Hava Durumu

Galatasaray'ın borcu ne kadar?

Galatasaray Spor Kulübü’nün Ekim Ayı Olağan Divan Kurulu Toplantısı bugün Galatasaray Lisesi’nde yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2012 00:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2012 00:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Galatasaray'ın borcu ne kadar?

Divan Başkanı İrfan Aktar’ın başkanlığından yapılan toplantıya Başkan Ünal Aysal, İkinci Başkan Ali Dürüst, Başkan Yardımcısı Adnan Öztürk, Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Nas, Semih Haznedaroğlu, Mehmet Cibara, Ahmet Ocaklı ve Ali Gürsoy katıldı.

Toplantıda ilk olarak Kulübün kıdemli üyelerinden Kemal Onar söz alarak gündem dışı bir konuşma yaptı. Divan Başkanlığı’na gelen evrakların okunması ile devam toplantıda daha sonra üyelikte 50. yılını dolduran üyelerin isimlerinin okunmasına geçildi. Gündemin diğer maddesinde ise Yelken şubesine hediye edilen Azuree 33 model yelkenli tekne dolayısıyla İpek Kıraç’a teşekkür plaketi verilmesine geçildi. İpek Kıraç’ın yurt dışında olması sebebiyle şirketin genel müdürü Levent Gür’e Divan Başkanı İrfan Aktar tarafından teşekkür plaketi verildi.
Daha sonra 12 -15 Temmuz 2012 tarihinde yapılan Türkiye Yaz Yüzme Şampiyonası’nda Türkiye Şampiyonu olan Yüzme takımının yönetici antrenör ve sporcularına Başkan Ünal Aysal, Divan Başkanı İrfan Aktar, İkinci Başkan Ali Dürüst, Su Sporlarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Semih Haznedaroğlu tarafından Divan Başarı Beratı verildi. Ayrıca yüzme şubesine yaptığı katkılardan dolayı kulüp eski yöneticilerinden Ergun Gürsoy’a Başkan Ünal Aysal tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Kulüp tüzüğünün 87/14 maddesi uyarınca Kulüp ve bağlı ortaklıklarına ait 30 Haziran tarihi itibarıyla düzenlenmiş ve bağımsız denetimden geçmiş konsolide mali tabloları sunumu Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas tarafından yapıldı. Nas, kulübün solo tabloları ile kulübün iştiraklerinin bütçelerini sunumunu gerçekleştirdi.

Adnan Nas’ın sunumunun ardından Denetleme Kurulu üyesi Mete İkiz yılın ilk yarısında Galatasaray Spor Kulübü’nün mali, idari ve hukuki durumu ilgili sunumu yapmak üzere kürsüye geldi.
Borç alacak tablosunu iki şekilde sunduklarını belirten İkiz, ilk kısmı altı aylık, ikinci kısmı da içinde bulunduğumuz Ekim ayına kadar ayırdıklarını kaydetti. İkiz, toplam alacakların Haziran itibari ile 219 milyon TL, toplam borçların 624 milyon TL olduğunu ifade etti. İkiz, 31 Ağustos tarihi itibariyle kulüp ve bağlı ortaklarının alacaklarının 355.7 milyon TL, borçlarının da 730 milyon lira olduğunu belirterek, konsolide borç alacak farkının 375 milyon lira olduğunu kaydetti.

İkiz ayrıca vadesi geçmiş borçların Aralık ayından bu yana düşüşte olduğu belirtti. Bu sene kur farkı geliri elde edildiği belirten İkiz bu rakamın 14.3 milyon dolar olduğunu söyledi. Fakat özellikle banka borçlarının dolar üzerinden olduğunu belirten İkiz, bunun bir tam tersi şekilde risk taşıdığını da belirtti.

Kulübün idari durumu hakkında da tespitlerde bulunduklarını belirten Mete İkiz, kulübün içinde bulunduğu kurumsallaşma sürecinde yeni bir organizasyon şeması oluşturulduğunu belirtti. Ayrıca hukuki olarak süren davalara da değinen Mete İkiz, Galatasaray Adası ile ilgili olarak süren davanın kulüp için büyük önem taşıdığını belirtti.

