Hava Durumu

Geleneksel sanatlar Bursa'da geleceğe taşınıyor

Türkiye'nin 35 şehrinden 110 sanatçı ve 82 farklı sanat dalından binlerce esere ev sahipliği yapan '3. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali', kentin tanıtımına ve kültürel mirasın geleceğe taşınmasına da katkı sağlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2018 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2018 15:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Geleneksel sanatlar Bursa'da geleceğe taşınıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları, Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ile Bursa Kent Konseyi tarafından organize edilen '3. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali', Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Fuar Alanı'nda yapılan açılış töreni ile vatandaşlarla buluştu. Mehter Takımı'nın marşları ve kılıç kalkan gösterileriyle renklenen festivalin açılış töreninde, Bursa'dan 17 sanatçıya, 'Kültür ve Turizm Bakanlığı El Sanatları Sanatçı Belgesi' verildi.

Bursa'nın köklü bir kültürel mirasa ve sanat birikimine sahip olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarih ve kültür şehri Bursa'da 3'üncüsü organize edilen festivalin, şehrin değerine değer kattığını söyledi. Festivalin önemine özellikle dikkati çeken Aktaş, "Tarihi İpek Yolu'nun son durağı olan Bursa, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi çarşı ve hanlarıyla sanatkarlar şehri olarak, kültürüne ve tarihine sahip çıkıyor. Halk kültürünün eşsiz örneklerini teşkil eden ancak bugünün yaşam koşullarına bağlı olarak kaybolmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarımızın yaşatılması ve geleceğe taşınmasını hedefliyoruz. Bu nedenle bu festival, ayrı bir önem taşıyor" dedi.

Bursa'daki el sanatları buluşmasına, halihazırda çalışan ustalar ve sanatçıların katıldığını söyleyen Aktaş, "Sanatçılarımız, eserlerini sergiliyor. Bu tür festival ve organizasyonlar, bir yandan sanatçıların sanatlarını icra etmelerine teşvik olurken, diğer taraftan da tarihi ve kültürel zenginliklerin gelecek nesillere aktarılmasına imkan sunuyor. '3. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali' de Türkiye'nin 35 farklı şehrinden gelen 110 sanatçının 82 farklı sanat dalında binlerce eserine ev sahipliği yapıyor. Birbirinden güzel el emeği eserler, 15 Nisan Pazar gününe kadar görülebilecek. Tüm Bursalıları el emeği göz nuru eserleri görmeye davet ediyorum" diye konuştu.

Festivale ilk kez uluslararası katılım olduğunu, Gümülcine ve Kırcaali'den de ustaların Bursa'ya geldiğini söyleyen Aktaş, bu durumun hem Bursa'nın tanıtımına katkı sağladığını hem de Türkiye adına özellikli bir kazanım olduğunu ifade etti.
Festivalde 'ahşap oyuncak yapımı', 'ebru', 'tezhip', 'çini', 'bakırcılık', 'iğne oyası', 'telkari', 'geleneksel Türk okçuluğu' ve 'kırkyama' gibi 82 farklı sanat dalında 110 sanatçıya ait binlerce eser sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Alana kurulan sahnede Hacivat-Karagöz ve kukla gösterileri ile defileler de düzenlenirken, özellikli stantlarda da usta sanatçılar, gün boyu canlı performanslarını vatandaşlar için sergiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.