Hava Durumu

'Fırat Kalkanı Operasyonu'na nasıl gelindi?

Türkiye’nin Suriye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü IŞİD’e karşı başlattığı operasyon sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en sıcak gündem maddesi… Peki operasyona nasıl karar verildi, süreç aslında ne zaman başlamıştı? 30 Haziran 2015 tarihinde “kırmızı çizgi ihlalinden” bugüne dek yaşanan en kritik ayrıntılar…

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2016 19:18
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2016 19:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
 'Fırat Kalkanı Operasyonu'na nasıl gelindi?
- 30 Haziran 2015: Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, PYD'nin Afrin ile Kobani ve Cizre'yi birleştirmeye kalkmasının 'kırmızı çizgi' olduğu belirtilip bu durumda TSK'nın harekete geçeceği öne sürüldü. PYD'nin Fırat'ın batısındaki Cerablus’a ve Suriye’nin İdlib’in kuzeyine göç dalgasına yol açacak bir harekatının da 'kırmızı çizgi ihlali' olarak nitelendirileceği de aktarılan bilgiler arasındaydı.

- 27 Temmuz 2015: New York Times gazetesi, Türkiye ile ABD'nin, Suriyeli isyancılar ile Türk ordusunun birlikte çalışarak, Suriye’nin kuzeyindeki 100 kilometrelik şeridi IŞİD militanlarından temizleyerek Suriyeliler için bir güvenlik koridoru oluşturmak konusunda anlaştığını duyurdu. Anlaşmada, Türkiye'nin uzun menzilli top atışları ve ikmal yardımı yapacağı belirtiliyordu.

- 9 Kasım 2015: Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, CNN'den Christiane Amanpour'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin IŞİD'e karşı bir operasyona katılabileceğini, ama hem karada hem de havada tüm koalisyon ülkelerinin entegre bir strateji oluşturduğu zaman bunun gerçekleşebileceğini söyledi.

- 15 - 16 Kasım 2015: Türk basınında çıkan haberlerde, Antalya'da düzenlenen G20 zirvesinde Türkiye'nin IŞİD'le mücadele konusunda Suriye'ye hava saldırısı ile destek vermesini içeren bir planın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e aktarıldığı ifade edildi.

- 24 Kasım 2015: Türkiye, hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürdü. Türk jetleri bu tarihten sonra IŞİD'le mücadele eden koalisyon kapsamında Suriye'deki hava operasyonlara aktif olarak katılmadı.

- 27 Haziran 2016: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Vladimir Putin'e yazdığı mektupta uçağın düşürülmesi ile ilgili olarak 'derin üzüntü' duyduğunu ifade ettiğini açıkladı.

- 9 Ağustos 2016: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da bir araya geldi.

- 11 Ağustos 2016: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından durdurduğu Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonlarının da yeniden başlayacağını vurguladı.

- 1 Haziran 2016: YPG önderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye'nin "kırmızı çizgi" ilan ettiği Fırat'ın batısına geçerek Menbic operasyonuna başladı.

- 16 Ağustos 2016: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD’nin ve hatta bizzat Obama’nın Menbic operasyonu bittikten sonra oradaki demokratik güçlerin içinde bulunan PYD’lilerin tekrar Fırat'ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü var. Şimdi ABD'nin bu sözünü tutması gerekiyor. Beklentimiz de budur. Bu konudaki temaslarımızı sürdürüyoruz" dedi. Suriye'de Menbic'in IŞİD'den temizlenmesinin ardından bazı PYD'li isimler, "Kürt koridoru"nun tamamlanması için son bölge olan Afrin'e ilerleyeceklerini açıkladı.

- 21 Ağustos 2016: Suriyeli muhalifler, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı yüzlerce muhalifin Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) önce davranarak Cerablus'u IŞİD'in elinden almak için harekâta başlayacağını söyledi.

- 23 Ağustos 2016: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüştü.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.