı gününe erteledi. Diğer 5 askerden 3’ü cuma günü, 2’si de 8 ya da 9 Ocak’da mahkeme karşısına çıkacak.

İLTİCA SÜRECİ DEVAM

Hukuki sürecin başlamasından bağımsız olarak, kaçak askerlerin iltica talepleri süreci de devam ediyor. 8 askerden 7’sinin sığınma talebi Yunan İltica Komisyonu tarafından reddedilmişti. Bir askerin talebine ise 2.5 ay geçmesine rağmen henüz cevap verilmedi. Sığınma talepleri reddedilen 7 asker karara itiraz etmişti. Temyiz Komisyonu’ndaki sürecin de mart ayına kadar tamamlanması bekleniyor. Hürriyet’e konuşan askerlerin avukatlarından Stavrula Tomara “İadeleri için mahkeme ne karar verirse versin, iltica süreci tamamlanmadıkça askerler Yunanistan’da kalacak” dedi. Tomara ayrıca, sığınma talebine İltica Komisyonu tarafından henüz cevap verilmeyen askerle ilgili olarak da “Talebin kabul edildiğine, bu yüzden de açıklanmadığına inanıyorum” diye konuştu.

YENİ BİR HAYAT DÜŞLÜYORMUŞ

Dün hâkim karsısına çıkan 3 asker duruşma öncesinde Yunan Real News gazetesine konuştu. Yüzbaşı Abdullah Yetik, “Avrupa ya da Amerika’da yeni bir hayat düşlüyorum” derken, Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, “Türkiye’ye gönderilirsek bizi cezaevi ve ölümbekliyor. Nerede olursa olsun yaşarım yeter ki Türkiye’ye dönmeyeyim” ifadelerini kullandı. Yüzbaşı Feridun Çoban ise eşinin geçen hafta boşanmak istediğini söylediğini anlattı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.