Hava Durumu

Fiyatları el yakıyor! Vatandaş ancak gramla satın alıyor

Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden Sinop'un Erfelek ilçesinde hasadı tamamlanarak pazara indirilen sezonun ilk ürünleri, pişirildikten sonra seyyar tezgahlarda kilogramı 70 liradan satışa çıkarıldı

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2017 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2017 13:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Fiyatları el yakıyor! Vatandaş ancak gramla satın alıyor

Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir hafta önce başlayan kestane hasadının devam ettiğini söyledi.

Kozalağından ayrılan sezonun ilk kestanelerinin pazarlarda yerini almaya başladığını vurgulayan Koca, Erfelek kestanesinin kabuğundan çabuk ayrılması, farklı lezzeti ve parlak rengiyle diğerlerinden ayrıldığını belirtti.

Bu yıl rekoltede yarıdan fazla düşüş olmasının fiyatları yükselttiğini bildiren Koca, şunları kaydetti:


"Burada üretici kazanırken, tüketici ise biraz pahalı kestane yemek durumunda kalacak. Sezonun ilk ürünleri pişirildikten sonra tezgahlarda kilogramı 70 liraya satılıyor. Geçen yıl 40-50 lira seviyesindeydi. Bu yıl kestane az olduğu için fiyatlar çok yüksek. Sezonunun devamında da çok düşeceğini tahmin etmiyoruz."

"Vatandaş gram gram alıyor"

Kurduğu tezgahta "kestane kebap" satan Candan Tosun ise fiyatın yüksekliği nedeniyle satışlarının az olduğunu belirterek, "Vatandaş soruyor ama fiyatı öğrenince zaman zaman almaktan vazgeçiyor. Alan da çok az miktarlarda, gramla alıyor. 5 liralık, 10 liralık alan sayısı çok fazla." dedi.

Aydın'da sezonun ilk kestanesinin kilogramı, Aydın Ticaret Borsası tarafından 40 liraya satın alındı.

Türkiye'deki kestane üretiminde önemli merkezlerden biri olan Aydın'da, hasat döneminin başlaması nedeniyle Ticaret Borsasında tören düzenlendi.

Törende konuşan Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, Aydın'ın kestane üretiminde ilk sırada yer aldığını, Türkiye genelindeki toplam 63 bin 750 tonluk kestane üretiminin yaklaşık 25 bin tonunun Aydın'da gerçekleştirildiğini belirtti.

Erdel, yeni sezonun verimli ve kazançlı geçmesini de diledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Aydın Çelik ise kentte yaklaşık 65 bin dekar alanda kestane üretiminin yapıldığını, şu ana kadar herhangi bir hastalık ve olumsuz durumla karşılaşmadıklarını ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.