Hava Durumu

Gebelikte gribal enfeksiyona dikkat!

Gebelikte, özellikle kış aylarında hastalıklara karşı özenli olunması uyarısında bulunan Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr .Serhat Ünal, bu dönemde anne ve bebeğin sağlığı açısından bazı tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2017 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2017 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gebelikte gribal enfeksiyona dikkat!

Anne adaylarının, havaların soğumasıyla birlikte artan gribal enfeksiyona karşı özellikle dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Dr.Ünal, "Grip, çok hafif bir şekilde, ayaktan geçirilebildiği gibi, bazen çok şiddetli belirtilerle insanı canından bezdiren ve bazen de zatürre gibi hayatı tehdit eden sorunlara neden olabilen oldukça ciddi bir virüs enfeksiyonudur. Grip virüsü son derece bulaşıcıdır. Virüs taşıyan kişi ile aynı ortak havayı soluyor olmak bile hastalığa yakalanmak için yeterli olabilir" dedi.

"DOĞUM SONRASI ANNENİN GRİBİ BEBEĞE GEÇİRME RİSKİ FAZLA"

Gebelik döneminde Gribin, önemsenmesi gereken bir enfeksiyon olduğunu belirten Opr. Dr. Serhat Ünal sözlerine şöyle devam etti:

"Damlacık enfeksiyonu ile solunum yollarına geçen virüs, ani ateş yükselmesi, titreme, baş ve kas ağrıları, genel bir kırgınlık, gözlerin yaşarması ve yanması, kuru öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle bir hafta kadar sürebilen belirtiler, bazen daha ağır solunum yolları hastalıklarına dönüşümle de seyredebilir. Bu nedenle gribin tedavisini hafife almamak gerekir. Normal insanların bile günlük yaşam süreçlerini aksatan grip hastalığı, anne adayları için daha ağrı bir hale gelebilir. Gripte yaşanan öksürük, burun akıntısı gibi belirtileri hafifletmek için ilaç almanın da bebeğe zarar verebileceğini düşünen anne adayları, ilaç kullanmayı reddederek grip sürecini atlatmakta zorlanabilirler. Öte yandan hamileliğin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının doğum sonrası hastalığını bebeğine geçirme riski de vardır.

ATEŞİNİZ YÜKSELİRSE MUTLAKA DOKTORUNUZA DANIŞIN

Gribin ağır seyrettiği hallerde ciddi tabloların ortaya çıkabilir. Bazen yüksek ateşle kendini gösterir. Ateşin 39 dereceyi geçtiği durumlarda, bebek olumsuz etkilenebilmektedir. Hatta hamileliğin son aylarında olunması, doğum sancılarının başlamasına bile neden olabilmektedir. Bunun için yüksek ateşin kontrol altına alınması şarttır. Ancak bu kontrolün yine doktor tavsiyesinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca nezlenin sinüzite, öksürüğün bronşite dönüştüğü durumlarda, doktor önerisiyle gerekirse antibiyotik de kullanmak gerekebilir.

Hamilelikte gribi daha hafif atlatmak için dikkat edilmesi gereken hususları belirten Opr. Dr. Serhat, "Bol bol istirahat edilmelidir. Vücut sıcaklığı doğru şekilde korunmalı ve sıkı giyinilmelidir. Terli şekilde soğuk yerde durulmamalıdır. Beslenmelerine oldukça dikkat edilmelidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Uyku düzeni oldukça iyi korunmalıdır" şeklinde önerilerde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.