Hava Durumu

Gelecek nesiller için yaptı

Emekli olduktan sonra Çankırı'ya yerleşen İrfan Gençer (52), doğal dengeyi korumak için fosil yakıt kullanmadan çalışan sulama makinesi icat etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2012 20:56
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2012 20:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gelecek nesiller için yaptı

2000 yılında yaşanan ekonomik krizinin ardından çalıştırdığı işyerini kapatan Gencer, Çankırı'ya yerleşti. Emeklilik günlerini oğlunun yanında geçiren Gençer, doğal dengeyi korumak için dünyada benzeri olmayan ve fosil enerji kullanmadan çalışan sulama makinesi icat etti.

Projesine başladığı ürün üzerinde yaklaşık 5 yıl çalıştığını ifade eden Gençer, "Doğal dengenin bozulmasından dolayı mevsimler 3'e düştü. Ben bu sayıyı yeniden 4'e çıkarabilmek için bu tür projeler üzerinde çalışıyorum. İcat ettiğim bu makine ile akarsudaki suyu istediğimiz yere gönderebileceğiz. Bu sistem özellikle sulama konusunda zor işleri kolaylaştıracak ve sıfır maliyet ile çalışacak" diye konuşu.
İcat ettiği makinenin hiçbir fosil yakıt kullanmadan çalıştığını aktaran Gençer, benzer makinelerin elektrik ya da mazotla çalıştığını ve havayı kirlettiğini belirterek, tek amacının gelecek kuşağa temiz bir çevre bırakmak olduğunu söyledi.

Makinenin teleferik sistemi ile akarsuya kurulduğunu belirten İrfan Gençer, "Makine suyun bulunduğu alana koyulabilmekte ayrıca suyun uygun yerine ok kısmından bağlı olarak götürülüp getirilmektedir. Makine suya indirilip akarsuyun debisinden hareket almaktadır. Pompalara iletilen hareket ile su emip basılabilmektedir. Kısacası suyun debisiyle çalışmaktadır. Bu makine suyun durumuna göre 50-60 metre yüksekliğe su basabilmektedir" ifadelerini kullandı.

İmkanları ölçüsünde çalışmalarına devam edeceğini söyleyen Gençer, basınçlı suyun boru içindeki hareketiyle elektrik de üretilebileceğini kaydetti.
Projelerini Kastamonu, Eskişehir, Çankırı ve Çorum başta olmak üzere birçok belediyeye anlattığını dile getiren Gençer, makine ile maliyeti düşük şekilde sulama ve aydınlatılma yapılabileceğini de vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.