Daha sonra gündem ile ilgili olarak Hayrettin Kozak, Ahmet Özdoğan ve Taner Aşkın söz aldı. Bu konuşmaların ardından yapılan eleştirilere cevap vermek üzere Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas tekrar kürsüye geldi. Nas, yönetime geldiklerinde ilk iş olarak vadesi geçmiş borçları ödemeyi hedeflediklerini belirtti. Bugün daha iyi durumda olduklarını kaydeden Nas, orta vadede kulübün ve iştiraklerinin mali yapısını güçlendirmeyi hedeflediklerin ifade etti. Yönetim raporlaması ile normal muhasebe esaslı raporların arasında fark olduğunu belirten Adnan Nas, bunu da rakamları daha anlaşılır kılmak için yaptıklarını kaydetti. Yönetim raporu ile denetim raporu arasında bir çelişki olmadığını da söyleyen Nas, arada yorum farkı olduğunu söyledi. Teminat ve hacizleri yüzde 25 oranında indirdiklerini vurgulayan Nas, “Daha da fazla indirmeye çalışıyoruz. Tek tek bankalarla görüşmemiz devam ediyor'' dedi.

AYSAL: “BORCUMUZ 315 MİLYON DOLARDAN BUGÜN 207 MİLYON DOLARA İNMİŞTİR”

Yapılan konuşmaların ardından kürsüye Başkan Ünal Aysal gelerek bir konuşma yaptı. Başkan Ünal Aysal, konuşmasında şunları söyledi:

“Çok ince detaylara girildi. Muhasebe ve finans çok ciddi konular. Buraya çıkıp görüş bildiren herkese çok teşekkür ediyorum. Rakamlara nereden bakarsanız şekil değiştirtebiliyor. Ama bizim iki tane çok güçlü denetleme şirketinin onayladığı tablomuz var. Bu tablolar, net ve açık... Bunların üzerinde çok konuşmamak lazım... Bundan 16 ay evvel buraya çıktığımda tablo bambaşkaydı. Sevgili Hayri Kozak kardeşim, ‘Allah bu yönetim kuruluna kuvvet versin’ demişti. Bugün biz bu kuvvetle karşınızdayız.

Son 12 yıldır ilk kez borç artışı durdu, inişe geçildi. ‘Yeni borç ödemesi yapılmadı’ sözüne katılamam. Borcumuz 315 milyon dolardan bugün 207 milyon dolara inmiştir. Galatasaray’ın borçları dolar üzerindendir. Bu borcu indirdiğimiz için kendimi çok mutlu hissediyorum. Yeni dönemde daha da aşağıya inecektir. Önemli olan hangi borcu, hangi parayla ödeyeceğimdir. Borcun çarpanı önemli değildir. Bunun için yönetim kurulunu suçlamak yerine tebrik etmek gerekirdi. İnşallah mali genel kurulda o tebriği sizden alırız. Muaccel borçlar bu müessesenin kaderi, aynı zamanda da şahsiyeti ile ilgilidir. 50 milyon dolardan 11 milyon dolara inmiştir muaccel borçlar. Banka borçlarının tamamı dolardır. Banka borçları artmamıştır, 150 milyon dolardan 129 milyon dolara inmiştir.

Bunlar bir takvime göre anlaşılmış borçlardır. Hiçbir bankaya karşı gecikme olmamıştır. Galatasaray’ın kredibilitesi olayına dikkat edelim. Son 1,5 senedir Galatasaray uluslararası camiada ve Türkiye’de kredisi en çok yükselen camiadır. Borçları azalmıştır. Ayrıca bu paralar harcanırken başarılar da gelmiştir. Bizim görevimiz bu. Başarının temelinde finansal başarı vardır. Biz bunu idari yapılanmayla da kuvvetlendirmeyi amaçlıyoruz. Masraflarımız arttı ama bunun karşılığı başarıdır. İleriye dönük masraflarımızı düşürme çabamız vardır. Bu çalışmalar başarıya ulaşacaktır.”

Gelir gider dengesini kurmak için tedbirlerin alındığını ifade eden Aysal, “Gelir gider borçlarının rasyosunu 2.1’den aşağı düşürmek için tedbirler alınmaktadır. Yönetimimiz ayda 16 milyon dolar harcıyor. Bu rakam sabit masraflarımızdır. İlk toplantıda ‘nakdimiz yok ki, nakit akışı size sunalım’ demiştim. Bugünü nakdimiz de var, nakit akış tablomuz da. Lütfen yönetiminize güvenin. Galatasaraylılık gönül işidir. Burada kimse karşılık beklemiyor. Sadece Galatasaray’a bir şeyler armağan edebilmek ve görevimizi şerefle tamamlama peşindeyiz” diye konuştu.
Divan toplantısı Tüzük Komisyonu Başkanı Özkan Olcay ve Turcan Bolayır konuşmalarının ardından sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.